Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:40:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wodnisty kał  (Przeczytany 10910 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« : Grudnia 12, 2010, 02:07:17 »

Jedna z moich samic kanarka, od jakiegoś czasu ma wodnisty kał. Jego badanie nic nie wykazało, co jej może dolegać i jak to wyleczyć?

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #1 : Grudnia 12, 2010, 02:13:33 »

podawaj jej do deserówki mak, i obserwój czy jej przechodzi

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #2 : Grudnia 12, 2010, 02:30:02 »

jeszcze napisz czym ja karmisz,podajesz duzo jabłka?

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie

« Odpowiedz #3 : Grudnia 12, 2010, 02:35:13 »

Jakieś 2 tygodnie była u znajomego ponieważ mi ją kupił i dopiero dzisiaj znalazła się u mnie. Zaniósł ją do weta bo właśnie od razu miała taki problem, analiza kału niczego nie wykazała.
Jak była karmiona u poprzedniego właściciela nie umiem powiedzieć. Ja dość często podaję ptakom jabłko.
W deserówce ma już mak, obserwuje ją i widzę że chętnie go zjada. 

^RideR^
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Cybinka
Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #4 : Grudnia 12, 2010, 03:21:46 »

Też miałem podobny przypadek i przestałem podawać jabłko i marchewkę a zamiast tego podawałem mak i pomogło.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #5 : Grudnia 12, 2010, 04:25:47 »

Jedna z moich samic kanarka, od jakiegoś czasu ma wodnisty kał. Jego badanie nic nie wykazało, co jej może dolegać i jak to wyleczyć?
Witam
Skoro badanie nic nie wykazało, to moim zdaniem jest to spowodowane nagłą zmianom w meni kanarka za dużo miękkiego pokarmu, czyli jabłka itd:lub nieświeża woda.
Zalecałbym dwa razy dziennie wymieniać wodę w poidełku na świeżą (przegotowaną )najlepiej rano i wieczorem, odstawić miękki pokarm do czasu kiedy biegunka ustąpi, a potem wprowadzaj miękki pokarm do meni w małych ilościach i co drugi dzień. Do karmnika wsyp mak oraz szczyptę miału węgla, powinno pomóc.
Jakiego koloru jest kał?
jaką karmę stosujesz?
Kiedy ją kupiłeś, czy nie jest zbyt stara?
Pozdrawiam

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie

« Odpowiedz #6 : Grudnia 12, 2010, 05:38:15 »

Odchody są biało-zielone, co do karmy to kupuję ziarno na targu lub w mieszalni pasz.
Stara nie jest ponieważ ma obrączkę na 09 rok.
Spróbuję się dowiedzieć czym była karmiona u poprzedniego właściciela.
Trochę węgla dodałem jej do wody. 

rafcio181
Go
« Odpowiedz #7 : Grudnia 12, 2010, 08:01:52 »

Według mnie jeśli ptak jest żywy i wesoły a jedynie ma wodnisty kał- to nie ma co się martwić ponieważ jest to zwykła biegunka. Spowodowana jest stosowaniem jabłka lub innych owoców oraz warzyw. Jest to objaw jak najbardziej normalny. Podawanie maku redukuje biegunke.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #8 : Grudnia 13, 2010, 08:19:52 »

Witaj!
Jeśli nie będzie poprawy zastosuj lek SMECTA - proszek w saszetkach, można kupić w aptece. Jest to naturalny glinokrzemian; nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Należy rozpuścić jedną saszetkę w 100 ml wody i podawać 3 x dziennie w miejsce zwykłego picia, do czasu ustąpienia rozwolnienia. Przedawkowanie jest mało prawdopodobne i niegroŹne.   

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #9 : Grudnia 13, 2010, 06:53:07 »

Odchody są biało-zielone, co do karmy to kupuję ziarno na targu lub w mieszalni pasz.
Stara nie jest ponieważ ma obrączkę na 09 rok.
Spróbuję się dowiedzieć czym była karmiona u poprzedniego właściciela.
Trochę węgla dodałem jej do wody. 
Witam
Czy biegunka ustępuje?
Jeśli chodzi o starą miałem na myśli karmę, ja węgiel podaję w deserówce.
Skoro kał jest koloru zielonego to może to być zatrucie pokarmowe, Jeśli nie ustąpiła  biegunka  po podaniu maku i węgla, daj  mu NIFUROKSAZYD kupisz w aptece i po sprawie nie przedawkujesz tego leku było omawiane już o tym jak dawkować-  kanarki.eu/index.php/topic,2333.0.html . Odnośnie pokarmu radził bym kupować gotowe mieszanki są sprawdzone, ja nie ufam mieszankom  tym z targu, często są nieświeże w różnych warunkach  przechowywane co wiąże się ze złom jakościom a potem ptaszki chorują. Ja używam karmy Deli Nature lepiej zapobiegać niż potem leczyć, żywienie to podstawa aby nasze pupile były zdrowe.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia twojego kanarka.
.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!