Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:45:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Proszę o poradę  (Przeczytany 11031 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #15 : Listopada 20, 2008, 08:14:54 »

Kerry! Spróbuj pomyśleć co by tu zrobić, żeby stworzyć negatywne warunki do lęgów. Nie wzbogacaj jedzenia. Wręcz przeciwnie zacznij podawać coraz bardziej ubogi pokarm. Zrezygnuj z zieleniny i owoców. Spróbuj ochłodzić troszkę pomieszczenie, w którym przebywają ptaki. Może poprzez uchylenie okna? Temperatura na dworze jest już niska, więc powinno to zatrzymać lęgi. Unikaj przy tym koniecznie przeciągów, gdyż to byłoby dla ptaków zabójcze. Dodatkowo dobrze byłoby rozłączyć samce i samiczki. O ile jest to możliwe postaraj się przenieść samce do innego pomieszczenia. Samice nie słysząc śpiewu samców powinny się uspokoić i wyciszyć. Ja na Twoim miejscu zabrałbym samiczkom ewentualny materiał budowlany i gniazda.

Na koniec powiem Ci, ze ja byłem troszkę niecierpliwy w stosunku do tegorocznych lęgów u siebie i... nic dobrego to nie dało. Spróbuj przetrzymać samiczki jeszcze 2 miesiące. Pod koniec stycznia możesz spokojnie zaczynać spusty (łączenie ptaków i dopuszczać do lęgów). Widać, ze ptaki mają u Ciebie dobre warunki do lęgów (ja musiałem się o to bardzo starać a u Ciebie wszystko dzieje się samo - doceń to!). Jeśli uda Ci się troszkę teraz ptakom "poprzeszkadzać" i przeczekać razem z nimi 2 miesiące to będzie połowa sukcesu. Wtedy wrócisz do obecnych warunków i ptaki w ciągu 2 tygodni - miesiąca same się zorientują o co chodzi Mrugnicie

Na prawdę uwierz mi i poczytaj moje perypetie związane z tegorocznymi lęgami. Tylko cierpliwość i wytrwałość w ogólnie przyjętych hodowlanych postanowieniach zagwarantują Ci sukces. Masz świetne ptaki, szybko się aklimatyzują i jeśli tylko wszystkiego dopilnujesz - dobrniesz swego!

kerry
Go
« Odpowiedz #16 : Listopada 27, 2008, 09:09:32 »

Nie chcę być niemiły w stosunku do ciebie Granos więc ograniczę się do stwierdzenia- troszeńkę pokory.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #17 : Listopada 29, 2008, 11:14:33 »

widze ze nie tylko u mnie wczesne legi sie szykuja:) Mrugnicie a tak powaznie to mi wszyscy odradzali a widze coniektorzy sami teraz maja legi. ja swoje samiczki przenioslem do chlodniejszego miejsca i skrocilem im dzien swietlny i jest ok

kerry
Go
« Odpowiedz #18 : Listopada 30, 2008, 01:57:16 »

Dobrze,że masz możliwość dobrego zimowania samiczek,u mnie są w pokoju i praktycznie karmą mogę regulować im popęd płciowy.No może jeszcze skracaniem dnia choć z tym już jest problem.Pozdrawiam

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!