Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 05:17:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kanarek nie śpiewa  (Przeczytany 4817 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
dpong
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« : Lutego 26, 2012, 02:16:15 »

Witam wszystkich, myślę, że tytuł postu się już opatrzył, ale mam ciekawą sytuację.
Pierwszy mój kanarek Izabel złoty(żółty), samiec był kupiony na początku roku 2010 razem z samicą import z Belgi.
W tym roku również odbyły się lęgi tej pary (to były roczne kanarki). U mnie od początku ptaki były razem, samiec niewiele popiskiwał (nie śpiewał). Z tych lęgów jajka były zapłodnione i wykluły się maluchy, które pozdychały w przeciągu 2 tygodni życia (4szt). Były to moje pierwsze lęgi więc nie wnikałem w przyczyny.
przed przygotowaniami do lęgów w 2011 zachorowała samica i padła.
Do samca dokupiłem Agata Zielonego i ptaki wystartowały z lęgami, samca śpiewu nie słyszałem nigdy, po prostu nie śpiewa, kopulował troszczył się o samicę reagował na jej zaproszenia ale nie śpiewał.
Niestety lęgi się nie powiodły, jaja były puste.
W tym roku dokupiłem parę kanarków, tzn. samca i samicę czerwoną, Agata Zielonego samca i samicę Izabela żółtego no i ten samiec, który nigdy nie śpiewał sprawia wrażenie jakby śpiewał ale bezgłośnie tzn. jego wole i ciało sprawiają wrażenie jakby śpiewał, ale nie wydobywa z siebie dŹwięku (ale czasem zaskrzeczy) w tym roku dopuściłem go ponownie do samicy Agata Zielonego i znów jajka są puste.
I teraz pytanie. W zasadzie to kanarek ten jest bezpłodny, ale czy spotkaliście się z takim niemym kanarkiem, który sprawia wrażenie, że śpiewa? 

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #1 : Lutego 26, 2012, 03:53:30 »

I teraz pytanie. W zasadzie to kanarek ten jest bezpłodny, ale czy spotkaliście się z takim niemym kanarkiem, który sprawia wrażenie, że śpiewa? 
Mialem takiego harcena z chrypa. Wyczytalem zeby podac slonine i wode z miodem. Podawalem. Nie jest jakims super spiewakiem ale nie jest juz niemowa.
Pozdrawiam

dpong
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 27, 2012, 08:50:00 »

Dałem wody z miodem, zobaczymy jaki będzie efekt, jak myślicie czy jego nabytą bezpłodność można wyleczyć

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec

« Odpowiedz #3 : Lutego 27, 2012, 09:17:31 »

Nie wiem co inni o tym mysla ale ja z rozmnazania bym jednak wyeliminowal tego ptaka. Mialby u mnie dozywocie ale raczej jako rekonwalescent niz reproduktor. Pozdrawiam

dpong
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lutego 29, 2012, 10:04:29 »

starusheck ja też tak właśnie sobie myślę, ale co ciekawe to po podaniu wody z miodziem, ten kanarek zaczął troszkę więcej skrzeczeć, ale czasem rozkręca się do śpiewu tego "niemego". Zastanawia mnie jednak jaki związek ze śpiewem ma płodność kanarka.

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec

« Odpowiedz #5 : Marca 01, 2012, 04:21:14 »

Zastanawia mnie jednak jaki związek ze śpiewem ma płodność kanarka.
Byc moze nic, moze to po prostu dwa nie polaczone ze soba uposledzenia? Pozdrawiam Robert

miumiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 29, 2012, 02:43:29 »

Związek ze śpiewem ma duży,jako że poziom hormonów odpowiadających za płodnośc przekłada się na śpiew.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!