Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:46:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nowa fruwalka z regału biurowego  (Przeczytany 4459 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jurek
Go
« : Sierpnia 05, 2008, 08:40:14 »

Wczoraj, w pierwszy dzień urlopu zrobiłem nową fruwalkę. Podobnie jak w wypadku moich wcześniejszych konstrukcji, fruwalka jest sporządzona ze zwykłego regału biurowego, który od wewnątrz wykleiłem marmurkową okleiną. Tym razem zamiast dotychczas stosowanej siatki dałem dwa przody tradycyjne, jeden dolny z otworami na karmidełka zewnętrzne z klapkami.

Zrezygnowałem też z zabierającej zbyt wiele miejsca półeczki na pokarm. Przez to klatka jest bardzo przestronna, co ze względu na noclegową żerdkę lamelową pod dachem jest bardzo ważne.

Założyłem też enegooszczędną lampkę (8 W), aby nie być zależny od światła dziennego. Zamiast gałęzi dałem tradycyjne żerdki ze świeżych gałązek. Całość prezentuje się świetnie i wydaje się, że fruwalka jest bardzo wygodna.

Narazie siedzą w niej trzy zeszłoroczne pierzące się samiczki, ale w przyszłym roku będzie mi ona służyła dla małych kanarcząt po zabraniu ich z klatek lęgowych.

Drugą z takiego samego regału, zrobioną przed dwoma laty, którą częściowo widać na zdjęciach i na której stoi narazie nowa fruwalka, też w przyszłym roku przerobię na taką jak ta obecna.

Od jutra biorę się za budowę czterech podzielnych klatek segmentowych, które będą służyły jako klatki lęgowe, a jesienią – podzielone w połowie – jako klatki treningowe. One również skonstruowane będą z regałów biurowych.

Pozdrawiam

Jurek

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2008, 08:49:40 wysane przez Jurek » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 01, 2008, 07:15:28 »

Jakiej firmy założył Pan oświetlenie w klatkach? Chcę założyć oświetlenie do mojej klatki i nie wiem jakiej firmy. Proszę także o strony internetowe gdzie można kupić oświetlenie.

Z góry dziękuję.

Jurek
Go
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 02, 2008, 08:37:39 »

Jakiej firmy założył Pan oświetlenie w klatkach? Chcę założyć oświetlenie do mojej klatki i nie wiem jakiej firmy. Proszę także o strony internetowe gdzie można kupić oświetlenie.

Z góry dziękuję.

Nie pamiętam firmy, ale w piwnicy mam jeszcze opakowanie, więc dzisiaj po południu zobaczę, zrobię zdjęcia i wszystko dokładnie opiszę.

Zresztą firma nie jest taka istotna, bo tego typu lampki można dostać – przynajmniej u nas – w każdym „baumarkcie” czyli sklepie z materiałami budowlanymi i dla majsterkowiczów.

Te lampki są właściwie do montowania pod regały mebli lub szafki kuchenne. Mają solidną oprawkę i pstryk. Ważne, żeby były energooszczędne, bo chociaż te kosztują nieco drożej od zwykłych, to cena się szybko amortyzuje. Nie należy zapominać, że taka lampka w wolierze musi się palić praktycznie przez cały dzień, więc trochę energii zużywa...

Pozdrawiam

Jurek
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 02, 2008, 11:29:34 wysane przez Jurek » Zapisane

Jurek
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 03, 2008, 01:47:12 »

Z góry dziękuję.

Witam ponownie!

Oto lampka, którą zamontowałem w moich wolierkach:

W wypadku gdybyś takiej nie dostał, możesz poszukać jeszcze innej, też energooszczędnej:

Pozdrawiam

Jurek

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 04, 2008, 08:53:57 »

Dziękuję bardzo ..

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark