Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:11:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Para + Samiec  (Przeczytany 4140 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rd23
Go
« : Lutego 11, 2011, 07:28:46 »

Mam pytanie czy jeśli w jednej klatce będę miał parkę kanarków a w drugiej samego samca to czy będzie on śpiewał cały rok jak gdyby był sam?
I czy kanarki cały rok mogą przebywać w takich regałach(zdjęcia przykładowe z forum): http://img518.imageshack.us/i/p1010097zy9.jpg/  http://img242.imageshack.us/i/img4348tx8.jpg/ (oczywiście będą wypuszczane na loty po pokoju)

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #1 : Lutego 11, 2011, 09:47:37 »

Przeczytaj sobie ten wątek:
http://kanarki.eu/index.php/topic,42.0.html
Tu znajdziesz odpowiedŹ na swoje pytanie. Gdybyś miał dodatkowe pytania to pisz.
Pozdrawiam Piotrek.

rd23
Go
« Odpowiedz #2 : Lutego 12, 2011, 01:48:03 »

niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania Smutny więc może ktoś się wypowie

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #3 : Lutego 12, 2011, 02:08:40 »

Proponując Ci do przeczytania tę stronę, miałem na myśli to, że w życiu kanarków, winien występować podział na poszczególne fazy cyklu rocznego. Mówiąc w skrócie: jest czas na lęgi, na pierzenie, odpoczynek itp. O tym jest głównie ten wątek.
Podsumowując i odpowiadając na Twoje pytanie- twój kanarek może zaprzestać śpiewu w okresie pierzenia, dobrze by było gdyby w tym czasie przebywał w większej klatce aby nabrał kondycji i mógł się wylatać. Jeżeli będzie wypuszczany z klatki to spokojnie może przebywać w tej, zaproponowanej przez Ciebie. Jeżeli chodzi o twoją parę kanarków,też to ich dotyczy. Czyli dobrze by było gdyby po lęgach, w okresie pierzenia przebywały razem w większej klatce, którą i tak musisz mieć, jeżeli spodziewasz się przychówku. Po przeczytaniu tego w/w wątku, musisz zdać sobie sprawę z tego, że taki podział cyklu rocznego w hodowli występuje i jest ważny aby go przestrzegać. Nie możesz przez cały rok trzymać pary kanarków razem i pozwalać im na ciągłe gniazdowanie i odchowywanie młodych.
Mam nadzieję, że teraz znasz już odpowiedŹ. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz.   

rd23
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 12, 2011, 02:57:28 »

O tym co napisałeś wiem zastanawiało mnie tylko czy można trzymać samca obok parki jako śpiewaka i czy nie będzie go rozpraszała obecność w pobliżu samiczki no bo wiadomo że kanarki będące z samicą rzadziej śpiewają a zależało by mi na tym aby słyszeć śpiew cały rok tak jak gdybym miał tylko jednego kanarka(samca)

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #5 : Lutego 12, 2011, 03:44:24 »

Możesz być pewien, że jeżeli ten samiec będzie słyszał w klatce obok ćwierkanie samiczki to zmobilizuje go to do jeszcze bardziej intensywnego śpiewu. On po prostu będzie chciał się jej przypodobać.  Duy umiech
Więc bez problemu możesz w tej kombinacji trzymać kanarki.
Pozdrawiam Piotrek.

rd23
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 13, 2011, 10:18:11 »

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie kanarków Co?:
1. na ile czasu starcza kanarkowi sepia z wapnem?
2. czy znacie jakiegoś dobrego hodowcę od którego można kupić kanarka mozaikę czerwoną (który równierz zgodzi się na wysyłkę ptaka)?
3. czy zwykły piasek np. budowlany nadaje się na dno klatki?
4. czy dla kanarka mozaika czerwona nadaje się karma Mieszanka Deli Nature 80 ?
5. czy kanarkowi (samiec) można przez cały rok podawać ww karmę (np. w okresie pierzenia)?
6. czy sama karma wystarcza bez dodatkowych witamin jeśli ptak dostaje pokarm jajeczny, warzywa, owoce, zieleninę, wapno?

Z góry dziękuję za odpowiedŹ Umiech

rd23
Go
« Odpowiedz #7 : Lutego 14, 2011, 03:58:25 »

Jeszcze sobie przypomniałem  Duy umiech:
7. kanarek intensywny i nieintensywny różnią się tylko mocą koloru czy może czymś jeszcze?
8. i ostatnie Umiech czy kanarek samiec śpiewa cały rok z wyjątkiem okresu pierzenia (czytałem kilka artykułów i znalazłem różne informacje na ten temat)

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #8 : Lutego 14, 2011, 06:19:17 »

1. Jeden kawałek sepii starczy jednemu kanarkowi na spory okres czasu, trudno to określić precyzyjnie, w okresie lęgów na pewno wzrasta na nią zapotrzebowanie i kanarki chętniej sobie ją dziobią. 
2. Załóż temat w dziale ogłoszenia, na forum są hodowcy tej rasy.
3. Taki piasek nadaje się, dobrze jest go wyprażyć w piekarniku aby zabić wszystko co może zaszkodzić kanarkowi. Zwykłe gazety na dno klatki też są dobre.
4. 
5.
6. Krótko- wystarcza.  Mrugnicie
7. Różnią się też długością piór.
8. Zdrowy samiec powinien śpiewać cały rok oprócz okresu pierzenia i zazwyczaj nie śpiewa jak przebywa w klatce z samicą.

Myślę, że na pytanie 4 i 5 odpowiedzą bardziej doświadczeni hodowcy.  Mrugnicie

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #9 : Lutego 14, 2011, 08:16:51 »

rd23- gorąco zachęcam Cię do lektury tego wortalu. Gwarantuję Ci, że na wszystkie postawione przez ciebie pytania znajdziesz odpowiedzi w poszczególnych wątkach. Czytaj wszystkie działy po kolei. Miłej lektury Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!