klapuch, cytat "o hodowli glosterów nie masz pojęcia" nie jest mój. Nie znam Cię zbyt dobrze żeby wyrażać takie osądy. Myślę ,że większość jest tu na tyle zorientowana ,że bez problemu oczywistsze skróty myślowe zrozumie. Sprawdzanie pióra nie jest sprawą prostą. W zasadzie każdy ptak ma różnicę osobnicze a granice zacierają się poprzez ptaki AB czy też BA.
Po namyśle stwierdziłem, że jak nadarza się okazja to szkoda ją zaprzepaścić. Szukam informacji o genetyce białych glosterów - nie jasnych szafirów, ale czysto białych. Czym się różni genetycznie biały dominujący od białego recesywnego, oprócz żółtego nalotu na piórach, jak można prowadzić ich hodowlę skoro teoretycznie nie można łączyć dwóch białych glosterów, a łączenie białego i żółtego mocno obniża jakość piór (pomijając fakt, że o czystego żółtego glostera też jest trudno, pomijając jakość jego piór), a wprowadzenie zielonego praktycznie likwiduje linię białych. Nie znalazłem żadnych dokładniejszych informacji na ten temat, a chciałbym to wiedzieć.
Nie jestem tak kompetentny w hodowli glostera ,zebyś mógł mnie nazywać "nauczycielem" Z tego forum poproś o pomoć WIL.K-a. Wybitny hodowca glosterów a w dodatku znakomity,bardzo pomocny człowiek. Jeśli chcesz uzyskać rzetelne informacje to z tego forum nie widzę innego rozwiązania

.
Kanarki białe recesywne bez problemów kojarzysz razem ze sobą ,białych dominujących nie możesz (gen letalny). U glsoterów większość ptaków znajdziesz białych dominujących (myślę ,że nawet ciężko byłoby Ci znaleźć białego recesywnego). Osobiście znam dwie szkoły łączenia białych kanarków kształtnych- z żółtymi oraz z zielonymi. Ja osobiście jeśli mam białego ptaka to łączę go z zielonym aby nie zepsuć kształtu-dla mnie liczy się kształt, kolor jest rzeczą drugoplanową. Jeśli będę miał same zielone dobre ptaki to nei mam zamiau narzekać na brak innych kolorów.
A jeśli zależy mi na wyhodowanie dobrych w kształcie białych glosterów to dla mnie jedyną dobrą drogą jaką znalazłem jest uzyskanie takich ptaków po szafirowym rodzicu (najczęściej wtedy łączę z żółtym ). Zresztą jest to sposób ,który kilka lat temu polecił mi pewien doświadczony hodowca glosterów i muszę przyznać ,ze miał rację.
Klapuch,jedna uwaga. Jeśli już się bierzesz za białe ,szafirowe czy płowe glsotery to tutaj znajomość intensywności pióra jest podstawą ze względu na brak różnic w ubarwieniu.