Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Październik 23, 2014, 04:25:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kondor królewski  (Przeczytany 386 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sonnerat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Reputacja 2
Offline Offline

Warszawa
Wiadomości: 13



« : Kwiecień 09, 2012, 05:03:02 »

Kondor królewski Sarcoramphus papa  należy do rodziny kondorowatych. Dzięki programowi ochrony nie zagraża mu w tej chwili wyginięcie.
Występuje w Ameryce Południowej, od południowego Meksyku po południową Argentynę. Zasiedla przeważnie nisko położone tropikalne lasy, gdzie gniazduje w spróchniałych pniach i rozpadlinach skalnych. Ptak ten wyróżnia się od innych padlinożerców pięknymi kontrastowymi barwami. Różnice pomiędzy samcem, a samicą są bardzo subtelne i dymorfizm praktycznie nie występuje, a samiec jest tylko nieco większy. W wielu ogrodach zoologicznych na świecie są liczni przedstawiciele tego gatunku, jednak rozmnożenie tych ptaków nie jest łatwe, a za ogromny sukces uważa się fakt, jeżeli ptaki same odchowają potomstwo. Właśnie dwa lata temu w warszawskim ogrodzie zoologicznym ptaki same odchowały swojego potomka, który z niewielką pomocą z mojej strony uzyskał samodzielność i w tej chwili jest już w parze z dobraną dla niego przez koordynatora samicą, w jednym z ogrodów we Francji. Kondory znoszą jedno białe jajo, które wysiadują na zmianę przez około 52-56 dni. Młody jest po wykluciu pokryty jest cały białym puchem za wyjątkiem czarnej głowy i szyji, oraz pomarańczowego dziobka. Pełne upierzenie oraz zdolność do lotu młody kondor uzyskuje po około 3-4 miesiącach, jednak jeszcze przez kilka miesięcy pozostaje pod opieką rodziców. Natomiast piękne barwy dorosłego ptaka pojawiają się dopiero po kilku latach. W naturze żywi się padliną, natomiast w warunkach wolierowych jego podstawowym pokarmem są zabite gryzonie oraz okazjonalnie surowe mięso.
Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!