Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:14:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: różnica między agatem a kasztanem nieintensywnym  (Przeczytany 6515 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 35

« : Padziernika 21, 2012, 08:36:23 »

witam,

wczoraj na wystawie kupiłem nieintensywną samice kasztana, co się póŹniej okazało to nie był kasztan a agat w każdym razie nie umiem rozpoznać różnicy między kasztanem nieintensywnym a agatem - posiadam 2 samice kasztana i są one identyczne jak ten agat. PowiedŹcie mi na czym ta różnica polega? I czy jeśli na legach skrzyżuje tą samice agata z intensywnym kasztanem to wyjdą kasztany? czy będzie zauważalne coś z agata? (choć ja różnicy nie widzę).

Chiara
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 21, 2012, 09:22:13 »

witam,

wczoraj na wystawie kupiłem nieintensywną samice kasztana, co się póŹniej okazało to nie był kasztan a agat
Mianem kasztana często określa się ptaki czarno-czerwone, a agat różni się niewiele od "normalnego "czarno-czerwonego kanarka (nieintensywnego). Po pierwsze- obrzeża piór długich (lotek i sterówek) są u agatów koloru perłowoszarego. Inny jest też rysunek pleców- inne nieo kreskowanie (poszukaj na Wortalu "klucza COM"- kiedyś wklejałam- do oznaczania poszczególnych odmian na podstawie rysunku. Dalsze różnice: agat ma specyficzne lipochromowe znaczenia- "bródkę" i "wąs" agatowy, zachodzące aż na tył szyi. Na policzkach melanina tworzy trapezy- reszta głowy jest koloru lipochromowego- czerwonego nieint. u Twojego ptaka.(To inny przykład jak by Ci wyjaśnić jak powinna wyglądać głowa kanarka agatowego).
Tutaj podaję Ci link do małego "artykułu" mojego autorstwa n.t. kanarków agatowych:
http://www.kanarek.fora.pl/kanarki-rozjasnione,309/kanarki-agatowe,4634.html

w każdym razie nie umiem rozpoznać różnicy między kasztanem nieintensywnym a agatem - posiadam 2 samice kasztana i są one identyczne jak ten agat. PowiedŹcie mi na czym ta różnica polega?
O różnicy pisałam wyżej, porównaj sobie swoje samiczki z ptakiem którego kupiłeś.

I czy jeśli na legach skrzyżuje tą samice agata z intensywnym kasztanem to wyjdą kasztany? czy będzie zauważalne coś z agata? (choć ja różnicy nie widzę).
A co zauważasz z agata co Ci się nie podoba? Rozrzedzony rysunek na plecach?
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie- nie wiem w jaki sposób dziedziczony jest gen warunkujący mutację agatową.
Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że z samicy agatowej, połączonej z samcem nie-agatowym, otrzymałam 2 ptaki "normalne" i jednego agatowego.

Doradzę Ci jeszcze podawanie okresie pierzenia i przed nim kantoksantyny- czerwonego barwnika- ja tego nie zrobiłam i moja agatowa samica zrobiła się szaro-pomarańczowa (chodzi mi o barwę lipochromu).

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #2 : Padziernika 21, 2012, 09:34:53 »

witam,

wczoraj na wystawie kupiłem nieintensywną samice kasztana, co się póŹniej okazało to nie był kasztan a agat
Mianem kasztana często określa się ptaki czarno-czerwone, a agat różni się niewiele od "normalnego "czarno-czerwonego kanarka (nieintensywnego). Po pierwsze- obrzeża piór długich (lotek i sterówek) są u agatów koloru perłowoszarego. Inny jest też rysunek pleców- inne nieo kreskowanie (poszukaj na Wortalu "klucza COM"- kiedyś wklejałam- do oznaczania poszczególnych odmian na podstawie rysunku. Dalsze różnice: agat ma specyficzne lipochromowe znaczenia- "bródkę" i "wąs" agatowy, zachodzące aż na tył szyi. Na policzkach melanina tworzy trapezy- reszta głowy jest koloru lipochromowego- czerwonego nieint. u Twojego ptaka.(To inny przykład jak by Ci wyjaśnić jak powinna wyglądać głowa kanarka agatowego).
Tutaj podaję Ci link do małego "artykułu" mojego autorstwa n.t. kanarków agatowych:
http://www.kanarek.fora.pl/kanarki-rozjasnione,309/kanarki-agatowe,4634.html

w każdym razie nie umiem rozpoznać różnicy między kasztanem nieintensywnym a agatem - posiadam 2 samice kasztana i są one identyczne jak ten agat. PowiedŹcie mi na czym ta różnica polega?
O różnicy pisałam wyżej, porównaj sobie swoje samiczki z ptakiem którego kupiłeś.

I czy jeśli na legach skrzyżuje tą samice agata z intensywnym kasztanem to wyjdą kasztany? czy będzie zauważalne coś z agata? (choć ja różnicy nie widzę).
A co zauważasz z agata co Ci się nie podoba? Rozrzedzony rysunek na plecach?
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie- nie wiem w jaki sposób dziedziczony jest gen warunkujący mutację agatową.
Na podstawie własnych obserwacji mogę powiedzieć, że z samicy agatowej, połączonej z samcem nie-agatowym, otrzymałam 2 ptaki "normalne" i jednego agatowego.

Doradzę Ci jeszcze podawanie okresie pierzenia i przed nim kantoksantyny- czerwonego barwnika- ja tego nie zrobiłam i moja agatowa samica zrobiła się szaro-pomarańczowa (chodzi mi o barwę lipochromu).

Dzięki Ci wielkie! Jutro zrobię zdjęcie rzekomego 'agata' i kasztana i sama ocenisz.

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Padziernika 21, 2012, 09:44:57 »

Dobrze Umiech. Postaraj się uchwycić: plecy, głowę (może być zbliżenie na innym zdjęciu) i jeśli Ci się uda- pióra długie ptaka (wiem że to trudne, tym bardziej że nowy ptak może się przestraszyć gdy będziesz próbował go złapać- jeżeli tak, wystarczy może jakieś zbliżenie skrzydła, ogona).

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #4 : Padziernika 22, 2012, 12:01:16 »

Zdjęcia trochę kiepskiej jakości ale lepszych nie udało mi się zrobić, też dużo zalezało od światła bo na niektórych zdjeciach kanarki wyszły troszeczke jaśniej niż w rzeczywistości. To są zdjęcia dwóch kanarków jeśli możesz to powiedz mi gdzie jest kasztan nieintensywny a gdzie agat chyba że oby dwa to agaty.

kanarek 1:

kanarek 2:

Chiara
Go
« Odpowiedz #5 : Padziernika 22, 2012, 09:12:04 »

Hmmm... Tak szczerze mówiąc to obydwa ptaki mają cechy kanarka agatowego- oba mają pióra długie obrzeżone perłowo-szarą obwódką (chyba że na zdjęciach tak wyszło- ten na drugi ma wyraŹniejsze te znaczenia, a u pierwszego czasem je widać, czasem nie- na początku myślałam że to 2 różne ptaki.).

Na chwilę zatrzymam się przy ptaku drugim- wd mnie jest owszem-agat, ale tzw. agat topaz czarno-czerwony nieintensywny. Do tego wniosku skłonił mnie nietypowy dla agata rysunek (kreskowanie), za to- wd definicji- typowy dla kanarków topazowych (szerokie czarne kreski, kończące się w 2/3 długości pióra). Tutaj jest poglądowe zdjęcie kanarka topazowego (czerwona mozaika):

Głowa Twojego kanarka ma maskę (jak u mozaiki), więc ciężko stwierdzić, czy ptak ma znaczenia typowe dla agatowych kanarków. Jednak to kreskowanie- wd mnie topazowe.

Teraz wrócę do kanarka pierwszego- ten, wd mnie, ma cechy mozaiki- maskę, znaczenia czerwone na skrzydłach.. Oczywiście czysta mozaika to nie jest, nie mniej podobieństwo dostrzegam... Jeżeli jest to ptak od kogoś znajomego, czy wiesz po jakich jest rodzicach?
Druga rzecz- i u tego ptaszka widzę obrzeża piór długich perłowo-szare, głowa ma "bródkę" ale troszkę brakuje wąsa. Na pewno nie jest to czysty "kasztan" (czarno-czerwony).

Wiem że czytając to można się pogubić, najlepiej poszukaj w googlu tzw. "klucz COM" do oznaczania kanarków wd kreskowania na plecach. To chyba najprostszy sposób klasyfikacji kanarków. Jednak i tu są pułapki- jeden ptak może mieć cechy zarówno agata, jak i topaza (jak w przypadku Twojego ptaka).

Moim skromnym zdaniem żaden z Twoich ptaków nie jest klasycznym kasztanem, ale mogę się mylić. Obydwa wykazują cechy kanarków agatowych, w tym jeden- dodatkowo topaza. Zestawienie ich w parkę da za pewne kanarki agatowe, ale zanim to zrobisz- przeczytaj standard, trochę więcej o kanarkach agatowych (było w którymś z tegorocznych nr-ów "Nowej Exoty".)
Nie chcę Ci Źle doradzić, więc a propos krzyżowania obu ptaków zdania nie zajmę, napiszę tylko, że tak czy inaczej nie powinieneś ich krzyżować ze względu na to, że oba ptaki są nieintensywne (tzn pierwszy na pewno, drugi zaś na niektórych zdjęciach wygląda na intensywnego, na innych- na nieintensywnego).

Myślę, że dobrze by było gdyby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony niż ja... 

prohax0r
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #6 : Padziernika 22, 2012, 09:24:48 »

Dzięki wielkie za odpowiedŹ!
Hmm...kurcze no to mnie pocieszyłaś Niezdecydowany
Kupiłem je na wystawie tego drugiego kanarka nawet od prezesa związku.
Jeśli chodzi o kanarki takich ras to dla mnie bardzo cięzko rozpoznać właściwą rase...

Chiara
Go
« Odpowiedz #7 : Padziernika 22, 2012, 09:48:07 »

Dzięki wielkie za odpowiedŹ!
Hmm...kurcze no to mnie pocieszyłaś Niezdecydowany
Kupiłem je na wystawie tego drugiego kanarka nawet od prezesa związku.
Jeśli chodzi o kanarki takich ras to dla mnie bardzo cięzko rozpoznać właściwą rase...
Jeżeli od Prezesa, człowieka który zna się na kanarkach o niebo lepiej ode mnie, to z pewnością lepiej wie, że sprzedał Ci kasztana- z tym, że ten rysunek nie daje mi spokoju Mrugnicie
Jak wcześniej napisałam- czasem zdjęcia "przekłamują" (zdjęcia piór długich najlepiej robić na ciemnym tle, w dzienny świetle-  wtedy widać, czy w piórze jest tylko czarna i brązowa melanina, czy też to obrzeżenie pióra kolorem, który czasem wygląda jak przezroczysty...).
Z resztą- to że ptak ma rysunek topazowy, wcale nie oznacza, że nie jest "kasztanem"- wręcz przeciwnie- jest "jeszcze bardziej rasowy". Nazwa "topaz" odnosi się tylko do wzoru kreskowania, w tym wypadku nie ma wpływu na kolor (inne mutacje tak ale wszystko zależy od tego jaka to mutacja, a topazowa nie rozrzedza melaniny, jedynie koncentruje ją w postaci zmienionych czarnych kresek).

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!