Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 05:06:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarek nie śpiewa od sierpnia 2010  (Przeczytany 2341 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« : Lipca 10, 2011, 04:04:57 »

Witajcie,
Mój kanarek nie śpiewa mniej więcej od lipca/sierpnia 2010. Były wtedy upały. PóŹniej zaczęło się pierzenie, które trwało długo - na pewno dłużej niż 6 tygodni. Kanarek obecnie zachowuje się raczej normalnie, chętnie je itd. Od tamtego czasu nie usłyszałam już jego głośnego śpiewu, czasem jedynie przez ostatnie 2 miesiące mogłam usłyszeć delikatny śpiew, ale o wiele krótszy i nie tak głośny jak kiedyś.

Pisałam tu kiedyś na forum. Podejrzewałam zapasienie. Zaczęłam dawać ptakowi do jedzenia łyżeczkę karmy i jakieś dodatki. Trochę schudł, ale szczerze to nie wiem, czy zapasienie było tutaj przyczyną. Na chwilę obecną wątpię w to już. Od jakiegoś czasu urozmaicam kanarkowi jedzenie i staram się go wypuszczać, aby polatał.

Czy wynikiem tego zachowania kanarka może być złe odżywianie podczas pierzenia 2010 lub upały, które były przez jakiś czas? Czy jeśli podczas tego pierzenia, które nastąpi będę go karmić odpowiednio jest szansa, że ptak znów zacznie śpiewać tak głośno i długo jak kiedyś? Ptak ma ok. 3 lat.

natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« Odpowiedz #1 : Lipca 10, 2011, 04:05:56 »

Tzn kanarek ma ok. 5 lat.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Lipca 13, 2011, 10:14:10 »

Zapasienie kanarka możesz sprawdzić bardzo prosto , złap dmuchnij mocno na okolice brzucha kanarka i jeśli brzuch będzie żółty znaczy , że jest zapasiony . Z reguły chyba już w takim wieku samczyki mało śpiewają bo już im się nie chce . Kanarek 5 letni na pewno duuużo dużej będzie się pierzył od młodych , kanarki im starsze tym dużej się pierzą na dodatek jeśli twój kanarek jest nie intensywny to jeszcze dłużej Mrugnicie Pozdrawiam Damian.

Sygnum - D027
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!