Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:12:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: LĘGI 2011 Piwek  (Przeczytany 3803 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Czerwca 20, 2011, 06:09:41 »

Witam.
Aby nie tworzyć nowego wątku pozwolę sobie zamieścić relację z moich pierwszych w życiu lęgów tutaj.
Do lęgów przygotowywałem 7 samic i 4 samce rasy gloster oraz jedną parkę mieszańców. W trakcie lęgów okazało się że 2 moje "niby" samczyki to samiczki, więc zostałem z 9 samicami i 2 samcami. Parka mieszańców nie chciała wspólnie przebywać więc samca mieszańca sprzedałem a do samiczki dopuszczałem glostera (ptakom z tego lęgu nie zakładałem obrączek, młode zostaną rozdane w rodzinie jako domowe pupile). Podczas lęgów byłem cały czas w kontakcie z Panem Krzysztofem Wilczewskim (W.ILK), który cały czas służył mi pomocą i dobrą radą. W związku z braku samców w mojej małej hodowli Pan Krzysztof podarował mi samczyka, który jest potomkiem ptaka ,który był na Mistrzostwach Świata. Dzielnie spisywał się w lęgach i powychodziły po nim piękne (jak dla mnie) cynamonki. Lęgi rozpocząłem w marcu a ostatnie klucie miałem kilka dni temu. Sytuacja wyglądała nie za ciekawie gdyż okazało się że jeden z posiadanych prze ze mnie samców jest niepłodny bądŹ Źle przygotowany do lęgów, na dodatek samiczka z którą przebywał jako pierwszą za mocno się do niego przywiązała i nie chciała przyjąć innego samca. W takim układzie owa parka przesiedziała razem całe lęgi nie doczekując się potomstwa. W pełni sprawnych ptaków zostało mi 8 samic i 2 samce (w tym 1 od Pana Krzysztofa) rasy gloster oraz 1 samiczka mieszańca (pomarańczowa). I z tych ptaków udało mi się odchować 57 młodych, z tego 50 zaobrączkowanych glosterów i 7 mieszańców bez obrączki (ładne szeki). W trakcie trwania lęgów jako początkujący hodowca nie miałem większych problemów, wszystkie samiczki ładnie karmiły, a nie przeżyły jedynie 4 młode w wieku od 4-6 dnia, które od początku wydawały się słabsze od rodzeństwa. Szkoda tylko że wszystkie ptaki są po 2 ojcach, będzie to pewien problem w doborze par na przyszłoroczne lęgi. Ptaki jakie mi powychodziły to połowa jest zielona, kilka szeków, szafirów, cynamonów oraz czysto żółtych, consort/ korona w stosunku mniej więcej pół na pół. Oprócz kanarków dochowałem się w tym roku 6 młodych zeberek, a radą na ich temat służyła mi użytkowniczka wortalu Monia77. Ogromne podziękowania za pomoc chciałem złożyć Panu Krzysztofowi Wilczewskiego, który jest zawsze otwarty na wszelkie pytania ze strony młodych hodowców i zawsze chętnie służy pomocą. Lęgi u siebie uważam za niezwykły sukces gdyż planowałem zaobrączkować 30 ptaków i to właśnie podążając za radami Pana Krzysztofa zamówiłem 50 obrączek. życzę wszystkim aby każdy hodowca czerpał tyle samo radości co ja z hodowania kanarków.
Pozdrawiam Bartosz
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2013, 09:28:41 wysane przez klapuch » Zapisane

stanley151
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 20, 2011, 08:44:47 »

I z tych ptaków udało mi się odchować 57 młodych, z tego 50 zaobrączkowanych glosterów i 7 mieszańców bez obrączki (ładne szeki).

chyba piękny wynik Umiech

a jak rozpoznaje się płec młodych ptaków?

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa
Wiadomoci: 65

« Odpowiedz #2 : Czerwca 20, 2011, 08:46:11 »

po wyglądzie kloaki najcześciej

Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu.Umiech
stanley151
Go
« Odpowiedz #3 : Czerwca 20, 2011, 08:54:39 »

i pozniej juz obraczkujesz, rozdzielasz, zapisujesz?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #4 : Czerwca 20, 2011, 09:05:17 »

Po wyglądzie kolaki i po śpiewie ( tylko samce śpiewają ).

Sygnum - D027
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #5 : Czerwca 21, 2011, 07:33:44 »

Obrączkuje się mniej więcej od 5-7 dnia, płci w takim wieku raczej się nie da rozpoznać.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #6 : Czerwca 21, 2011, 07:38:09 »

To , że w 7 dniu się nie rozpozna to chyba jasne Umiech . Mniej więcej we wrześniu po lęgach zaczyna widać młode samce jak śpiewają bo z tą kolaką to jeszcze czasem różnie bywa .

Sygnum - D027
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!