Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 05:56:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: padajace młode  (Przeczytany 15746 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #15 : Czerwca 03, 2013, 10:14:00 »

Miałem 3 kanarki, których objawy i reakcje były identyczne. Jeden padł i po sekcji stwierdzono brak ognisk (zmian) zapalnych, wrodzona wada serca. Dlatego piszę, że pozostałe mają "silne podejrzenie wrodzonej wady serca".

Twoja metoda jest dobra (nawet bardzo dobra), jak jest chora większa ilość - przy jednym, dwóch ptakach raczej nie będzie potem kogo leczyć, sekcja chociaż wykaże czy pozostałe ptaki są zagrożone.

Przy - jak pisze Piwek89 - większej ilości według mnie sekcja to podstawa, przynajmniej wiadomo w którym kierunku prowadzić leczenie. Problem tylko w dostępie do "wiedzy" - nie w każdym regionie jest odpowiednio wyszkolony lekarz.

@Bocian - bardzo mnie nurtuje Twoja dieta i jednak się zapytam. Dlaczego nie mogę podawać ziół i zieleniny?

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #16 : Czerwca 03, 2013, 08:38:54 »

Czy przyczyną może być zmiana wilgotności powietrza? W domu w pokoju gdzie trzymam kanarki mam wilgotność 60% natomiast w nowym pomieszczeniu gdzie przeniosłem młode ptaki wynosi 78%.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #17 : Czerwca 03, 2013, 08:45:35 »

[quote
@Bocian - bardzo mnie nurtuje Twoja dieta i jednak się zapytam. Dlaczego nie mogę podawać ziół i zieleniny?
[/quote]
Witam to logiczne jak obserwujesz swoje ptaki to wiesz ze po podaniu jakiejkolwiek ""zieleniny"" jak ja to nazywam ,ptak ma luzny kal . To nie dosc ze jest chory to jeszcze ma srac.....e .Kanarek to nie krolik, owszem w malych ilosciach  raz na pare dni jest dobrze dac cos zielonego ale nie jak krowie,pol listka mleczu na ptaka.Nie bede sie tu rozpisywal zapytaj kazdego weta co sie specjalizuje ptakami,to to potwierdzi pozdrawiam.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #18 : Czerwca 03, 2013, 11:33:01 »

Czy przyczyną może być zmiana wilgotności powietrza? W domu w pokoju gdzie trzymam kanarki mam wilgotność 60% natomiast w nowym pomieszczeniu gdzie przeniosłem młode ptaki wynosi 78%.

Nie

@Bocian
A spotkałeś się z dobroczynnym działaniem ziół? Takich też nie podawać? A co kanarki jedzą w naturze?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2013, 11:34:35 wysane przez klapuch » Zapisane

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #19 : Czerwca 04, 2013, 05:58:20 »

Kolego Klapuch w naturze kanarki jedza to na co maja ochote i same wiedza co im potrzebne a nie to co im podajemy i trafiamy.Przyklad pomimo podawania barwnikow syntetycznych szczyglom i tak nie sa tak wybarwione jak dzikie.

Grzegorz Ziemba
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
Sygnum 04-29-10
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Czerwca 06, 2013, 07:46:11 »

Witam. Dzisiaj byłem na sekcji. Choroba to atoxoplazmoza, tak jak napisał Bocian zero zieleniny oraz jajka.  Jutro będzie wiadomo czy nie ma megabakterii.

sylabona
Go
« Odpowiedz #21 : Czerwca 06, 2013, 07:52:22 »

Ale, tylko w czasie podawania leków? czy tak na zawsze?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #22 : Czerwca 06, 2013, 08:02:06 »

Witam. Dzisiaj byłem na sekcji. Choroba to atoxoplazmoza, tak jak napisał Bocian zero zieleniny oraz jajka.  Jutro będzie wiadomo czy nie ma megabakterii.

Nadal nie wiem co ma zielenina do pierwotniaków, chyba, że przez nią kanarki się zaraziły.
Poza tym z tego co pamiętam nie da się tak łatwo stwierdzić megabakterii, ale może pomyliły mi się nazwy.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Czerwca 06, 2013, 08:39:29 »

Zieleniny nie wolno podawać, ponieważ zaspakaja pragnienie, a w czasie choroby powinny pić dużo do której dodajemy lekarstwa. Weterynarz u którego byłem to Andrzej Kruszewicz, podobno jeden z najlepszych polskich lekarzy od ptaków. Oprócz sekcji, zawiozłem 4 ptaki żywe oraz odchody.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #24 : Czerwca 06, 2013, 08:51:59 »

Klapuch juz pisalem ze zielenina dziala rozwalniajaco zaopserwuj u ptakow ,nie dosc ze ptak  jest chory to jeszcze ma sraczke,wytlumacz wtedy ptaku ze musi duzo pic,chyba logiczne a jajko characze watrobe.

Grzegorz Ziemba
Sygnum 04-29-10
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #25 : Czerwca 06, 2013, 10:01:48 »

Zieleniny nie wolno podawać, ponieważ zaspakaja pragnienie, a w czasie choroby powinny pić dużo do której dodajemy lekarstwa.
No tak, to oczywiste i logiczne i sam stosowałem, tylko tłumaczenie Bociana przedstawia mi to wszystko jakby trochę "do góry nogami".

Weterynarz u którego byłem to Andrzej Kruszewicz, podobno jeden z najlepszych polskich lekarzy od ptaków.
Na pewno Człowiek z baaardzo rozległą wiedzą i pomógł w wielu przypadkach. Zazdroszczę, bo sam chciałbym go poznać.

jajko characze watrobe.
Bocian, zlituj się, co to znaczy "jajko characze wątrobę"?!?

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #26 : Czerwca 06, 2013, 10:40:57 »

"Dla ciezko kapujacych co do zieleniny i jajka" bioroc pod uwage wielkosc kanarka i jego zoladek to czlowiek  "" pdaje przyklad ""  musial by zjesc kilo salaty lub jakiejs innej zieleniny  albo z 20 jaj na raz to napewno by byl odprezony i dobrze sie czul ,nie wspomne o tym zeby to zmieszal  na raz ,jak nasze kanarki potrafia. To co miekie lub soczyste uwielbiaja i nie maja umiaru,bo trzymamy je w niewoli.Na wolnosci jedza to co chca i maja urozmaicona diete.

Grzegorz Ziemba
Sygnum 04-29-10
Tomek1308
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« Odpowiedz #27 : Czerwca 06, 2013, 11:35:57 »

Witam serdecznie wszystkich!

Mam problem taki jak:
Od jednej samicy 4 sztuki- 4 padły około 3 tygodni
Od drugiej samicy 5 sztuk- 4 padły - został tylko jeden około 1,5 tygodnia

Karmione były od samego początku:

Jajko gotowane na twardo do 10 minut, obrane z skorupy, rozdrobnione + bułka tarta wymieszane i podane

Woda co dziennie lub co drugi dzień zmieniana

Kanar mieszanka + owies+len+ i inne ale 90% to mieszanki kanar tak jak zawsze dostawały i było zawsze ok.

Tym starszym dałem mamie im jabłka kawałek

I na tym wszystko stanęło...

Rano się budzę a tam 4 sztuki sztywne, zaglądam do drugiej to jeden sztywny za dwie godziny 3 padły i jeden żyje od wczoraj.

Co się stało?
Gdzie popełniłem błąd?

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Czerwca 07, 2013, 08:11:38 »

Jajko źle wpływa na wątrobę, a przy tej chorobie, wątroba jest znacznie powiększona. Lekarz rozpoznawał chorobę nie po wychudzonym mostku tak jak robiłem to ja tylko właśnie po powiększonej wątrobie. Dzwoniłem i mam także pojedyncze megabakterie...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #29 : Czerwca 10, 2013, 09:11:50 »

Zapytam się jeszcze raz, ale chcę wiedzieć. Czemu pokarm jajeczny źle wpływa na wątrobę?

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!