Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wypadanie piór  (Przeczytany 7849 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 21

« : Stycznia 12, 2011, 09:43:37 »

Witam.Dwa dni temu zakupiłam samiczkę kanarka z 2010 r.Samiczka przyszła pocztą ponieważ w moim mieście trudno o kanarka.Po wyjęciu ptaka ze skrzyneczki od razu zauważyłam że bardzo gubi pióra.Po dłuższej obserwacji widzę że drapie się i skubie dziobem dużo częściej niż samczyk którego mam od jakiegoś czasu.Wydaje mi się również że samiczka ma biegunkę.Jeśli chodzi o jedzenie to chętnie spożywa,nie zauważyłam też żeby była jakaś osowiała.Jaki może być powód tych objawów,czy to coś poważnego,czy muszę ją odizolować od samczyka? Może trafiłam na jakiegoś nie uczciwego hodowcę który sprzedał mi chorego ptaka.Proszę o pomoc.

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Jarosław Osiwała
Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #1 : Stycznia 12, 2011, 12:35:08 »

Prawdopodobnie si pierzy u poprzedniego właściciela była raczej w ciepłym pomieszczeniu

Pozdrawiam Jarek

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Stycznia 12, 2011, 01:04:00 »

Tak,był trzymany w pomieszczeniu ogrzewanym,ale ja też trzymam kanarki w mieszkaniu,więc czy jest możliwe że niska temperatura podczas transportu miała na to wpływ? Pozdrawiam.

EDI
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #3 : Stycznia 12, 2011, 01:12:51 »

Tak bo ptak poszedł z ciepłego do zimnego i zmów do ciepłego

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 12, 2011, 10:32:43 »

Dziękuję,cieszę się że to nie choroba Umiech

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #5 : Stycznia 13, 2011, 05:37:50 »

A czy w skrzynce której ptak był wysyłany miał podane jakieś owoce? Bo jeśli tak to ptak który jadł same owoce podczas podróży mógł dostać biegunki . Który dzień masz tego ptaka i czy dalej ma biegunkę? Przy takiej pogodzie jak ptak był wysyłany najprawdopodobniej się rozpieżył .

Sygnum - D027
sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Stycznia 13, 2011, 08:18:01 »

Tak miała w skrzynce duży kawałek jabłka.Mam ją Trzeci dzień,jednak biegunki już niema,widocznie to rzeczywiście wina owoców.Piórka gubi nadal,choć nie wiem może mi się tylko wydaje ale jakby troche mniej.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #7 : Stycznia 13, 2011, 09:53:13 »

Nie przejmuj się pieżeniem za jakiś czas skończą gubić piórka . Pozdrawiam Mrugnicie

Sygnum - D027
sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Stycznia 13, 2011, 10:45:44 »

Ok,dzięki serdeczne.Pozdrawiam  Umiech

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #9 : Stycznia 14, 2011, 08:30:36 »

Moim zdaniem biegunka i pierzenie to wynik stresu, a w szczególności zmiany pożywienia. W skrzynce, podczas przesyłki ptaka, musi znajdować się kawałek jabłka z uwagi na to, że jest to jedyne Źródło wody podczas podróży. Ptak po podróży może być lekko osowiały. Jednak ten stan nie powinien trwać długo. Na Twoim miejscu dałbym nowego kanarka do oddzielnej klatki, aby troch się oswoił i przyzwyczaił do nowych warunków. Jak zakończy pierzenie możesz pomyśleć o ich połączeniu. Podróż w pudełku przysparza kanarkom dużo stresu i po niej potrzebują spokoju. Nie mówię już o tym, że każdy nowo nabyty ptak powinien przejść odpowiednią kwarantannę. Kupując kanarka dobrze jest zapytać hodowcę jakiego pokarmu używał do tej pory, gdyż nagła zmiana pożywienia może spowodować opisane przez Ciebie skutki.
Pozdrawiam. Piotrek.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!