Szukając najlepszego barwnika wynotowałam z sieci kilka barwników- dostępnych u nas w kraju. Jednak co do składu niektórych z nich-jako nowicjuszka w barwieniu kanarków- mam lekkie zastrzeżenia- czy nie są one zbyt mocne dla ptasiego organizmu. Jeżeli stosowaliście któryś z wymienionych barwników lub inny- niewymieniony- bardzo byłabym wdzięczna za Wasze opinie i rady co do stosowania barwników. Ciekawa również jestem odcieni poszczególnych barwników- np. na przykładzie czerwonej mozaiki miałam okazję zauważyć że kolor czerwony był w odcieniach od ciemnego pomarańczu po wiśniowy, bordo. Zastanawia mnie czy jest to związane z ilością barwnika czy raczej- z jego składem (jako przykład podałam czerwoną mozaikę która nie może mieć w barwie lipochromowej "domieszek" innych kolorów (z wyjątkiem mozaiki czerwonej ivory- czyli czerwonej pastelowej)).
Barwniki dla kanarków czerwonych:
-
Orlux Can-tax-pomaga utrzymać kolor i umacnia go. W skład wchodzi: kantaksantyna, beta-karoten, witamina E;
-
Intensiv Quiko-podkreśla naturalną barwę kanarka i utrzymuje ją. Raczej nie nadaje się do barwienia ptaków wystawowych- nie działa na tyle mocno;
-
Canthaxantin Quiko- o wiele mocniejszy niż "Intensiv"-by wybarwić ptaka na potrzeby wystawowe, należy podawać o połowę mniejszą ilość tego pigmentu. Podaje się z wodą lub z pokarmem jajecznym. Składnikiem aktywnym jest kantaksantyna;
-
Bogena Intensif Red- zawiera naturalne składniki roślinne, karoten, witaminy B2 i C. Środkiem aktywnym jest carophyl red w stężeniu 0,71%;
-
Carophyl Red Roche Products- wyprodukowany z grzybów. Wzmacnia naturalny kolor. Zawiera min.100mg barwnika na 1g preparatu. Oprócz Carophyl-u Red (czerwonego) produkowany jest również C.Yellow (dla kanarków żółtych) i C.Orange(dla ras takich jak:Yorkshire, norwik, Deutsche Rotsetschke);
źródło:http://www.kanarki.info/