Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:47:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica buduje gniazdo  (Przeczytany 3073 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« : Kwietnia 20, 2011, 06:54:42 »

Witam ponownie.

Moja nowa samica Sonia ktora ma okolo 8 miesiecy i jest u nas z naszym samcem w jednej klatce od 6 dni rozpoczela wczoraj budowe gniazda. Nigdy wczesniej nie mialem samicy wiec nie bardzo wiem jak sie zachowac.
Samica zaczela znosic do pojemnika z nasionami wszystkie male patyczki ktore zawsze mieszam z piaskiem na dnie klatki. Od polowy dnia siedziala w tym pojemniku kucajac bo nie miesci sie tam cala z ogonem. Pojechalem do sklepu i kupilem jej prawdziwe gniazdko a to zrobione na nasionkach wyjalem wraz z pojemnikiem. Po tym samiczka zaczela budowac nowe gniazdo w kolejnym pojemniku z pokarmem. Szybko wyjalem i to. Niestety jak narazie nie zaakceptowala tego nowego gniazdka ktore jej kupilem a jedynie wyrywa z niego slome po czym lata z nia po klatce. Wszystko dzialo sie pod koniec dnia wiec nie miala zbyt duzo czasu na oswojenie sie z tym nowym gniazdem.
Nie wiem czy postapilem slusznie zabirajac jej to gniazdko w nasionkach bo samica wygladala troche poddenerwowana ta sytuacja jak sie zorientowala ze jej gniazdko zniknelo. Obecnie w klatce nie ma pojemnikow z pokarmem tylko nowe gniazdo, woda i jedzenie na patyku do dziobania. Na dnie klatki ma wiora i pocialem jej krotkie kawalki welny na budowe gniazda.
Prosze o porade co robic. Czy nie jest juz za pozno na skladanie jaj? Dodam ze gdy ja kupilem przebywala w klatce z 2 samcami wiec prawdopodobnie jesli beda z tego "dzieci" to prawdopodobnie moj samiec nie jest ich ojcem.

Z gory dzieki.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 20, 2011, 01:20:10 »

Witam.Na składanie jajek nie jest za póŹno,śmiało może składać.Moje obawy to tylko takie czy coś z tego będzie.Po pierwsze samiczka pominna mieć minimun 9 miesięcy żeby ją dopuszczać na lęgi.Gniazdko i materiał do gniazdka zostaw a jedzenie podawaj jej w pojemniczku(podstawka) na spodzie klatki.Podaj też karmę jajeczną do czasu aż zniesie pierwsze jajko.

draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 30

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 21, 2011, 03:52:39 »

A czy budowa gniazda oznacza ze samica jest juz zaplodniona i bedzie skladala jajka wkrotce czy tylko gotowosc do legow i wszystko teraz w "rekach" samca ?
Gniazdko jest juz wybudowane ale w nim nie przesiaduje tylko co jakis czas cos tam poprawi w konstrukcji.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 21, 2011, 06:01:33 »

Budowa gniazda oznacza gotowość samiczki do lęgów, skoro już zbudowała to teraz czas na samca. U mnie wygląda to tak że dopuszczam samczyka jak samiczka zbuduje gniazdko (czasem nawet w trakcie jego budowy, wtedy samiec jej pomaga budować), i przeważnie po 3 dniach z samcem mam 1 jajko, ale tu też różnie bywa.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!