Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:42:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: język  (Przeczytany 2881 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
leon
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« : Lipca 06, 2012, 09:31:13 »

Witajcie,
zaczęły się upały, mój kanarek od trzech dni wyciąga język na zewnątrz i często coś "mieli" w dziobku jakby jadł. Czy takie zachowanie może być spowodowane wysoką temperaturą? Ptaszek je i pije normalnie, jest trochę bardziej zmęczony, ale pewnie dlatego, że się pierzy. Możliwe, że skaleczył się w język dłubiąc w nasadce ściernej (już ją zlikwidowałam).
Proszę o pomoc.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 06, 2012, 01:24:06 »

Może est mu po prostu za ciepło. Skorzystaj z możliwości podania mu basenu w której odbędzie chłodną kąpiel. Zwróć uwagę czy zachowanie ptaka zmieniło się i daj znać Umiech

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 07, 2012, 09:29:20 »

Dzisiaj zwróciłem takie zachowanie u ptaków trzymanych na balkonie. Dziubek otwarty i tak jakby łapały drugi oddech. Na bank jest to zachawanie wynikające z powodu bardzo wysokiej temperatury na powietrzu. Nie myśląc długo zareagowałem natychmiastowo i podałem pojemniki z chłodną woda. Nieminęła minuta gdzie niektóre ptaki skorzystały z upragnionej kąpieli. Te które nie były mokre, pozwoliłem sobie im pomóc. Spryskałem je opryskiwaczem. Odrazu stały się inne. Polecam podawanie wody do kąpieli codziennie -szczególnie przy takich temperaturach jakie teraz panują w naszym kraju.

leon
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #3 : Lipca 10, 2012, 08:59:46 »

Mój kanarek cały czas ma basen i korzysta z niego 1-2x dziennie. Ponadto obok klatki stawiam mu miskę z zimną wodą i dodaję lodu. Nie ma stale otwartego dziubka tylko rusza językiem i wysuwa go na zewnątrz. Dłubie paznokicie, jakby chciał podrapać się w język. Nie wiem co robić  Smutny
Podczas jednego chłodniejszego dnia (23 st.C) mój kanarek rzadziej wysuwał język.
Rozmawiałam z weterynarzem, który powiedział, że przyczyną wysuwania języka i częstego otwierania dzioba jest upał. Ptaki w ten sposób próbują się ochłodzić. Jeśli kanarek nie chce się kąpać należy go potraktować spryskiwaczem do kwiatków Mrugnicie Zapewnić chłodną (ale nie zimną), świeżą wodę. Nasadka ścierna nie powinna była uszkodzić języka. Dłubie dziobem w nóżkach, bo mu wzięłam nasadkę i nie miał się na czym wyrzyć Umiech
Dzięki za podpowiedzi Umiech Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!