Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Aleksandretta  (Przeczytany 4014 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« : Maja 20, 2012, 12:02:52 »

Witajcie nosze się z zamiarem kupna papugi która była by domowym pupilem. Mój wybór padł na Aleksandrettę Obrożną czytałem że jest to gatunek łatwy do oswojenia i potrafi szybko nauczyć się wypowiadania pojedynczych słów. Z racji że na papugach się nie znam to chciałbym się was drodzy forumowicze zapytać czy to co o owej papudze napisałem jest prawdą czy raczej polecacie inny gatunek pomijając żako, Ary czy Kakadu z racji finansowej. Umiech

kerry
Go
« Odpowiedz #1 : Maja 21, 2012, 08:53:45 »

Po co ci papuga,nasz rodzimy szpak jest nie gorszy,potrafi powtarzać całe zdania,do tego jest cudownie ubarwiony.Pozostaje problem zdobycia pisklaka.

Klarysamay
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #2 : Maja 21, 2012, 09:14:20 »

Roberto-a masz odpowiednie warunki by trzymac aleksandrette?
ten ptak potrzebuje przestrzeni i przede wszystkim towarzystwa.
Mieszkam w Niemczech i aleksandretty w miescie Mainz lataja i zyja w parku.
Sa glosne,nachalne potrzebuja duzo przestrzeni.
Ja akurat nie wyobrazam sobie trzymac takiego ptaka w domu.
Zastanow sie dwa razy.
Pozdrowionka

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #3 : Maja 21, 2012, 10:17:40 »

szpaka można nauczyć mówić Szok Szok Szok nie wiedziałem o tym Z politowaniem

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #4 : Maja 21, 2012, 10:30:17 »

kerry co Ty piszesz ??!! Po pierwsze w Polsce te ptaki są chronione! Po drugie szpak raczej będzie gwizdał a nie gadał.
Szpak (ten europejski) to około 100Euro za szt, oczywiście z zachodnich hodowli, ale znalezienie hodowcy też nie jest łatwe. W Polsce hodowcy chyba nie ma, bynajmniej ja nie słyszałem o takim.

Aleksandrette od 200zł już można kupić, ale czy dobrze się uczą to ja nie wiem trzeba by porozmawiać z hodowcami, bądŹ zadać pytanie na http://www.aleksandretta.pl/

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #5 : Maja 22, 2012, 09:51:44 »

Witam dziękuje za odpowiedzi. Co do warunków jak najbardziej miała by odpowiednie tak ze to nie problem. Pozdrawiam. Mrugnicie

kerry
Go
« Odpowiedz #6 : Maja 22, 2012, 02:02:10 »

Szpak to jeden z naszych mądrali,nie tylko gwiżdże ale i mówi,jest niezwykle przebiegły jako domowy pupil.Wiem o tym gdyż wykarmiłem takowego.Jedynym problemem jest karma,można oczywiście dla miękkojadów ale chyba jest droga.Ja karmiłem dżdżownicami i jajkiem.Przecież to kuzyn gwarka,opisywał go również J.Sokołowski w publikacji "Tajemnice ptaków".A co do ochrony ptaków-ja miałem pisklaka ,który przeżył z rozpadniętej budki po burzy.Przecież nie można tak zostawić na pewną zgubę...A tutaj link do naśladowcy.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=VTKZ9coWuEg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=VTKZ9coWuEg</a>
Kiedyś było powiedzenie -szpakami karmiony na określenie osoby mądrej,przebiegłej...Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2012, 06:33:01 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!