Mam kilka pytań dotyczących rozdzielania młodych.
1. W jakim dniu powinno się rozdzielić młode od rodziców? Czy są jakieś znaki, że można je już rozdzielić ?
2. Czy można młode samiczki trzymać z młodymi samczykami ?
3. Jakie klatki powinny mieć młode ? (Wymiar + ile sztuk w takiej może mieszkać)
Na razie takie trzy pytanka, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.
1 - ja odsadzam młode w rozrzucie od 23 do 30 wszystko zależy od samicy i od młodych czy np samica nie skubie młodych bo chce budować gniazdko czy młode umieją jeść pokarm jajeczny / ziarna czy samica jeszcze karmi młode i nic im nie robi .
2 - oczywiście że tak , nie da się rozpoznać tak młodych ptaków więc musimy razem trzymać
3- Klatka powinna być dla młodych jak największa żeby młode mogły się uczyć fruwać

np moja '' przelotka '' ma wymiary : wysokość ok 70-80 cm głębokość ok 40-50 cm szerokość ok 100-115 cm , napisałem zbliżone bo nie pamiętam już . Mam w niej 36 daszków + 2 patyki uważam że może tam być bez problemu ok 45-50 ptaków bo nie ma tłoku.
4 - Raczej samica niesie jaja jak już młode są po za gniazdem a najczęściej jak już są odłożone choć jak już zdarzy się że młode są w gniazdku a samica zniosła pierwsze jajo ( miałem w tym roku jeden tylko taki przypadek ) to trzeba zabierać jaja zaraz jak zniesie żeby zapobiec temu że młode by mogły rozbić jajeczka lub je uszkodzić i zaczekać aż młode wyjdą z gniazda ( jaja można przytrzymać około tygodnia )
Mam nadzieję że pomogłem

Pozdrawiam i życzę powodzenia.