Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarek przy wypróżnianiu się dziwnie rusza ogonkiem  (Przeczytany 3578 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
lilusia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« : Lutego 26, 2011, 02:24:16 »

Witam,

Od kilku dni zauwżylam dziwne zachowanie u mojego Oskara. Wypróżniając się zaczyna podrygiwać ogokiem, tak jakby miał kłopoty ze zrobieniem kupki. Wydaje się że wszytko z nim jest O.k, jest wesoły, śpiewa, przez tydzień byłam non stop w domu wiec praktycznie cały czas fruwal po mieszkaniu od rana do wieczora, bardzo ożywiony.Je normalnie, dostajecodziennie rano łyzeczke karmy, swieżą wode do picia i zawsze kawałeczek owoca (gruszka,jablko, banan itd) do tego codziennie woda w baseniku do kapieli. Klatka jest sprzatana co 2 dzień, potem zawsze wsypuję mu świezy piasek z drobinkami muszelek. w mieszkaniu temperarura ok. 22-25 stopni, wietrzone , kanarek nie stoi na przeciagach. Czy to może być jakas choroba? Nie chcę zeby coś go bolało, zeby cierpial więc jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat to bardzo prosze o pomoc.

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #1 : Lutego 27, 2011, 01:45:58 »

nie wiem co mu jest tak robiła moja samiczka ale jak siedziała na jajkach Umiech:)ale nic jej nie jest.A może ma zabrudzony ogonek a kąpię sie chętnie czy nie ?/

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Lutego 28, 2011, 04:49:44 »

Witam!
Jeśli chodzi o takie objawy jak podaje lilusia to z tego co się dowiedziałem mogą być tego dwie przyczyny.
1. Kanarek wydala w kale duże ilości jakiś bakterii, które wywołują swędzenie odbytu i kanarek wtedy trzepie ogonkiem przy wypróżnianiu - to teoria pewnej pani weterynarz.
2. Karma kanarka jest zbyt tłusta (za duża ilość tłustych nasion min. konopie, murzynek), przez co kał jest zbyt lepki i przykleja się do odbytu podczas wypróżniania i kanarek próbuje go strzepać.

SprawdŹ ilość tłustych nasion w karmie, kupuj karmę w której jest więcej kanaru. Jeśli karma jest dobra sprawdŹ odchody kanarka czy nie mam biegunki. Zdezynfekuj klatkę, karmniki, poidełko i żerdki lub wymyj je i wyparz wrzątkiem. Piasek musi byś czysty zbierany w czystej okolicy nie zanieczyszczonej przez inne zwierzęta. Obserwuj swojego kanarka i w razie potrzeby pytaj dalej lub udaj się do jakiegoś weterynarza najlepiej takiego, który ma pojęcie o ptakach.
Pozdrawiam   

lilusia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #3 : Marca 01, 2011, 05:23:14 »

Dziękuję za odpowiedzi. Obserwowałam go no i samo minęlo.
Mam jeszce pytanie dotyczace pierzenia. Moj Oskar zgubił przedwczoraj 1 pioro z ogonka a wczoraj 2. Innych nie gubi wiec sadze ze sie jeszce nie pierzy. Czy wypadanie o tej porze roku piór (ale najpierw tych "ogonkowych") jest normalnym objawem? Bo słyszalam ze prawidlowe pierzenie odbywa sie najpierw od utrayu tych małych

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #4 : Marca 01, 2011, 05:59:40 »

u mojego samczyka wychodzi jedno pióro ze skrzydła  ale jest tak co roku a tak to sie normalnie pierzy

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!