Czy Federacja PFO takim ogłoszeniem nie łamie postanowień własnego statutu? Jak to w końcu jest w myśl postanowień statutowych z tymi mistrzostwami?
Myślę że stwierdzenie nie jest doprecyzowane dlatego go nie zrozumiałeś. Organizowaniem Mistrzostw Polski jest również znalezienie chętnego do zajęcia się organizacją. Rada Federacji czynnie może być wtedy współorganizatorem ale ma jakby podwykonawcę od ogarnięcia detali a może całkowicie zlecić zorganizowanie Mistrzostw komuś i rozliczyć go z wykonanego zadania. Byś to zrozumiał i tylko dla Ciebie postanowiłem lekko zmodyfikować owy punkt statusu.
§12
Federacja realizuje swoje cele przez:
...
8 ) organizowanie ogólnokrajowych i międzynarodowych wystaw i konkursów ptaków o „Mistrzostwo Polski"
poprzez współorganizację lub zlecenie organizacji (w tym spraw finansowych oraz technicznej obsługi wystawy) podwykonawcy, którym może być zarówno jedno lub kilka Stowarzyszeń będących w szeregach PFO lub osoba prywatna potwierdzająca oficjalnie udokumentowaną zdolność do zapewnienia sprawnej organizacji Mistrzostw Polski. Słowo
Organizacja w statucie Rady PFO nie musi oznaczać czynnego wykonania Mistrzostw poprzez członków Rady, mam nadzieje że teraz załapałeś.