Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:50:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przechowywanie jaj.  (Przeczytany 11264 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Sierpnia 06, 2008, 05:47:19 »

Chciałbym Was zapytać w jaki sposób przechowujecie jaja zabrane samicy ,które zamieniacie na sztuczne? Czy polecacie sposób przechowania w ziarnach ( słyszałem o takim i nie wiem jak do niego podchodzić)?
Z góry dziękuję i liczę na odpowiedzi? Umiech

pawel1993
Go
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 07, 2008, 03:35:24 »

Ja osobiśćie przechowuje jaja w głebokim talerzu wysłanym wato i odkładam je w suche i bezpieczne miejsce  Umiech

damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 08, 2008, 04:06:05 »

Ważne jest to, żeby jajka ułożyć na czymś miękkim. Ja osobiście odkładałem do miseczki z ziarnem i było wszystko ok.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 08, 2008, 08:20:25 »

Właśnie też myślałem nad ziarnem...

Jurek
Go
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 09, 2008, 03:54:22 »

Chciałbym Was zapytać w jaki sposób przechowujecie jaja zabrane samicy ,które zamieniacie na sztuczne? Czy polecacie sposób przechowania w ziarnach ( słyszałem o takim i nie wiem jak do niego podchodzić)?
Z góry dziękuję i liczę na odpowiedzi? Umiech

Oto moj sposob przechowywania jajeczek.

http://img168.imageshack.us/my.php?image=jajeczka7ua7.jpg

Pozdrawiam

Jurek

ANka
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 16, 2008, 10:45:05 »

Jurek fajny pomysł:))

Jurek
Go
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 27, 2008, 08:32:01 »

Jurek fajny pomysł:))

Fajny, chociaż nie przeze mnie wymyślony:)

Podpatrzyłem go u pewnego znajomego hodowcy, który używał takiej gotowej, płaskiej, plastikowej skrzyneczki na gwoŹdzie, śrubki czy inne drobiazgi, która była już na stałe podzielona na takie małe kwadratowe pola. Wysypał je tylko ziarnem, opisał i przechowywał w nich jajeczka od, zdaje się, 20-stu parek. Ta skrzyneczka miała przykrywkę, którą on od środka wymościł przyciętym na wymiar arkuszem takiej cienkiej 5-cio milimetrowej gąbki, więc jajeczka były dodatkowo zabezpieczone od góry...

Ponieważ ja ze względów „lokalowych” muszę ograniczyć hodowlę do 6-ciu parek, wystarczy mi takie prowizoryczne pudełeczko, jak na załączonym zdjęciu. Od góry przykrywałem je papierowym ręczniczkiem i stawiałem na półce w bezpiecznym miejscu.

Tak przy okazji: bardzo ładne masz kanarki:)

Serdeczne pozdrowienia

Jurek

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 17, 2008, 12:58:57 »

a ja mam pudeleczka po bizuterii chyba po piersionkach  akurat mieszcza sie 4 5 jeczek Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #8 : Stycznia 04, 2009, 05:08:46 »

no bardzo fajnie Jurek,  ja myśle jeszcze skąd sobie załątwić jakieś fajne pudełeczko, póki co to przechowuje pierwsze jajka w pudełku po zegarku, mam wyłożone watą, z góry też.jajka od zeberek przechowuje w innym pojemniczku po czymś tam, i mam tam trociny drobne, a na góre daje materiał do gniazd.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Stycznia 04, 2009, 07:22:55 »

Czy jak jajeczka leża np.jak podał Jurek,na ziarnie to muszą być czymś przykryte?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #10 : Stycznia 04, 2009, 07:25:27 »

ja zawsze wole przykryć, jak mam jakieś miejsce bezpieczne to bez twardego wieczka, mieszkam sam, to nikt mi niegrzebie, ale w ubiegłym roku, to sobie przyktywałem zniesione jajka materiałem takim samym jak było w gnieżdzie,i zamykałem pudełko.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #11 : Stycznia 04, 2009, 07:36:45 »

Ja robię tak samo jak jest na zdjęciu a co do przykrycia to nie trzeba chyba ze dla bezpieczeństwa

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #12 : Stycznia 06, 2009, 11:33:10 »

Jeśli chodzi o przechowywanie jajek i inne cenne info na ten temat, to odpowiedŹ możemy zaleŹć w tym filmiku (zwłaszcza 04:51 min filmu) Jak dla mnie to jest to hodowca przez duże "H" !  Szok
http://pl.youtube.com/watch?v=GpARSVFwM0s

Granos
Go
« Odpowiedz #13 : Stycznia 22, 2009, 08:59:51 »

Fakt .też kiedyś ogladałem .

wiki
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 26

« Odpowiedz #14 : Stycznia 25, 2009, 08:11:14 »

gdy samica zniesie pierwsze jajko odłączamy od niej samca zabieramy jajko  i chowamy do pudełka  abo do specjalnych rzeczy a jej dajemy sztuczne , zrobione z modeliny lub specjalne do zakupienia w sklepach zoologicznych . robimy tak z każdym jajkiem jednak za zniesieniem ostatniego nie zabieramy go ale oddajemy jej wszystkie jajka . póŹniej młode się wylęgną i pójdzie łatwo . póŹniej po prostu będzie trzeba ją karmić a ona będzie karmiła też młode . a co do jajek dobre będzie pudełko możemy jednak pokombinować położyć je na talerz wysłany watą i tp. nie wolno się ich cały czas czepiać ,  dotykać i nosić . ważne aby jajka miały miękkie posłanko  i były bezpieczne . ja mam młodą samice i dopiero będzie miała lęgi ( z rasy karztany , czarno- brązowo - czerwony samiec , czarno- czerwono - brązowo - zielona samica) planuję że jajka będą w pudełku .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Jurek , super pomysł na trzymanie jajek .
 wszyscy macie super pomysły .

POZDRAWIAM

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!