Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:48:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy można trzymać samczyka i samiczkę w jednej klatce?  (Przeczytany 6829 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Tonnerre
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Sierpnia 17, 2008, 07:56:35 »

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem dwóch kanarków samczyka i samiczki. Najpierw zakupiłem samczyka i po kilku miesiącach dokupiłem mu samiczkę. Na początku były trzymane oddzielnie i po około tygodniu po wspólnym locie razem wróciły do jednej klatki. I tam juz zostały. Niestety po jakichś 6 tygodniach znalazłem samiczkę martwą w klatce. żeby zaoszczędzić córce łez szybciutko dokupiłem drugą samiczkę na podmiankę. Kolega jednak poradził mi bym ptaszki trzymał oddzielnie. Argumentował, iż samiczka może zacząć składać jajka, a samczyk będzie je niszczył. Z kolei gdy samiczka będzie je bronić może paść ofiarą samczyka. Troszkę to dla mnie mało prawdopodobne, ale dla bezpieczeństwa rozdzieliłem ptaszki. Mam już je około 1,5 miesiąca. Razem latają po pokoju, choć czasem gdy wchodzą do jednej klatki raz samczyk a raz samiczka rozkładają skrzydełka i mają lekko bojowe nastawienie. W przypadku poprzedniej samiczki takiego zachowania nie zaobserwowałem. PoradŹcie jak to jest z tym trzymaniem kanarków razem w jednej klatce. Mozna czy nie?

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 18, 2008, 12:45:24 »

Najlepiej trzymać ptaki osobno. Samczyk przebywając z samicą może próbować dominować. Wtedy może dochodzić do "rękoczynów". Obecnie trwa bardzo ważny moment dla ptaków, czyli tzw pierzenie (wymiana piór). Tym bardziej ptaki powinny mieć spokój i zostać oddzielone. Wiosną gdy połączysz ptaki to prawdopodobnie przystąpią one do lęgów. Jeżeli nie zadbasz wtedy o odpowiednie warunki dla nich to lęgi będa dla nich tylko męczarnia. Jak widać trzymanie ptaków razem nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli chcesz trzymac dwa ptaki razem to dokup córce jeszcze jedną samiczkę - dwie samiczki mogą spokojnie przebywać w jednej (poza legami) klatce (oczywiście im większa klatka - tym lepiej). Samczyka najlepiej trzymac w poblizu jednak tak, aby nie widział on samic. Samiczki będa nawoływały samca - a ten pewnie będzie odpowiadał pieknym spiewem.

Proponuje poczytac na forum rózne działy. Jest tutaj naprawdę obfity zbiór informacji, które napewno się przydadzą. Kanarki to super zwierzeta i przy odrobinie chęci i wiedzy mogą nawet zawrócić człowiekowi w głowie. Poczytaj troszkę o tych ptakach, bo na pewno WARTO !! Mrugnicie

Tonnerre
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 19, 2008, 07:25:57 »

Dziękuję bardzo za odpowiedŹ. Mam jednak jeszcze jedno małe pytanko. Czy kanarki (samiec i samica) mogą razem fruwać po pokoju czy trzeba wypuszczać je na zmianę??

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 21, 2008, 10:19:13 »

Spokojnie możesz je razem puszczać po pokoju. Pamiętaj jednak aby zadbać o bezpieczeństwo dla nich i obserwuj czy nie dochodzi do "spięć" między ptakami.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!