Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:19:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy oswajać ptaki?  (Przeczytany 6098 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sonnerat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 13

« : Kwietnia 10, 2012, 05:53:19 »

Witam.
Oswojone ptaki od dawna cieszyły się dużym zainteresowaniem, jednak zanim zaczniemy je oswajać powinniśmy sobie zadać pytanie o celowości tego działania. Myślę, że to ma pewien sens w przypadkach kiedy nie zależy nam na rozmnażaniu ptaków tylko posiadaniu oswojonych pupili. Oswajanie dzikich ptaków jest dla nich dużym stresem, a samo zbliżanie się do klatki już je płoszy. Dlatego pragnąc mieć oswojonego pupila warto wykarmić go od pisklęcia. Nie jest to może trudne, ale bardzo pracochłonne.
Wiele lat temu oswajałem i wychowywałem młode kanarki, które potem cieszyły moich znajomych śpiewem siadając na ich ramieniu. Wspaniale oswajały się malutkie zeberki i ryżowce, które były  moimi nieodłącznymi towarzyszami. Oczywiście były to ptaszki sztucznie wykarmione od ledwo opierzonych piskląt. Młodzież była na tyle oswojona i uzależniona od karmienia przeze mnie, że ptaszki wynoszone na dwór latały swobodnie po drzewach, a na widok pęsety lub łyżeczki z pokarmem spadały na mnie jak małe bombowce. Młode wychowywane w grupie łatwo potem łączyły się w pary i z powodzeniem wychowywały pisklęta, natomiast osobniki wychowane pojedynczo były bardzo ze mną związane i trudno akceptowały partnerów własnego gatunku. Oswojone ptaki, zwłaszcza ryżowce i zeberki, które nie znają lęku i uwielbiają chować się w ciemnych miejscach (buty, rękawy itp.) są bardzo narażone na niebezpieczeństwo. Znam przypadki kiedy takie oswojone osobniki zakończyły życie zadeptane w kapciu lub zagniecione w łóżku. Od wielu lat jest moda na oswojone papugi, gwarki itp. tak zwane pety. W związku ze swoją pracą wychowałem i oswoiłem wiele ptaków: gwarki, kakadu, ary, amazonki, patagonki i inne, które jednak miały potem trudności w dopasowaniu się do stada, a ich zachowania socjalne były bardzo zaburzone.
 Fascynowało mnie ich oswojenie i wspaniałe zdolności imitacyjne mowy ludzkiej oraz innych dŹwięków. Obecnie jednak uważam, że najciekawsze są zachowania naturalne ptaków, poprzez oswojenie i naukę mowy zabieramy im ich naturalny świat, a sami zaspokajamy swoje egoistyczne potrzeby. Jeżeli z jakiś względów zaistnieje potrzeba sztucznego odchowu piskląt, to dużo lepiej się rozwiną, kiedy będą wychowywane w grupie. Na pytanie czy oswajać ptaki i uczyć je mowy ludzkiej pozbawiając wielu naturalnych zachowań, każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #1 : Czerwca 24, 2012, 01:13:43 »

ciekawy temat można by jeszcze w nim poruszyć temat odchowu pod mamkami innych gatunków, przecież to też ma wpływ na odchowane osobniki..,

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #2 : Lutego 20, 2013, 01:52:25 »

Sonnerat - piszesz tutaj o odchowie ptaków. Jednak mam wrażenie ze dotyczy to ptaków, które tylko ty odchowałeś. Czy próbowałeś oswoić kanarki, które były karmione przez rodziców? Jeśli tak to od którego dnia zacząłeś cały proces oswajania?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!