Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chore Nóżki  (Przeczytany 20728 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #15 : Grudnia 28, 2011, 08:58:16 »

Szkoda że wcześniej nie widziałam Twojego wątku. Maści Flucinar nie należy stosować przy zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych i pasożytach - skoro jest ropa to prawdopodobnie jest to zakażenie bakterią.  Ja zastosowałam Flucinar u kanarka po wstępnym wykluczeniu grzybicy i pasożytów i faktycznie pomógł

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #16 : Grudnia 29, 2011, 10:21:03 »

Witam
Możesz opisać czym i jak leczyłaś?
POzdrawiam

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #17 : Grudnia 30, 2011, 11:22:38 »

Fluocinar N firmy Jelfa to fluocynolon 25% + neomecyna 50%
Fuocynolon zast. ostre i ciężkie niezidentyfikowane, suche stany zapalne skóry, ... przeciwwskazania zapalenie o etiologii bakteryjnej, grzybiczej, wirusowej, ...
Neomecyna antybiotyk; działa bakteriobójczo zwłaszcza na bakterie Gram-ujemne, zast. miejscowo w ROPNYCH ZAKAżENIACH SKÓRY, wywołanych zwłaszcza przez gronkowce ...   ¬ródło: Medycyna Praktyczna, Indeks leków.
Jak widać bez lekarza trudno ustalić "co i jak"

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #18 : Stycznia 01, 2012, 12:15:27 »

Witam
Możesz opisać czym i jak leczyłaś?
POzdrawiam

Oczywiście:

Kanarek był mniej aktywny, łapki miał pokryte grubymi , nastroszonymi łuskami. Jedna łapka bolesna i nieco spuchnięta.

Kilka dni smarowałam chore łapy oliwką i złuszczałam łuski. Po chwilowej pozornej poprawie zrobiło się jeszcze gorzej: łapy zrobiły się obrzęknięte, różowe i bolące, kanarka siedziała napuszona w jednym miejscu, z widocznym bólem przeskakiwała z miejsca na miejsce.
W mikroskopowym badaniu zeskrobin z łap nie znaleziono ani pasożytów, ani grzybów. Po telefonicznej konsultacji z dr Kamińskim z Gdańska zastosowałam Flucinar N krem do smarowania, dosłownie po jednym posmarowaniu widać już było poprawę, po 3 dniach samiczka odzyskała normalną aktywność i wesołość, łapy mają normalny wygląd, nie widać żadnego problemu z poruszaniem. Nie wiem niestety jaka była faktyczna przyczyna choroby.

Tak to mniej więcej wyglądało, do dziś samiczka jest zdrowa, normalnie skacze, lata itd. Nie wiem czym była spowodowana choroba, nie było śladu ropy więc bakterie raczej wykluczam, w klatce zawsze było sucho i czysto, klatka codziennie sprzątana, patyczki od czasu do czasu myte - kanarek "pokojowy" więc o żadnej wilgoci i zapleśniałych odchodach nie ma mowy.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!