maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lutego 22, 2013, 09:58:12 » |
|
Jak widzisz natura czasem rządzi się własnymi prawami i nie daje się oszukać naszym manipulacjom przy wysiadywaniu jaj. Nie wiem jaki jest tego powód czy temperatura otoczenia, czy wilgotność, miejsce przechowywania jaj lub coś innego. Natomiast wgniecenie na jaju może mieć wiele przyczyn np. słaba skorupka jaja uszkodzona przez samiczkę, młody mógł zacząć wylęg ale był za słaby aby się przebić i zamarł w jaju. Poczekaj kilka dni i jeśli nadal nic się nie wylęgnie to wyrzuć jaja, ale moim zdaniem z pękniętego i tak nic nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
Wiadomoci: 60
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lutego 22, 2013, 10:13:58 » |
|
Niestety tego właśnie się obawiałem... Zobaczymy co będzie. Jeśli wykluje się z tego zagniecionego cokolwiek to będzie chyba cud ale nadzieje można mieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lutego 22, 2013, 10:22:34 » |
|
Ja miałem taki przypadek ze samiczka jak już miała pod sobą małe to wyskakiwała coś zjeść a póŹniej szybko siadała i zdażyło się tak że z impetem siadała i uszkodziła trochę skorupkę jajka jeszcze nie wyklutego pisklaka ale pisklak normalnie się kluł. Nie wyciągaj takiego jajka pozwól naturze samej się tym zająć bo może być jeszcze gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lutego 22, 2013, 10:26:47 » |
|
O przykład taki właśnie mi chodziło. Zasiałeś ziarenko nadziei. Jajko nadal w gnieŹdzie zobaczymy co będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lutego 22, 2013, 10:31:00 » |
|
A obcinałeś pazurki samicy przed lęgami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 22, 2013, 10:37:55 » |
|
Oczywiście przed lęgami przycinałem i pazurki i kuperki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marca 01, 2013, 08:26:23 » |
|
Witam. mój najstarszy młody właśnie skończył 7 dni leci 8. Przyszedł więc czas na obrączke. I niestety kolejny problem. Obrączka kupiona w sklepie z profesjonalnymi akcesoriami do hodowli kanarków jest za ciasna. Na zgrybieniu między 3 palcami przednimi i palcem tylnym obrączka się blokuje i nic dalej. Młodszy o 1 dzieńdrugi młody został zaobrączkowany bezproblemowo. W literaturze, którą posiadam o hodowli kanarków pisze że ptaki obrączkuje się w 7-8 dniu od wyklucia więc raczej nie robie tego za póŹno?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 148
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marca 01, 2013, 08:39:54 » |
|
Witam.Posmaruj łapkę oliwą jadalną wtedy obrączka łatwiej powinna wejść.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marca 01, 2013, 08:48:33 » |
|
Próbowałem tego sposobu ale mimo wszystko wydawało mi się, że nadal nie chce wejść a nie chciałbym młodemu nic zrobić. Ehh niestety nie mam kompletnego doświadczenia w zakładaniu obrączek więc mam dużo obaw. A chciałbym żeby każdy mój kanarekmiał obrączke mimo, że nie posiadam sygnum hodowcy chciałbym żeby moja hodowla była uporządkowana a każdy kanarek posiadał karte z opisem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marca 01, 2013, 08:56:28 » |
|
Większość polskich książek o kanarkach jest przestarzała i informacje w nich zawarte lepiej potwierdzić w innych Źródłach. Przy obecnym rozmiarze obrączek tj. 2,9 młode z reguły obrączkuje się w 5 lub 6 dniu życia. Oczywiście wszystko zależy też od wielkości kanarków. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marca 01, 2013, 08:58:40 » |
|
Będę pamiętał na przyszłość pytanie tylko czy jest jakaś szansa aby zaobrączkować tego młodego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marca 01, 2013, 09:13:13 » |
|
Skoro młody jest już w tym wieku jak napisałeś to raczej nie masz szans zaobrączkować go obrączką stałą dla kanarków o ile samica dobrze karmiła. Czasem zdarza się że młode 6- dniowe z ledwością dają się zaobrączkować dlatego trzeba kontrolować ich wzrost. Teraz możesz założyć tylko obrączki zaciskowe (tzw. znaczniki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marca 01, 2013, 10:08:55 » |
|
Posmaruj łapkę olejem, to ułatwia, ale tego pisklaka już nie zaobrączkujesz. Ja czekałem do szóstego dnia i ledwo mi się udało. Następnym razem obrączkuję w piątym dniu. To zależy od wielkości piskląt, ale raczej nastaw się na 5-6-ty dzień, bo potem raczej się nie uda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
K-CE
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marca 01, 2013, 10:22:32 » |
|
NO trudno lekcja na przyszłość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
Wiadomoci: 185
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marca 03, 2013, 07:40:13 » |
|
Słyszałem o podobnych zdarzeniach,ale sam także takie miałe ,napewno też troszkę spanikowałem  ,oznacz swojego młodego "zaciskówką" one też mają numerki zazwyczaj od 0-10. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|