Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:48:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wczesne lęgi  (Przeczytany 2965 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Listopada 03, 2010, 08:19:16 »

Witam
Mam mały problem z parką glosterów. Jakieś 2 tyg. trzymałem 9 kanarków razem( samice i samce), zauważyłem że intensywnie śpiewający samiec dobiera się do jednej z samiczek. Natychmiast go oddzieliłem od grupy. Od poniedziałku zauważyłem że samiczka do której się dobierał samczyk nosi w dziobie kawałki papieru, którym mam wyłożone szuflady i dziwnie popiskuje podczas śpiewów samczyka( inne samice w ogóle nie reagują). Kanarkom nie podaję ani kiełków ani żadnych pobudzających pokarmów, jedynie ziarno + (brokuł/sałata/jabłko). Dodam że oba kanarki są z lutego 2010. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Chciałem rozpocząć moje pierwsze lęgi w lutym, ale jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań to chętnie nabrałbym doświadczenia wcześniej:) Mam na myśli tu tylko tą jedną parkę. Jakie są negatywne/pozytywne strony tak wczesnych lęgów? Jak ewentualnie doprowadzić samca do 100% płodności? No bo chęć na kopulacje ma, tylko nie wiadomo czy jest płodny:(

Z góry dziękuje za podpowiedzi i porady
Pozdrawiam Bartosz

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Listopada 19, 2010, 08:00:06 »

Witam,

Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, ale znalazłem podobny temat na forum. Dodam że problem nie ustał, a nawet się pogłębił. Samiczka zaczęła składać strzępki gazet w karmidełku. Co mogę zrobić, aby zastopować popęd samiczki? Nie doświetlam pomieszczenia, kanarki wstają o zmierzchu a kładą się spać o zmroku.

Pozdrawiam

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #2 : Listopada 20, 2010, 07:07:44 »

Wstają raczej o świcie.
Unikaj sałaty - jest groŹna nawet ta "ekologiczna". Większość ptakolubów wykreśliła ją ptasiego jadłospisu.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Listopada 20, 2010, 07:56:24 »

Dokładnie, o świcie:)

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Listopada 20, 2010, 09:46:27 »

Witam.Porozdzielaj samce od samic bo bedziesz miał wiecęj takich niespodzianek.Samice umiesc jak masz mozliwosc w innym pomieszczeniu.Skróc im dzień.Temperatura ma byc nizsza niż u samców/tylko nie przesadz aby sie Tobie nie rozpierzyły/Unikaj jedzenia które przyspiesza dojrzewanie samic do lęgów z zachowaniem warunku że samice musisz odpowiednio żywic w nizszej temperaturze.Odnosnie dalszych pytan wszystko masz już opisane.Powodzenia.Pozdrawiam.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Listopada 20, 2010, 09:55:26 »

Dziękuje za podpowiedzi.Generalnie samce od około tygodniu już są oddzielone od samic. Na obecną chwilę nie mam możliwości przeniesienia samic w innym pomieszczeniu, i niestety temperatura również nie mogę za bardzo sterować. W pokoju kanarki mają 19/20 stopni. Pokarm to tak jak pisałem wcześniej, porcja ziarna +owoc/warzywko. Mogę jedynie skrócić dzień, przysłonić żaluzje i pogasić światło.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!