Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:02:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przewóz ptaków przez granice. Pomocy!!!  (Przeczytany 6106 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« : Czerwca 17, 2013, 10:39:56 »

Witajcie koledzy i koleżanki,
pomóżcie mi bo już głupieje powoli... wybieram się na wakacje do naszej kochanej ojczyzny Mrugnicie  i muszę przewieść 4 kanarki z mojej hodowli dla znajomego. I tu mam dwa pytania (problemy) z czego jedno najbardziej mnie zastanawia, a mianowicie:
Czy do przewozu ptaków na terenie UE  (będę jechał przez Holandię i Niemcy) potrzebne są jakieś specjalne dokumenty czy wystarczy ze ptak ma obrączkę? Co? Nie są to obrączki z moim sygnuj a 2 nie są wcale związkowe jednak w odpowiednich rozmiarach.

No i drugie bardziej praktyczne jako ze nigdy na takie odległości ptaków nie przewoziłem podróż będzie trwała około 24H:

Jak zabezpieczyć ptaki żeby im ograniczyć stres no i oczywiście jak dostarczać im jedzenie i wodę? Ma ktoś doświadczenie w takich długich podróżach?
 Co? Co?

Proszę o pomoc.
Jeszcze dla ścisłości dodam jeśli to ma jakieś znaczenie nie będę jechał prywatnym samochodem tylko z przewoźnikiem (bus albo autokar) który już został poinformowany wstępnie.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #1 : Czerwca 18, 2013, 12:53:06 »

Witam
Sijs wielkrotnie przwoziłem ptaki na ternie UE z Belgi też,krótkie info- masz 4 kanarki do przwiezienia do 5 szt ptaków małych
ozdobnych mogą mieć zastosowanie przepisy mówiące o zwierzętach towarzyszących w podróży  przcież nie możesz ich zostawić
i jadą z Tobą na urlop,jak będziesz mógł załatw świadactwo zdrowia z wpisem:ptaki-kanarki Sirinus domesticus szt.4 oznkowanie
obrączka stała wolne od chorób i twoje dane.Do transportu  najlepsza na dalsze trasy z taką ilościa ptaków jest transportówka
skrzyniowa o wymiarach 25x20 h 15 z siatką lub pręcikami na górze lub z boku 25 na 15 drzwiczki z boku lub od góry,karma luzem na dnie i w pojemnikach jak będą, dwie ćwiartki miękkiego jabłka,pojmnik z wodą  zakończony gąbką z otworem wielkości grochu
tym sposobem woda się nie wyleje i będzie do niej stały dostęp.Ważne o jakiej porze dnia wyjeżdzsz jeżli na noc to cały dzień ptaki piły i jadły to całą noc jadą i śpią to następnego dnia trochę jedzenia i picia wystarczy,jeśli rankiem to ptaki po nocy muszą koniecznie się napić i zjeść przed nimi jeszcz dzień w jakie i noc w podróży.Ptaków pod żadnym pozorem nie oddawaj do luku bagażowego wnieś je jako bagaż podręczny w jakiejś torbie płóciennej i postaw na  dole obok nóg ptaki będziesz widział z góry i bedą miały dostęp do powietrza.Przwóźnikowi nic bym nie mówił na trasie Cie nie wyrzuci a przy wsiadaniu może mieć swoje do powiedzenia.Jeżeli chcesz wiecej niezbędnych informacji w tej sprawie lub innych odezwij się na priva.
Pozdrawiam

sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« Odpowiedz #2 : Czerwca 18, 2013, 01:25:45 »

Bardzo dziękuje za odpowiedz Umiech  Własnie takich informacji potrzebowałem od doświadczonej osoby w tym temacie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!