Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:05:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwo Polski rok 1932  (Przeczytany 2974 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« : Padziernika 31, 2010, 12:31:09 »

Witam
Obecnie zaczyna się czas wystaw,chciałbym przedstawić jakie ptaki były wystawione na Wszechpolskiej Wystawie Kanarków
połączonej z konkursem śpiewu o "Mistrza Polski" która odbyła się w dniach 6-10 Stycznia 1932 w Warszawie wystawcami
byli hodowcy zarejestrowani w Centralnym Związku Zrzeszeń Hodowców Kanarków ,podobnie jak dzisiaj w Polskiej Federacji
Ornitologicznej.Użyte słownictwo pochodzi z orginału przewodnika wystawy.
  Były następujące działy wystawy:

Dział 1-Kanarki własnego chowu
               Dział 2-Kanarki chowu powszechnego
               Dział 3-Konkurs o "Mistrza Polski"
               Dział 4-Ptactwo krajowe śpiewające

W tym ostatnim dziale najbardziej mnie interesującym  Złoty medal za następujące ptaki:

Świstunka rudawa
        Świergotek łąkowy
        Płochacz pokrzywnica
        Skowronek polny
 otrzymał hodowca Janusz Biegański z Warszawy oraz  kolega K.Kuzniak też z Warszawy za wystawienie:
       Pokrzewki ogrodowej
       Zięby pospolitej
       Słowika-rudzika

Prawo  w tamym czasie było bardziej łaskawe dla zrzeszonych hodowców ptakow.
 Proszę o komentarz.
 Pozdrawiam

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #1 : Padziernika 31, 2010, 08:05:04 »

Kurcze jak ja strasznie chciałbym taką Polską wystawę zobaczyć. Naprawdę pięknie musiało to wyglądać i hodowcy się natrudzili, bo hodować takie polskie ptaszki, ( bo nie wymieniłeś szczygła, czyża czy dzwońca), które to wiem ze hodowano natomiast nie wiedziałem, że oprócz tych, które wymieniłem no może oprócz zięby polscy hodowcy hodowali tak cudne ptaszyny. Ale mam pytanko, o co chodzi w zdaniu kanarki z chowu powszechnego  Co?, bo nie wiem czy dobrze myślę  Z politowaniem. Bardzo ciekawy artykulik pozdrawiam.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #2 : Padziernika 31, 2010, 08:40:58 »

Ptaki z chowu powszechnego należy rozumieć że nie wyhodowane przez obecnego właściciela tylko zakupione kiedyś od kogoś.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #3 : Listopada 01, 2010, 12:15:58 »

Witam
Roberto wymienione w tym przewodniku gatunki ptaków charkteryzuje ładny i ciekawy śpiew i to miało wpływ na ocenę i uzyskanie
miejsc medalowych przez tych hodowców.W tamtym czasie najbardziej cenionymi ptakami w hodowli były  kanarki harceńskie i
inne ptaki ładnie śpiewające.
Pozdrawiam

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #4 : Listopada 01, 2010, 09:35:33 »

maromak wielkie dzięki. WIL.K no tak przecież wtedy to kanarki harceńskie wiodły prym. Jednak spotkałem się raz ze stwierdzeniem, że w tamtych latach kanarki harceńskie miały troszkę inny śpiew tzn. bardziej urozmaicony i selekcja polskich hodowców pozwoliła uzyskać obecny śpiew Hercenów. Nie wiem ile w tym prawdy, ale przecież w każdej legędzie jest ziarnko prawdy  Chichot.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!