Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:48:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Glostery łączenie wg. upierzenia.  (Przeczytany 20189 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #15 : Lutego 08, 2011, 10:28:30 »

Intensywność lub nieintensywność koloru piór u glostera można ocenić ze zdjęcia ,nie ma żadnego problemu.
Jednak ocenienie intensywności lub nie intensywności długości pióra już ze zdjęcia ocenić się nie da bo tutaj trzeba mieć glostera w ręce i "macając" go ocenić długość jego piór.
Na nasze nieszczęście jako hodowców glostery sa juz tak zagmatwane i pomieszane z tą intensywnością  lub nieintensywnością ze nawet ptaki intensywne z koloru potrafią być nieintensywne jeśli chodzi o ich długość piór czyli są długopióre lub średniopióre a nie krótkopióre.
W tym roku przeznaczyłem do lęgów 12 samic glosterów i tylko jedna samica jest ptakiem z krótkim piórem dwie samice to ptaki z długim piórem a reszta samic to ptaki z piórem średnim.
Dlatego hodowcy muszą pamiętać że ptaki intensywne z długości piór czyli o krótkim piórze to w pewnym sensie taki ideał bo w rzeczywistości takich ptaków jest bardzo mało.
Najwięcej jest glosterów z piórami średnimi i przeważnie hodowca musi dobierać pary do hodowli właśnie spośród tych ptaków.
Długotrwałe kojarzenie przez hodowców tylko ptaków z piórem długim doprowadziło w pewnym sensie do zaniku ptaków z piórem krótkim.
Na moich klatkach z samicami mam popisane oprócz numeru samicy i jej pochodzenia także długość jej piór np. samica z krótkim piórem ma literkę K samica z piórem średnim ale z tendencją do pióra długiego ma literki Ś\D ,a samica z piórem średnim ale z tendencja do pióra krótkiego ma literki Ś\K ,ptaki z piórem długim maja literkę D,takie same oznaczenia mam na klatkach z samcami.
Oczywiście można sobie wymyślić dowolną skale porównawczą długości piór glosterów przeznaczonych do lęgów,ważne jednak aby taką skalą  na własny użytek się posługiwać.
Na jesień gdy ptaki są już wypierzone ptaki o długim piórze wybieramy do kolekcji konkursowych a ptaki z krótkim piórem odkładamy sobie do lęgów.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #16 : Lutego 08, 2011, 12:40:46 »

Mark,
poruszyłeś bardzo ważny temat i – co ważne – przedstawiłeś go nowatorsko. Tak jest, u niektórych ras, jak np. glosterów poważną rolę (często bagatelizowana przez hodowców, lub niedostrzeganą) odgrywa obok intensywności i nieintensywności także długość piór.

Granos
Go
« Odpowiedz #17 : Lutego 08, 2011, 01:02:38 »

W takim razie jeśli występuje ptak intensywny "z koloru" a np.półintensywny z upierzenia to czy sa też ptaki nieintensywne o krótkim piórze? Z etgo co mi wiadomow kolor itensywny chroni ptaki w hodowli przed zmatowieniem koloru a intensywne o krótkim piórze przed cystami tak?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #18 : Lutego 08, 2011, 08:18:45 »

Granos pytanie niewątpliwie jest ciekawe.Mogę stwierdzić że glostery intensywne z koloru potrafią mieć długie pióro i sam widziałem takiego ptaka z cystami piórowymi.Czy istnieją glostery nieintensywne z koloru a do tego z krótkim piórem tego nie wiem bo nigdy takiego ptaka nie spotkałem,wydaje mi się jednak ze takich ptaków nie ma.
Na pewno obecnie jest tak ze ptaki intensywne z koloru potrafią być nieintensywne z długości pióra,czyli  ptaki intensywne z koloru mogą być ptakami z długim piórem,chociaż w żadnym razie nie jest to regułą.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #19 : Lutego 08, 2011, 11:27:40 »

Witam
Wszystkie pióra które nadają ciału ptaka kształt noszą ogólną nazwę piór konturowych
które powinny być brane pod uwagę przy doborze par hodowlanych glosterów  oraz innych
kanarków kształtnych.Przy ocenie budowy pióra trzeba zwrócić uwagę na chorągiewkę,stosinę,
promienie,przypiórko.Długość pióra jest ważna o czym wspominał Mark ale trzeba też zwrócić
uwagę czy pióro te  jest twarde, miękkie,wąskie,szerokie jaka jest jego pigmentacja. Jest to jeden z  wielu czynników branych przeze mnie przy wyborze ptaków do dalszej hodowli.
Pozdrawiam

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #20 : Lutego 12, 2011, 09:22:18 »

WIL.K. dołożył jeszcze trochę wiedzy na temat piór glosterów,jednocześnie jeszcze bardziej zaciemniając temat dla początkujących hodowców.Myślę ze temat upierzenia glosterów swobodnie by wystarczył na napisanie porządnej pracy magisterskiej.
Glostery dla wielu hodowców to temat wręcz banalny ,przecież te ptaki wszyscy mają i wszyscy znają.Jednak glostery maja swoją jedną tajemnice na tych ptakach aby je hodować na  wysokim poziomie trzeba się po prostu znać.Te ptaki uczą pokory wielu hodowców.Aby prowadzić hodowle na dobrym poziomie trzeba mieć  dużą wiedzę o tych ptakach.
Pewnie dlatego wielu hodowcą trudno się ze swoimi glosterami przebić na konkursach-bo glostery to trudne ptaki w hodowli.
Najlepszym przykładem na potwierdzenie moich słów o trudności hodowli tych ptaków jest temat na jaki tutaj piszemy.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #21 : Padziernika 20, 2011, 07:53:21 »

Witam
Co sądzicie o łączeniu Glosterów z Borderami?
Czy takie łączenie ma jakiś wpływ na wygląd ptaków?(upierzenie)
Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #22 : Padziernika 20, 2011, 01:37:01 »

Na temat krzyżowania różnych ras kanarków ze sobą już toczyła się dyskusja na naszym forum.Osobiście uważam, że takie eksperymenty są mało odpowiedzialne.Jest to zabawa mająca niewiele wspólnego z udoskonalaniem rasy czy próbą wyhodowania nowej rasy, a jest raczej niweczeniem pracy hodowlanej wielu hodowców i mało przemyślaną "produkcją" kanarczanych kundelków.
Pewien hodowca napisał o takich próbach na swojej stronie i od tamtej chwili wielu innych hodowców omija jego kanarki wielkim łukiem w obawie, że genotyp jego ptaków może byc "zaśmiecony" mimo, że te trzymają standardy rasy.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #23 : Sierpnia 25, 2012, 04:27:49 »

Witam wszystkich wiem że to dosyć stary temat ,ale mam pytanie i nie o kanarki glostery  Duy umiech
czy może mi ktoś powiedzieć które z tych kanarków są intensywne a które nie (już się zamieszałem ) a chciałbym dokupić do parek odpowiednie ptaki
za wszytkie odp dziękuje Umiech
w linku fotki
http://allefree.pl/galeria/508602/1.html

http://allefree.pl/galeria/508603/1.html

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #24 : Sierpnia 25, 2012, 09:40:15 »

Czerwony z koronką raczej intensywny, czerwony bez koronki raczej nieintensywny, żółty nieintensywny. Piszę "raczej bo ze zdjęć trudno to ocenić na 100%.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #25 : Sierpnia 26, 2012, 10:49:48 »

ok dzięki za odp
mam wątpliwości co do czerwonego bez koronki bo on był intensywny tylko teraz przy pierzeniu nie dawałem mu barwnika i też mi się wydaje że stał się nieintensywny (czy to jest możliwe?) a jak to jest z kanarkami pheo i mozaika czy też się to dobiera intensyny i nieintensywny i czy mogę połaczyć tego żółtego samca z tą pheo ??

Chiara
Go
« Odpowiedz #26 : Wrzenia 23, 2012, 10:47:13 »

Ja chciałam wrócić do tematu - czyli intensywności/nieintensywności u glosterów z piórem krótkim. W swojej hodowli miałam (miałam, bo niestety niedawno padła ) samicę cynamonową moim zdaniem nieintensywną, za to prawie na pewno o krótkim piórze (porównywałam jej pióra zebrane po pierzeniu z piórami moich pozostałych glosterów).
Tutaj jest zdjęcie tej samiczki, postaram się też zrobić zdjęcie porównawcze piór tej samiczki z piórami samca z którym była do pary (biało-szafirowy) i jeszcze jednej zielonej samiczki.

Chiara
Go
« Odpowiedz #27 : Wrzenia 23, 2012, 10:58:37 »

To zdjęcie samiczki z piórem krótkim i nieintensywnym (tzn moim zdaniem, w skali od I do VI na pewno nie byłaby to I- ale właśnie, skala określa kolor czy strukturę pióra?):

Tutaj z kolei samiec o piórze długim i miękkim:

Granos
Go
« Odpowiedz #28 : Wrzenia 24, 2012, 10:00:55 »

Ja niestety kilka razy "przejechałem" się na cynamonach jak zajmowalem się jeszcze hodowlą glosterów. Z tego co zauważyłem kolor ten ma jako ceche charakterystycznątrochę krótsze pióro.

Chiara
Go
« Odpowiedz #29 : Wrzenia 25, 2012, 03:42:46 »

Ja niestety kilka razy "przejechałem" się na cynamonach jak zajmowalem się jeszcze hodowlą glosterów. Z tego co zauważyłem kolor ten ma jako ceche charakterystycznątrochę krótsze pióro.
Ciekawe jest to co piszesz- odnosi się to tylko do glosterów, czy też do innych kanarków o upierzeniu cynamonowym?
Inna sprawa- jak w takim razie dobierać ptaki do pary? (Najczęściej samce, jako że samczyki cynamonowe to rzadkość). Szukać ptaków o piórze dłuższym, bardziej miękkim, i do tego ubarwionym intensywnie? Tak nakazywałaby logika, ale w związku z dziedziczeniem barwy cynamonowej (mutacja ta jest sprzężona z płcią- bez specjalnych zabiegów hodowlanych, które z resztą były już kiedyś omawiane na Wortalu, cynamonowe rodzą się tylko samice, samce są jedynie szpaltami na ten kolor) może można by użyć do hodowli np. ptaków białych, żółtych (przy czym w odniesieniu do białych- nie tutaj problemu z rozmieszczeniem pigmentu w piórze)?

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!