Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:42 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nowe doswiadczenia z nowym kanarkiem  (Przeczytany 6625 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 11

« : Czerwca 30, 2011, 08:18:41 »

Witam wszystkich serdecznie.Jestem nowa na tym forum i mam kanarka chyba harcenskiego od półtora tygodnia,jest to samczyk i ma ponad rok,śpiewa az za duzo ha,ha.wypusciłam go raz ale latał haotycznie,poobijał się i teraz się boję go wypuszczac.Ale nie o tym chciałam pisac,a mianowicie chciałam zapytac o wapno,bo naczytałam się wiele o żywieniu ale ciągle mam różne wątpliwosci,mój kanarek ma to wapno powieszone od tygodnia i nigdy jeszcze go nawet nie skubnął co robic z tym fantem? czy on musi je jesc? i co z tą pasta jajeczną?czy kanarek musi ją jesc na codzien? czy w okresie lęgowym? na co u mnie sie raczej nie zaniesie.? Z góry dziekuje za wszelkie rady!

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Czerwca 30, 2011, 08:55:08 »

Wapno , sepie , grit , piasek te rzeczy kanarek zjada gdy ma ochotę , a nie codziennie . Choć grit może zjada po parę kamyczków codziennie . O jaką '' pastę '' jajeczną chodzi? Jeśli twój kanarek ma ponad rok to nie musi codziennie dostawać jajka Umiech Teraz okres pierzenia więc np ja podaję kanarkom 2-3 razy w tygodniu pokarm jajeczny ( nie samo jajko ). Jeśli byłby teraz okres lęgowy mogła byś podawać 1 deserówkę codziennie jak byś chciała go rozbudzić do lęgów. Ja osobiście nie podaję wapna lecz sepie i chętniej jedzą to kanarki Umiech

Sygnum - D027
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #2 : Czerwca 30, 2011, 12:40:21 »

Kostki sprzedawane w sklepach jako wapno mają go głównie tylko w nazwie. Podstawowym składnikiem tych kostek jest kreda i kiedy je kiedyś zastosowałem nie miały "wzięcia" , wręcz były ignorowane. Ptaki wolą sepię i skorupki z jajek.

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Czerwca 30, 2011, 06:38:56 »

Dziękuje za podpowiedzi,bardzo mi pomogliscie! Kupię sepię zamiast kostki wapiennej.Jezeli chodzi o pastę jajeczną to chodzi mi o ten własnie pokarm jajeczny czy jak ją zwią.Ja jestem początkująca w tym temacie więc sory!Jeszcze raz dziekuję.

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 01, 2011, 04:05:23 »

Witam ponownie! Prosze o opinie czy taki skład podstawowego pokarmu dla kanarka jest ok:

rzepak (30%),
kanar (35%),
owsik (18%),
proso (5%),
siemię lniane (5%),
konopie (5%),
mak (2%).
Chodzi tylko o podstawowy pokarm bo wiadomo ze inne rzeczy jak owoce,warzywa i zielonka to jest oczywiste.
Zgóry dziękuję.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #5 : Lipca 01, 2011, 09:15:30 »

Taka mieszanka podstawowa jest ok.Są mieszanki gotowe np.Deli nature 50-i nie jest droga bo około 5 zł za kg.

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lipca 02, 2011, 01:10:03 »

Acha,mozna je kupic w zoologicznych sklepach?

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #7 : Lipca 02, 2011, 02:08:26 »

Można te mieszanki kupić przeważnie wysyłkowo np. tu: http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=2#products

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipca 02, 2011, 03:37:52 »

Dzieki za podpowiedz ale przesyłka 21 zł lub 16.Wolę zakupic na bazarze,moze wszystko skompletuję.

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lipca 03, 2011, 09:26:23 »

Jeszcze raz,ogólnie fajne produkty na tej stronce,wszystko mozna zakupic,moze jednak sie skusze,jeszcze raz dzieki za te namiary Maromakowi!

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lipca 04, 2011, 03:59:15 »

I znowu pytanko! Mój kanarek o imeniu Leoś zaczął chyba się pierzyc bo lecą mu piórka,zrobiłam mu dzis pokarm jajeczny z jajka,skorupek,marchewki,bułka tarta,mogę tez wkroplic kropelki tranu czy to wystarczająco? wyczytałam tez ze taki pokarm mozna sobie podzielic na porcyjki i zamrozic co Wy na to? jest tego sporo z jednego jajka na jednego kanarka więc to nie byłby głupi pomysł.!?tylko czy mu to nie saszkodzi?

jolusia655
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 20, 2011, 08:35:59 »

Zakupiłam ziarenka Deli Nature,dziekuje jeszcze raz za podpowiedz o tej wysyłkowej sprzedazy.Pozdrawiam!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!