Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:54:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dziwne zachowanie?  (Przeczytany 2532 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Kanarek223
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« : Lipca 05, 2011, 08:06:30 »

Mam dwie samice kanarka i wpuściłem je do woliery zewnętrznej razem z zeberkami i innymi ptakami. Zawsze tak robie ale w tym roku zdarzyło sie coś dziwnego . Samica bez zamca kanarka zrobiła gniazdo z piór gałązek i uschniętego mleczu i trawy. Po ok 3 tygodniach złożyła 2 jaja i na początku siedziała ale chyba posprzeczała sie z samicą zeberki i teraz samica zeberki wysiaduje kanarcze jaja!!!!!!!! jaja w 99% są puste ale i tak bardzo mie to dziwi. Stała się bardziej agresywna wobec reszty ptaków gdy któryś zbliży się do gniazda to atakuje go. Tymczasem kanarka lata jak gdyby nigdy nic proszę o wtłumaczenie tego zachowania. Pragnę jeszcze dodać, że zeberka jest w parze i jest w trakcie budowania gniazda w budce lęgowej.

Kanarek223
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« Odpowiedz #1 : Lipca 06, 2011, 09:29:47 »

Co sądzicie o tym przypadku. Jakie jest wasze zdanie?

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #2 : Lipca 06, 2011, 10:05:37 »

Ja nie mam długiego stażu hodowlanego ale moim zdaniem samiczka kierowała się instynktem. Nie piszesz czy była już w lęgach w tym sezonie. Ale moim zdaniem przyszła dla niej pora na rozmnażanie to uwiła gniazdo i zniosła jajka a potem siadła. Normalne że jak nie ma samca to jajka puste. A samica zeberka też szła w lęgi to już miała zmienioną psychikę i jak znalazła jajka to instynkt kazał jej siedzieć i tyle. Nie umiem tego jasno wytłumaczyć ale tak to czuję. Zobacz na kotkę, która się marcuje czy sukę jak ma cieczkę. One jakoś mają pogmatwane w głowie (hormony) i zachowują się nienormalnie. A suki to podobno na czas cieczki tracą węch, nie potrafią wrócić do domu jak się zbytnio oddalą i dlatego tak się włóczą. Podobno żeby była większa pula genów. Tak nam mówił lekarz jak nam uciekła suka podczas cieczki i samochód ją zabił 500m od domu. Nie wiem czy ci pomogłem.

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #3 : Lipca 19, 2011, 11:07:07 »

Trochę odświeżę Mrugnicie

Zeberki mają bardzo silny pęd do rozmnażania. Jeśli są dobrze karmione, to mają ochotę na lęgi cały rok. U mnie w wolierze zrezygnowały ze znoszenia jajek dopiero zimą, gdy temperatura była bardzo niska, a karmione były głównie ziarnem.
Zeberki mają tak silne instynkty, że chętnie przejmują jajka innych ptaków, nie donosząc swoich i wysiadują je. Zdarza się, że zeberki siadają na jajach przepiórczych. Czasami wystarczy powiesić zeberkom gniazdo, włożyć do niego jajka i zeberki usiądą Umiech Taka ich natura Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!