Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:35:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy można łączyć: biały dom. i żółty/biały?  (Przeczytany 3591 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Kwietnia 09, 2013, 12:41:53 »

Miałabym takie pytanie do tych, którzy hodują lub hodowali kanarki białe dominujące. Otóż: interesuje mnie, czy przy łączeniu w pary (oczywiście z ptakiem żółtym) ma znaczenie rodowód tego ptaka (żółtego)? Logiczne byłoby jeśli-jak u niektórych gatunków- sięgano do 3-ciego pokolenia wstecz, szukając koloru zw. z czynnikiem letalnym. Jednak nigdzie nie znalazłam takich informacji...
Często nie zna się pochodzenia swoich kanarków...

Ja akurat wiem, że mój samiec żółty miał babkę białą- więc MOŻE być szpaltem na kolor biały teoretycznie... Nie wiem też czy babka była dominująca czy intensywna, ale obstawiam jednak dominującą.
Jest to dla mnie o tyle ważne, że samczyk ten w tym roku jest połączony z białą samiczką dominującą i już są 2 jajka...
Nie wiem też czy babka była dominująca czy intensywna...
Przepraszam- oczywiście chodziło mi o recesywną... (nie wiem skąd ta intensywna mi wskoczyła Co?).

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 09, 2013, 12:20:48 »

Wg mnie jest to tak:
Jak polaczysz zoltego z bialym dominujacym, to wyjda 50/50 zolte i biale dominujace.  Nie ma zoltych /szpaltow na bialy dominujacy. Twoj zolty kanarek moze byc szpaltem na bialy recesywny, jesli ktorys jego rodzic byl bialy recesywny.  I jako zolty i jako zolty /szpalt bialy recesywny moze byc polaczony tak jak jest teraz.

Spoko czekamy wiec na Twoje biale kanareczki

Chiara
Go
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 09, 2013, 12:42:28 »

No to ulżyło mi, bo u niektórych gatunków zwierząt tzw. "czynnik letalny" badany jest do 3-go pokolenia wstecz... (np u szynszyli).

Samiczka ma na razie 2 jajeczka, była kryta, zobaczymy co tam się ulęgnie Mrugnicie.

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 09, 2013, 10:35:15 »

Witajcie, długo mnie nie było z nowymi postami. Różne sprawy wypadają mi po drodze i pewnie nieprędko pokuszę się o treściwy post.
Jeżeli chodzi o łączenia kanarków białych z żółtymi, to chcę zwrócić uwagę na fakt, że przyjęte jest łączenie białych dominujących z żółtymi nieintensywnymi ptakami. Nie należy łączyć białych z żółtymi intensywnymi, gdyż w takim przypadku zażółcenia u białego potomstwa będą zbyt silnie zaznaczone. Zaobserwowałem to zjawisko w swojej hodowli miniatur. Dopiero później dowiedziałem się o właściwej zasadzie kojarzenia w takim przypadku.
Pozdrawiam serdecznie  Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 17, 2013, 02:38:34 »

Wg mnie jest to tak:
Jak polaczysz zoltego z bialym dominujacym, to wyjda 50/50 zolte i biale dominujace.  Nie ma zoltych /szpaltow na bialy dominujacy. Twoj zolty kanarek moze byc szpaltem na bialy recesywny, jesli ktorys jego rodzic byl bialy recesywny.  I jako zolty i jako zolty /szpalt bialy recesywny moze byc polaczony tak jak jest teraz.
Canarissimo, cały czas się zastanawiam dlaczego ptak nie może być szpaltem na biały dominujący? Przecież jeżeli ze skojarzenia żółty+biały dominujący wyjdzie właśnie żółty (jako jeden z wielu) to ten gen się nie gubi? Nie bardzo to rozumiem... Co?
Nie wiem też jaka była ta babka czy też nawet matka (raz mam zapisane w notatkach tak, raz inaczej- nie mogłam się połapać o co Hodowcy chodzi kiedy mówił "matka"- czy chodziło o matkę samiczki, czy o matkę piskląt...).

PandanO, dziękuję za uwagę Umiech. Nie wiedziałam o tej zasadzie, ale na szczęście samczyk jest nieintensywny jeśli chodzi o barwę (bo jeśli chodzi o twardość pióra to już nie jest taki nieintensywny bardzo- ma twarde krótkie pióra)- tak sobie gdybam że to przez to że jest potomkiem białej samicy i żółtego samca- może dlatego wygląda jak nieintensywny jeśli chodzi o barwę...

Pozdrawiam Was serdecznie Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!