Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Młode po 14 dniu  (Przeczytany 5424 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Marca 29, 2011, 05:52:59 »

Witam. Słyszałem o problemie że od około 14 dnia życia młodziaków, samiczka zaczyna się interesować kolejnym lęgiem i przestaje karmić pisklaki. Aktualnie mam 15 i 18- dniowe  pisklaki no jak na razie mamuśki je karmią, ale bardzo obawiam się że przestaną. Młode mam zamiar trzymać z samiczką do momentu aż samodzielnie zaczną pobierać pokarm, ale czy samiczka będzie karmiła je do tego momentu? Opcja z wykarmieniem przez samczyka odpada, gdyż próbowałem go wrzucić do młodych w 12 dniu i nie okazał się najlepszym ojcem. Są to moje pierwsze lęgi w kanarkowej przygodzie i strasznie obawiam się utraty młodych. Proszę o pomoc, gdyż nie chciałbym aby taka sytuacja mnie zaskoczyła. Z góry dziękuję
Pozdrawiam Bartosz

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Marca 29, 2011, 06:11:21 »

Moje samiczki po 15 dniu już budowały kolejne gniazda , lecz były z samczykiem i on karmił te młode. Aktualnie jedna samiczka ma swój drugi lęg w tym roku ( złożyła już 5 jajeczek ), a drugiej dałem spokój, ponieważ miała już 3 lęgi w tym sezonie i nie chce jej przemęczać.
Powieś drugie gniazdka wyżej i zaobserwuj czy samiczka się interesuje gniazdkiem ( ścieli je, poprawia itd ) , póŹniej wpuść samca , może coś mu się odmieni i wykarmi młode.
Pozdrawiam.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marca 29, 2011, 07:13:38 »

Samca wolałbym już nie dopuszczać na razie , naprawdę nie był zainteresowany wcześniej, więc myślę że tym bardziej teraz nie będzie skoro młodziaki są już starsze. A z wieszaniem drugiego gniazda też wolę się wstrzymać, chcę ja troszkę przyhamować z drugim lęgiem, a jeżelibym powiesił to tym bardziej będzie stymulowana do kolejnego gniazdowania. Prędzej skłaniał bym się do tego aby zabrać jej pierwsze gniazdko, w momencie gdy młode przestaną do niego wracać na noc.

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« Odpowiedz #3 : Marca 29, 2011, 08:57:44 »

Możesz sprubować sam dokarmiać młode,ja zawsze tak robiłam bo miałam kilka samic i 2-3 samce,które musiały pomagać kilku samicom w wykarmieniu młodych.Był taki samiec co karmił i swoje i nie swoje młode.Ja dokarmiałam drobno zgniecionym gotowanym jajkiem namoczonym w wodzie.Bardzo małą łyżeczke i pokarm na nia nabrać i jak młode otwieraja dziobki to podawać w małych ilościach z czasem ptaki sie przyzwyczaja do łyżeczki i chetnie bedą pobierać pokarm.staraj sie dawać tak by chciały jeszcze od samicy pokarm.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marca 30, 2011, 05:48:40 »

Teraz chyba jest za póŹno na ręczne dokarmianie, młode na widok mojej ręki nie otwierają dziobków tylko chowają się w gniazdku.

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #5 : Marca 30, 2011, 07:51:57 »

Ja tylko raz dokarmiałem na początku młode , ponieważ samiec z samiczką nie wiedzieli co robić. To był ich pierwszy lęg , samczyk się sprawuje u mnie bardzo dobrze.

Teraz chyba jest za póŹno na ręczne dokarmianie, młode na widok mojej ręki nie otwierają dziobków tylko chowają się w gniazdku.
Dokładnie. Teraz jest za póŹno. Jak byś dokarmiał je od samego początku to może by Ci się dały dokarmiać , ale teraz nie ma szans.

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #6 : Marca 31, 2011, 12:15:40 »

Jeśli zdecydujesz się na ręczne karmienie spróbuj wziąć młodego do ręki i sam otwórz mu dziób, a następnie podaj pokarm, po kilku takich próbach sam zacznie domagać się od ciebie jedzenia. Jednak jeszcze wcześniej daj im samca, może będzie karmił młode.

Oba te sposoby u mnie się sprawdziły. Samiec chociaż nie brał udziału w chowie piskląt karmił je kiedy samica miała kolejny lęg, jednak nie każdy samiec się tak potrafi zachować. 

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!