Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:17:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kilka pytań dotyczących młodych kanarków.  (Przeczytany 4663 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« : Marca 27, 2011, 04:02:04 »

Mam kilka pytań dotyczących rozdzielania młodych.
1. W jakim dniu powinno się rozdzielić młode od rodziców? Czy są jakieś znaki, że można je już rozdzielić ?
2. Czy można młode samiczki trzymać z młodymi samczykami ?
3. Jakie klatki powinny mieć młode ? (Wymiar + ile sztuk w takiej może mieszkać)

Na razie takie trzy pytanka, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Marca 27, 2011, 04:05:53 »

Przypomniało mi się:
4. Czy pod nie obecność samicy w gnieŹdzie , młode mogą rozbić jajka z drugiego lęgu ?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Marca 27, 2011, 04:53:02 »

Mam kilka pytań dotyczących rozdzielania młodych.
1. W jakim dniu powinno się rozdzielić młode od rodziców? Czy są jakieś znaki, że można je już rozdzielić ?
2. Czy można młode samiczki trzymać z młodymi samczykami ?
3. Jakie klatki powinny mieć młode ? (Wymiar + ile sztuk w takiej może mieszkać)

Na razie takie trzy pytanka, jak coś sobie przypomnę to dopiszę.

1 - ja odsadzam młode w rozrzucie od 23 do 30 wszystko zależy od samicy i od młodych czy np samica nie skubie młodych bo chce budować gniazdko czy młode umieją jeść pokarm jajeczny / ziarna czy samica jeszcze karmi młode i nic im nie robi .

2 - oczywiście że tak , nie da się rozpoznać tak młodych ptaków więc musimy razem trzymać Umiech

3- Klatka powinna być dla młodych jak największa żeby młode mogły się uczyć fruwać Umiech np moja '' przelotka '' ma wymiary : wysokość ok 70-80 cm głębokość ok 40-50 cm szerokość ok 100-115 cm , napisałem zbliżone bo nie pamiętam już . Mam w niej 36 daszków + 2 patyki uważam że może tam być bez problemu ok 45-50 ptaków bo nie ma tłoku.

4 - Raczej samica niesie jaja jak już młode są po za gniazdem a najczęściej jak już są odłożone choć jak już zdarzy się że młode są w gniazdku a samica zniosła pierwsze jajo ( miałem w tym roku jeden tylko taki przypadek ) to trzeba zabierać jaja zaraz jak zniesie żeby zapobiec temu że młode by mogły rozbić jajeczka lub je uszkodzić i zaczekać aż młode wyjdą z gniazda ( jaja można przytrzymać około tygodnia )

Mam nadzieję że pomogłem Mrugnicie Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Sygnum - D027
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marca 27, 2011, 05:03:40 »

Dzięki za rady. Oczywiście , że pomogłeś Umiech
Ale mam teraz zmartwienie inne. Te co teraz mają 20 dni dzisiaj porządnie sobie po skakały, ponieważ dzisiaj dopiero wyszły z gniazdka. Samiczka co się nimi opiekowała znosi już kolejne jajeczka ( jutro będzie 4). Problem polega w tym, że po tym skakaniu chyba pomyliły gniazda Umiech Ponieważ teraz siedzą z samiczką. A swoje gniazdko mają w drugim rogu klatki i teraz stoi puste Smutny Nie wiem co zrobić, oczywiście 3 jajeczka, które samiczka zniosła zamieniam codziennie , no ale jutro będzie czwarte i trzeba zamienić spowrotem.
Jakby ktoś wiedział dlaczego zmieniły gniazdko i siedzą razem z samiczką proszę o odpowiedz.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #4 : Marca 27, 2011, 05:39:18 »

drugie gniazdko raczej powinno się wieszać wyżej wtedy samica chętniej buduje gniazdko tam gdzie chcemy ( czasem się zdarza że będzie budować tam gdzie przesiadują obecnie młode jak ma na tej samej wysokości ) Jajeczka możesz przytrzymać z 4-6 dni wtedy młode już nie powinny wchodzić do gniazdka i powinny już jeść same więc będziesz mógł odłożyć młode . Samica jest w klatce z samcem? Samiec karmi? Bo jeśli jest z samcem to przytrzymaj jajeczka z 2-3 dni i młode spokojnie możesz odłożyć z samcem do innej klatki a jajeczka włożyć samicy do wysiadywania.

Sygnum - D027
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marca 27, 2011, 05:42:52 »

Drugie gniazdko jest wyżej i jest bardzo dobrze zbudowane. Samiec karmi młode, oczywiście.
Zobaczymy, jeżeli nic się nie zmieni to za 2 dni włożę młode do oddzielnej klatki z samcem.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #6 : Marca 27, 2011, 05:44:23 »

W takim razie nie masz czym się martwić Umiech

Sygnum - D027
sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #7 : Marca 27, 2011, 07:20:49 »

oddziel młode do innej klatki i podawaj im ten pokarm co wcześniej i patrz czy zaczynają same jeść (czy połykają to co wezmą do dzióbka) jak samiczka ma trzy jajka to możesz przenieść z młodymi samczyka to będzie dokarmiał maluchy bo samiczce to na razie nie będzie potrzebny. Mi przez 4 godz tak samiczka oskalpowała młode że ledwo przeżyły mimo że miała materiał na gniazdo i drugie gniazdo uwite i już 2 jajka w nim zniesione i wcześniej nigdy nie skubała młodych.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!