Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Gdzie i jak szukać obiektów do foto  (Przeczytany 6372 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« : Stycznia 28, 2011, 01:24:14 »

W tym temacie chcę poruszyć problem znalezienia obiektu do fotografowania.Zacznijmy od owadów.
Najlepszym miesiącem jest maj i czerwiec jak wiadomo maj miesiącem zakochanych więc fotek z aktami pewnie się dużo pstryknie.
I tak róznego rodzaju robaczki i gąsienice najlepiej szukać w pokrzywach.Ja szukam zawsze w poblizu rowow melioracyjnych gdzie są łąki na i mase pokrzyw.Najlepsza pora to przedpołudniem i południe czasem rano dużo owadów się wygrzewa na słońcu.
Motyle to wiadomo pola porośniete kwiatami.
Jeżeli mieszkamy w poblizu lasu mieszanego i mam kawałek łaki to mozna wieczorem powiesić prześcieradło lub płutno białe a pod spód zaświecić mocną lapkę wtedy do świała będą leciały różnego rodzaju nocne ćmy tylko z foceniem problem bo i tak trza potem to obrobić by miało wygląd.
Ciekawym sposobem to jest mixtura z taniego wina,sliwek i miodu wymieszać zostawić by się troche przegryzło i mozna na drzewo przykleic i świało zapalić rezultaty są jak najbardziej również te dzienne chętnie przylecą na taka nalewkę:)

Innym sposobem jes sadzenie różnego rodzaju roslin takich jak budleja zwana motylim kwiatem,floxy,i z wiciokrzewow o zapachu miodu

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 28, 2011, 08:22:07 »

Moim zdaniem przede wszystkim nie penetrować wielkich terenów ale znaleŹć jedno miejsce i czekać. Akurat w grudniu miałem okazje uczestniczenia w warsztatach fotograficznych dla uczestników konkursu fotograficznego ,gdzie jednym z wykładowców był akurat miłośnik fotografii owadów. Także podawał jakieś słodkie mikstury zachęcające owady czym smarował drzewa.Radził takze zdjęcia poranne kiedy owady są jeszcze "otępiałe". Tylko ,że rano niestety np.motyle siedzą raczej ze złożonymi skrzydłami. Jak będę miał czas także zamieszczę zdjęcia owadów.

maxjot
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łódŹ
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #2 : Stycznia 28, 2011, 09:16:16 »

widzę że ciekawe tematy się pojawiły na forum
Granos wklejaj,a to moje
http://i56.tinypic.com/10oprn4.jpg
http://i54.tinypic.com/2yosuf4.jpg

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Stycznia 29, 2011, 08:54:09 »

Granos zgadzam się z Tobą najlepiej znaleść konkretne miejsca gdzie na bank będą owady.Ja własnie mam taką ścieżkę wzdłóż rowu.Pokrzywy przeplatane trzciną,nikt tego nie kosi i jest sporo ciekawych gatunków.

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 30, 2011, 07:06:16 »

Ważki
Te mozna spotkać nad brzegami stawów,rowów,rzek a nawet nad naszymi oczkami w przydomowych ogrodach.Wiele jest gatunków ważek a wystepowanie też jest uzaleznione od biotopu.Rewelacyjnym "pomocnikiem" w oznaczaniu jak i wystepowaniu jest stronka pani Ewy Miłaczewskiej http://www.wazki.pl/index.html
Troche trzeba sie naszukać i nabiegac za tymi helikopterkami by je ładnie ująć.
W tym roku planuje powiekszyć "kolekcje" tych owadów

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Maja 07, 2011, 05:33:48 »

moje ulubione miejsce na focenie owadów ktoś wypalił.Byłam dzisiaj tam i pusto ogolnie po przymrozkach niewiele widac owadow.Jest sporo odmian biedronek.

tomeh
Go
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 05, 2012, 11:40:51 »

Wszędzie gdzie jest zacisznie i daleko od hałasu i innych osób.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!