radek005a
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 10
|
 |
« : Padziernika 30, 2011, 01:57:25 » |
|
Witam. Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się do Was zwrócić o pomoc w sprawie mojego kanarka. Mam roczną samicę i dziś zauważyłem ,że wystaje jej kawałek kości (tak mniej więcej na skrzydle). Zachowuje się normalnie. Lata ,pije ,je. Nie wiem ,czy to coś poważnego ,czy nie ,dlatego zwracam się o pomoc. Bardzo dziękuję za chwilę uwagi  P.S. Jeżeli potrzebne będzie komuś zdjęcie tego miejsca, to pisać ,a ja oczywiście je wstawię .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 30, 2011, 03:37:37 » |
|
Opisz w którym miejscu na skrzydle albo najlepiej wstaw fotkę. Ja podejrzewam ze to cysta piórowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 30, 2011, 05:26:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 30, 2011, 07:11:42 » |
|
Witam Wygląda na cystę  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 30, 2011, 08:18:44 » |
|
A jak to leczyc. I czy to cos bardzo powaznego ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 30, 2011, 08:19:35 » |
|
I dodam ,ze to jest twarde jak kosc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 30, 2011, 08:45:37 » |
|
Witam IdŹ najlepiej do weta, lub poczytaj na forum. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 30, 2011, 10:40:52 » |
|
Na forum nic takiego nie znalazlem podobnego do mojej sytuacji ,a bardzo martwie sie o kanarka i chcialbym juz dzis poznac czyjes zdanie ,diagnoze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj.lubelskie
Wiadomoci: 129
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 31, 2011, 09:41:18 » |
|
Wygląda na cystę. Widziałem to tylko raz u kolegi u glostera. Tylko tam było sporo pióra u góry a na dole przy skórze taka twarda jakby skorupa. On to wykręcił jak śrubę. Na skórze została nawet taka spora rana i trochę krwawiło ale tylko przemył ranę i wpuścił ptaka do klatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 31, 2011, 10:07:33 » |
|
Mnie to wygląda w 90 % na cystę piórową . WeŹ chwyć palcami i delikatnie przekręcaj powinna wyjść bo wygląda na suchą . Gdy wyciągniesz może lekko krwawić ale przemyj jodyną np i przez chwile przytrzymaj wacik 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 31, 2011, 10:13:43 » |
|
Mi tez się zaczyna wydawać ,ze to cysta ,bo własnie zeszło to jak skorka od banana ,ale obrałem tylko kawałeczek ,bo nie chce nic zrobię mojemu kanarkowi. Gdy lekko ścisnąłem wyleciało trochę (pół kropelki) takiej żółtej substancji w kolorze piwa (tylko ,ze gęstsza). Nie chciałem tego mocniej naciskać ,bo kanarek się trochę szarpał (chyba go to bolało). Ta ,,kość" wychodzi z czerwonej (takiej jakby górki). Znaczy czerwonej ,bo mam kanarka harcyńskiego ,a one maja czerwoną skórę  Dałem jeszcze jedna fotkę ,tym razem widać na niej rzeczoną ,,kość" wychodzącą z tego wzgórka . http://imageshack.us/photo/my-images/266/obraz6005.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/821/obraz6010.jpg/Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 31, 2011, 02:37:22 » |
|
Witam. Wyrwałem (okazało się ,że u drugiego kanarka było podobne) to coś. Wykręciłem właściwie. Przemyłem jodyną i zostawiłem do wyschnięcia. Nic ze środka nie wyciskałem tej rany ,tylko po prostu tak jak mówię ,wykręciłem ,u 1 kanarka ,tego co były zdjęcia polało się trochę krwi ,u drugiego natomiast nie. Możecie mi jeszcze powiedziec ,jak mam dalej postępować ,w sensie odkażać dalej, czy poprostu zmyć jutro jodynę. Przepraszam za chaotyczne opisywanie ,ale bardzo dużo mnie to wszystko kosztuje nerwów. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 31, 2011, 03:46:12 » |
|
Wszystko zrobiłeś prawidłowo teraz tylko czekaj aż się samo zagoi. Na 100 procent to była cysta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek005a
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 31, 2011, 03:54:44 » |
|
Dzięki. Drugi kanarek ma jeszcze chyba 3 podobne do tej co wyrwałem ,ale moge sie mylic ,bo to moze byc tez kosc od skrzydla ,dlatego nie ruszam. Dzieki jeszcze raz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 31, 2011, 04:34:40 » |
|
Doświadczony hodowca nie ma żadnego problemu z usunięciem cysty, ale jeśli nigdy tego nie robiłeś to lepiej idŹ z tym do weterynarza. ChodŹ z doświadczenia wiem że nie wiele oni widzą na temat kanarków i ich chorób. Robi się to w ten sposób, igłą odkażasz spirytusem i delikatnie usuwasz piórka znajdujące się w środku guzka .Robisz to bardzo ostrożnie aby nie uszkodzić żadnych naczynek krwionośnych.Po wyczyszczeniu odkażasz rankę wodą utlenioną, odkażanie powtarzasz przez kilka dni a ranka się sama zagoi.Czasem takie czysty wypadają albo wykruszają się same.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|