Pregladając dzis strony internetowe natknęlam się na:
http://www.hodowlakanarkow.pl/choroby.htmlznalazlam tam opis objawow odpowiadajacych mojemu kanarkowi i jestem ciekawa czy powinnam zastosować to nacieranie kanarka roztworem o ktorym mowa w tekście, nie wiem tylko w jakich proporcjach, zresztą co o tym sadzicie?
Wklejam tekst z tej strony:
Choroba piórek
Przyczyny choroby:
•uwarunkowania genetyczne,
•błędy żywieniowe,
•długotrwały stres.
•t.z. cysty piórowe, które tworzą się u ptaków kojarzonych w zbyt dużym pokrewieństwie rodzinnym.
Objawy kliniczne choroby:
•wypadanie piórek,
•pióra słabe, matowe,
•niektóre miejsca nieopierzone,
•możliwa utrata zdolności do lotu,
•otyłość.
Leczenie:
•przenieść ptaka do innej klatki (w ostateczności można zdezynfekować klatkę*)
•miejsce w którym stoi klatka wysmarować spirytusem lub denaturatem,
•chorego ptaka smarować roztworem olejku anyżowego ze spirytusem, olejem jadalnym lub gliceryną z dodatkiem kilku kropel spirytusu (chorego ptaka smarujemy w pierwszym tygodniu co drugi dzień, następnie tak długo, aż ukaże się nowe upierzenie)
•co tydzień przenosimy ptaka do nowej (lub zdezynfekowanej) klatki,
•zabezpieczamy ptaka przed przeciągami,
•ptak powinien mieć możliwość kąpieli; jeżeli ptak nie chce się kąpać codziennie robimy mu prysznic (za pomocą spryskiwacza) ciepłą wodą,
•w pomieszczeniu utrzymujemy większą wilgotność powietrza,
•do wody dodajemy witaminy,
•pożywienie bogate w witaminy, sole mineralne i białko (idealnym daniem jest jajko ugotowane na twardo posiekane i zmieszane z rozkruszonymi herbatnikami, pokrojonymi owocami i zieleniną),
•ptak powinien mieć ciągły dostęp do sepii, mielonych skorupek z gotowanych jaj i piasku rzecznego.
*Dezynfekcję klatki dokonujemy za pomocą spirytusu, denaturatu, nafty, benzyny, benzolu, wody utlenionej, roztworu sody (4%), chloraminy, krezolu lub formaliny (3 łyżki stołowe na 1 litr wody). Do tego celu można również użyć środki chemiczne Savo lub Virkon S. Klatkę taką należy również wyparzyć wrzątkiem lub wygotować można również wydezynfekować klatkę w nagrzanym do 100 stopni piekarniku.. Dezynfekcję klatki należy przeprowadzić na dwa tygodnie przed umieszczeniem w niej ptaka. Zdezynfekować należy także żerdki (choć lepiej je spalić i zastąpić nowymi), basenik i pojemniki na wodę i jedzenie.