Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:33:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nagłe zgony  (Przeczytany 3450 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« : Lipca 19, 2011, 08:28:27 »

Witam. Straciłem w tym tygodniu już 2 młode kanarki (już samodzielne). Zaczynały chudnąć i w przeciągu kilku dni zdychać. Wszystkie młode przebywają w większej klatce. Co może być przyczyną tych zgonów, jak ratować ptaki? Pomocy!
Dzisiaj oddzieliłem kolejne 2 młode, które siedziały osowiałe.

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #1 : Lipca 19, 2011, 10:51:02 »

Proponuję zanieść kupy do badania. Może maja jakieś pasożyty wewnętrzne? Ja bym tak zrobił i póŹniej podał im jakiś lek na odrobaczenie i czekał na wynik. Lek im nie zaszkodzi a być może je uratuje.

kerry
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 20, 2011, 09:04:54 »

A nie za wcześnie oddzieliłeś młode?

sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #3 : Lipca 20, 2011, 01:29:12 »

Jeśli Ci padnie jakiś kanarek to zawieŹ do lekarza i zrób sekcję i weŹ próbki kału innych. Lekarz porobi rozmazy i będziesz wiedział. Tylko jak to jakiś wirus to i tak nie wyjdzie. Ja na razie bym zamgławił ptaki roztworem virkonu, a jak klatki wyschną dokładnie sprzątnął w klatkach i odkaził karmidełka i sprzęt. Koszt sekcji to ok.20zł. A do zamgławiania virkon trzeba zrobić 0,5% 20g na 4l letniej wody żeby dobrze się rozpuścił. I opryskujesz klatki w obecności ptaków tylko pryskasz nad nimi żeby nie w oczy i opryskiwacz trzeba ustawić żeby te kropelki były jak najmniejsze. Jak ptaki będą się potem czyścić to nic im się nie stanie. Ja tak robiłem jak w tamtym roku mi młode zdychały.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!