wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lutego 26, 2016, 11:51:58 » |
|
Skoro to pierwszy-rób po kosztach,na tanich częściach.Nie będzie Ci żal rozbierać,ciąć,udoskonalać.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lutego 27, 2016, 12:24:46 » |
|
Skoro to pierwszy-rób po kosztach,na tanich częściach.Nie będzie Ci żal rozbierać,ciąć,udoskonalać.
W moim pierwotnym zamyśle regał od razu miał być doskonały  ale uświadomiłeś mi że, pewnie będą konieczne przeróbki więc może lepiej nie kupować zza wysokiej półki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lutego 27, 2016, 08:29:43 » |
|
Często firmy robiące gotowe regały mają już kilkuletnie doświadczenie zarówno meblarskie, jak i hodowlane. Dlatego bardzo często ich konstrukcje są przemyślane i udoskonalone. Warto więc albo skorzystać z ich oferty, albo chociaż ją dobrze przejrzeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #48 : Lutego 27, 2016, 10:01:59 » |
|
Często firmy robiące gotowe regały mają już kilkuletnie doświadczenie zarówno meblarskie, jak i hodowlane. Dlatego bardzo często ich konstrukcje są przemyślane i udoskonalone. Warto więc albo skorzystać z ich oferty, albo chociaż ją dobrze przejrzeć.
Warto oglądać regały hodowlane innych hodowców,czy firm,ale i tak wszystko wychodzi w praniu. Kupisz gniazdka przykręcane do ścianki-będziesz mieć obsraną ściankę.Jak masz metr wolnej ściany,nie wciśniesz regału na metr dwadzieścia.Kup sobie taniej i pobaw się trochę.Kawałek piły,jakaś wkręterko-wiertarka,gwoździe,wkręty,wyobraźnia i jedziesz.Nawet jak krzywo coś utniesz,wyrównasz silikonem a przy okazji zlikwidujesz szczeliny. Łatwiej,czyściej,szybciej kupić i zapłacić.Trudniej,brudniej,wolniej coś stworzysz,ale gwarantuję Ci satysfakcję :)Dasz radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Lutego 27, 2016, 11:34:18 » |
|
Generalnie mam zacięcie do majsterkowania i bardzo to lubię ale niestety nie mam warunków (małe mieszkanie w bloku wiec grubsze akcje tj cięcie płyt nie wchodzi w grę aczkolwiek kolega z pracy który też mieszka w bloku to nawet łodzie w piwnicy buduje. :-). Szkoda że zdjęcia na forum po pewnym czasie znikają bo były by nieocenioną pomocą. Tak czy inaczej stolarz zrobi mi szkielet regału a z resztą to już sam będę się bawił - jak piszecie diabeł tkwi w szczegółach wiec zabawa będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #50 : Lutego 27, 2016, 11:43:44 » |
|
Witam. Ja postanowiłem zamontować w tym roku gniazda zewnętrzne typ Archimede plastikowe. Zamysł był taki aby ułatwić obsługę przy podmianie jaj, prześwietlaniu. Wrażenie po pierwszych lęgach: niektóre samiczki zwłaszcza starsze co lęgły już w wewnętrznych gniazdach miały problem z zasiedleniem nowego typu gniazd, pomagało częściowo zamontowanie przy gnieżdzie patyka. Kilkudniowe pisklęta pięknie obkleiły gniazda od wewnątrz a to co trafiało do środka klatki po prętach zlatywało dokładnie do pojemników w moim przypadku akurat z wodą. Pręty pozostały po tym zabiegu pięknie powlekane. Tak że każdy sposób umieszczenia gniazd ma swoje wady i zalety. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lutego 27, 2016, 12:07:24 » |
|
A ja w tym roku zainspirowałem się koszem do koszykówki.Gniazdo w klatce,wygląda to,jak kosz z koszykówki. Zamysł jest taki,żeby uniknąć tych spływających po ścianie glutów,a brudząca się tablica jest wymienna. Nie chce mi się znów wydawać kasy na inne gniazdka,kombinuję z tym,co mam. Lęgi dopiero zaczynam,więc dopiero wyjdą wady i zalety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lutego 27, 2016, 02:10:30 » |
|
dariuseki: w podobnych warunkach robiłem swój pierwszy regał. Płyty docięli mi w Castoramie, musiałem tylko złożyć. Przez jedną noc powstał regał, który służył mi przez kilka lat. Fronty miałem z siatki, oczko 5x5mm. Budki/gniazdka wewnętrzne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lutego 27, 2016, 02:34:30 » |
|
Może przy drugim się odważę na składanie od zera bo teraz to by mi pewnie wyszła jakaś kurna chata. Póki co się przypatrzę jak znajomy stolarz to robi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lutego 27, 2016, 05:44:14 » |
|
dariuseki: w podobnych warunkach robiłem swój pierwszy regał. Płyty docięli mi w Castoramie, musiałem tylko złożyć. Przez jedną noc powstał regał, który służył mi przez kilka lat. Fronty miałem z siatki, oczko 5x5mm. Budki/gniazdka wewnętrzne.
Na takim pierwszym zachłyście człowiekowi zawsze najfajniejsze rzeczy wychodzą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lutego 27, 2016, 05:51:45 » |
|
No mi akurat tak za bardzo nie wyszło... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #56 : Lutego 27, 2016, 07:01:15 » |
|
drążki do siedzenia też są ważne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
|
 |
« Odpowiedz #57 : Lutego 27, 2016, 09:54:40 » |
|
drążki do siedzenia też są ważne  Będą oczywiście, jeszcze nie mam koncepcji mocownia to tylnej ścianki, ale pewnie jakieś tulejki ect..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lutego 28, 2016, 12:00:52 » |
|
dziura i gwóźdź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #59 : Lutego 28, 2016, 09:42:08 » |
|
Dziura i gwóźdź są o tyle niewygodne, że jak chcesz je wymienić, to musisz odsuwać regał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|