Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:15:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie o kolor rózowy ;)  (Przeczytany 16015 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« : Stycznia 18, 2013, 09:05:20 »

Gdzieniegdzie  w internecie znajduję informację o "nowej odmianie" kanarka - kanarku różowym . Kiedy jednak przeglądam , bardziej profesjonalne opracowania odmian barwnych , absolutnie nie ma o nim wzmianki. Wiecie coś na ten temat? 
Wrzucam tu linka do zdjęcia :
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/428248_199619456844532_1927377519_n.jpg
Tutaj mam filmik  - opisany jako kanarki czerwone- ale  wydaje mi się, że mimo wszystko jest to delikatniejszy kolor niż czerwonych kanarków tak porównując nawet moja nieintensywna samiczkę do nieintensywnych ptaków na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=fA1EDUsswrA&list=FLOJrAf9tUczeQqfcZHlbAzQ

Zastanawiam się jaka to odmiana barwna - najbardziej pasowałby mi kolor "czerwony izabel"  do określenia "różowy" ,ale może rzeczywiście są stricte "różowe " kanarki ?

NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Opole
Wiadomoci: 120

« Odpowiedz #1 : Stycznia 18, 2013, 02:44:26 »

Mam takie ptaki ale nazwa to czerwony pastel

U-010
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #2 : Stycznia 18, 2013, 04:58:03 »

Mam takie ptaki ale nazwa to czerwony pastel

a masz może zdjęcie jakiegoś swojego ptaka w tym kolorze? czym się ten pastel charakteryzuje?
Tutaj znalazłam taką informację :
http://kanarki.eu/index.php/topic,254.0.html

czyli
kość słoniowa = ivory = pastel   
w nazewnictwie?

z drugiej strony Mark rozróżnia czerwone pastelowe i te z kością słoniową i jeszcze dodatkowo różowe...
 na stronie   Mark'a , jest wzmianka o tym:
http://www.hodowlakanarkow.pl/rasy.html 

jakbyś Mark'u zajrzał kiedyś do wątku , to proszę o wyjaśnienie  Umiech

Ja mam trudności w nazewnictwie odmian barwnych, bo nie umiem się połapać , trochę te nazwy się mieszają mam wrażenie i nie umiem sobie tego jasno usystematyzować .
Musze przysiąść ...

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Stycznia 18, 2013, 05:52:07 »

Witam!
Pierwszy raz słyszę, żeby była taka rasa jak kanarek różowy. Nie ma obecnie takiej rasy w standardzie. Spotkałem się jednak z tym, że niektórzy na kanarki czerwone nieintensywne mówią różowe. http://pfo.info.pl/images/stories/OMP2012/Klasy_OMP2012.pdf oto link do klas wystawowych, które obowiązywały na ostatnich Mistrzostwach Polski. Najlepiej z tego korzystać nazywając rasy kanarków, bo to są rasy uznane przez COM i podlegające ocenie na wystawach w całej Europie a może i na świecie. Jest kilka ras kanarków jeszcze nie uznanych, nad którymi pracują hodowcy min. kanarki kolorowe jaspisowe, ostatnio widziałem też zdjęcia nowej mutacji kanarków kolorowych beryl oraz qurac. O pracy nad kanarkami różowymi nie słyszałem.
http://www.fotosdecanarios.com/cpg15x/index.php?cat=9 tu link do zdjęć ras kanarków lipochromowych, które są uznane przez COM. Marfi=pastel=ivoor=kość słoniowa.
Pozdrawiam Mrugnicie

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #4 : Stycznia 18, 2013, 08:00:47 »

Witam moim zdaniem na tym pierwszym zdjęciu z linku Sarenzir są bardzo młode kanarki czerwone, które dostawały niewielką ilość barwnika, a po pierwszym pierzeniu będą miały już zupełnie inny wygląd.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #5 : Stycznia 19, 2013, 09:37:08 »

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Tymm -  przepraszam Cię, ale z Twoich linków wynika że nazewnictwo jest co najmniej porąbane w naszym języku.  Z politowaniem
Na tej hiszpańskiej stronie marfil  to zupełnie co innego niż pastel,  na hiszpańskiej stronie te kanarki podlegają pod kanarki melaninowe,  natomiast w lipochromie występuje nazwa marfil w odróżnieniu od niżej zaprezentowanych kanarków pastelowych i chyba rzeczywiście   ivoor = to kość słoniowa = marfil tylko u nas się to pastel nazywa.. to by się zgadzało z hiszpańską stroną , którą mi Tymm polecasz, w takim razie jak się tłumaczy ten zagraniczny pastel na nasz język ? 

wyszło mi tak:
lipochromowe
mogą być w odmianie białej, czerwonej i żółtej
w wersji domin/rec  dla białego i intensywny / nieintensywny dla żółtego i czerwonego
występują w wersji z czerwonymi oczami  albino - białe, lutino- żółte i rubino- czerwone
oraz czerwone i żółte w wersji mozaika  i w wersji białoskrzydłe
czerwone i żółte odmiany mogą mieć "tajemniczy" dodatek marfil = kość słoniowa= ivoor  opisany w polskiej wersji  w klasie wystawowej  jako pastel  - wg polskiej klasy  wystawowej - wszystkie - łącznie z mozaikami i białoskrzydłymi i w wersji czerwono-ocznej również 

czy kanarki białoskrzydłe oraz w wersji pastel każdej z odmian  to są odrębne rasy  czy można je mieszać z czerwonymi / żółtymi  czy absolutnie nie,  jak z mozaikami i czerwonymi ?

i to by było tyle jeśli chodzi o lipochromy rozumiem?

czyli  ewentualnych kanarków różowego koloru - pomijając brak uznania tego koloru - powinnam szukać w wersji czerwony - kość słoniowa

Bardzo Wam dziękuję - rozjaśniliście mi w głowie dodatkowo  układając kanarki lipochromowe Chichot

teraz melaninowe.. to jest dopiero cyrk dla mnie aaaaa...  Duy umiech

ps. jest gdzieś link do standardu Com jeśli chodzi o kanarki kolorowe po angielsku ? Hiszpański to nie jest rudny język i tłumaczy się ok ,ale jednak nie mówię w tym języku i mogę się nie domyślić co tłumacz google chciał powiedzieć   Jzyk

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Stycznia 19, 2013, 07:07:37 »

Z tego co się orientuję to wygląda to tak, że:
-ivoor (kość słoniowa, marfi u nas zwany również pastelem) odnosi się do koloru lipochromowego czerwonego i żółtego, jest to mutacja lipochromu,
- pastel odnosi się do melaniny czarnej, brunatnej, agatowej i izabelowej, jest to mutacja która zmienia barwę melaniny.

Na zachodzie z tego co czytam w katalogach na ivoory mówią ivoor, marfi itp. zależnie od kraju. Nazwą pastel opisują ptaki z mutacyjną melaniną.
Jeszcze taki przykład: na mistrzostwach Polski mamy klasę: czarny pastelowy czerwonopastelowy intensywny, a na mistrzostwach Niemiec nazwa tej klasy to schwarz pastel rot ivoor intensiv.

Moim zdaniem kanarków czerwonych nie powinno się kojarzyć z kanarkami czerwonymi białoskrzydłymi i analogicznie jest z żółtymi. Natomiast uważam, że kanarki np. czerwone ivoory można, a nawet powinno się kojarzyć z kanarkami czerwonymi. Mutacja ivoor jest recesywna sprzężona z płcią. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem, w razie co śmiało pytaj.
jeszcze jedna strona kanarkami czerwonymi i czerwonymi ivoorami: http://www.kanarien-seite.de/

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #7 : Stycznia 20, 2013, 12:13:49 »

Bardzo mi pomogłeś   Buziak  Planuje docelowo małą hobbystyczną hodowlę z maksymalnie kilkoma parami lęgowymi a te informacje pomagają mi bardzo usystematyzować się - żeby nie robić "mydła i powidła"
Na pewno będę się jeszcze wgłębiać w kanarki melaninowe żeby nie ziać kompletną ignorancją , ale temat moich ukochanych  czerwonych ( lipochromów )  mam dzięki Wam obcykany Chichot

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Stycznia 20, 2013, 02:27:15 »

Przy małej ilości par w Twoim przypadku najlepiej zająć się konkretnie tylko kanarkami czerwonymi jeśli chcesz je hodować i wystawiać. Warto odwiedzić najlepszych hodowców tej rasy i zamówić sobie u nich ptaki. Przy zakupie starać się, by pokazali Ci księgi hodowlane i karty ocen przodków ptaków, które zamierzasz kupić. W kanarkach czerwonych raczej nie wystawia się samic więc nie zdziw się, jeśli tylko męscy przodkowie będą mieli oceny. Trzeba się jednak liczyć z tym, że te kanarki nie będą tanie. Warto też posłuchać rad tych hodowców i łączyć pary według ich wskazówek. Krzyżowania kanarków od różnych hodowców, na początku hodowli może okazać się błędem. Dopiero gdy będziesz miała stadko spokrewnionych ze sobą ptaków o w miarę podobnym genotypie i fenotypie to wprowadzasz do tego stada stopniowo i w przemyślany sposób nowego osobnika, który ma jakąś cechę lepszą niż Twoje ptaki, by ją w swoim stadzie poprawić. Ale wymaga to próbnych kojarzeń, by nie wyszła kaszana. Uważam, że nie ma też co się bać hodowli w pokrewieństwie, a łączenie np. ojca z córką nie są niczym złym. Ważne by nie przekroczyć określonego stopnia inbredu.
Powodzenia Mrugnicie 

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #9 : Stycznia 20, 2013, 02:46:19 »

Witam
Sarenzir w/g mnie wiarygodnym żródłem dotyczącym standardu,nazewnictwa,opisu kanarków kolorowych są też dane umieszczone na oficjalnej stronie Światowej Konfederacji Ornitologicznej  www.comomj.org  w pozycji OMJ -Standardy-kanarek kolorowy -pdf- niestety tylko w języku francuskim.
Pozdrawiam

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #10 : Stycznia 22, 2013, 07:31:57 »

Dziękuję, z tym francuskim to się trochę przemęczę z tłumaczem online, ale dam rade Mrugnicie

a to ciekawostka a propost różowego , znalezione na stronie clubu kanarków  na FB z Iranu :

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/549907_125455157624481_896797655_n.jpg

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #11 : Stycznia 22, 2013, 08:12:14 »

Czego to Ludzie nie wymyślą ....... Co?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #12 : Stycznia 23, 2013, 12:28:58 »

Proszę jakie ładne glostero-mozajki szczególnie ten po lewo. Na upartego pewnie z naszych glosterów zielonych dało by się zrobić intensywne kasztany w kolorze piór. Skoro harceńskiego czy wodnotoka można wykolorować na czerwonego to czemu nie glostera.  Mrugnicie

Chiara
Go
« Odpowiedz #13 : Lutego 11, 2013, 12:41:40 »

Gdzieniegdzie  w internecie znajduję informację o "nowej odmianie" kanarka - kanarku różowym . Kiedy jednak przeglądam , bardziej profesjonalne opracowania odmian barwnych , absolutnie nie ma o nim wzmianki. Wiecie coś na ten temat?

Tak jak NORWIK uważam że to czerwony pastel-zwany czasem "różowym".To tak jak żółty pastel to ivoor np. Jak z dziedziczeniem genu pastelowego jest-nie wiem-ale np naszej koleżance Canarissimo w zeszłym roku po izabelach:białej i żółtej wyszła co najmniej jedna pastelowa(ivoor) samiczka.

Na pewno będę się jeszcze wgłębiać w kanarki melaninowe żeby nie ziać kompletną ignorancją , ale temat moich ukochanych  czerwonych ( lipochromów )  mam dzięki Wam obcykany

Obejrzyj sobie szczególnie czerwone izabelki-powinny Ci się spodobać.

Chiara
Go
« Odpowiedz #14 : Lutego 11, 2013, 01:01:40 »

CarIvan-wd mnie to nie glostery-spójrz na koronkę...mnie osobiście te ptaki skojarzyły się z rasą Deutsche-Rotschecke... Co?
nie bardzo rozumiem po co np harcenom podawać barwnik-który z resztą wd praw genetyki nie powinien się wybarwić na czerwono-po prostu kolor ten nie ma jak się uaktywnić.
Glostery w odcieniach czerwonych(nie myl z brązową melaniną-phaeomelaniną) nie występują.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!