Na pewno witamina A jest bardzo wrażliwa na utlenianie. W tego typu produktach powinny byc jednak jakieś związki zapobiegające takiemu szybkiemu utlenianiu. Jeśli producent podaje warunki przechowywania i datę ważności, to w zasadzie gwarantuje, że do tej daty, własciwości pokarmu się nie zmienią.
Witaminy w kroplach do wody tak samo mogą się utleniać jak te w pokarmie jajecznym.
Aż tak szybko witamina się nie utlenia żeby cała zostala rozłożona w ciągu jednego dnia. To jest stopniowe zmniejszanie sie jej zawartości. Nie wiem jak dokładnie to jest, bo nie mam takich danych. W tym co mam jest podane: podczas dłuższego przechowywania. Co to jest dłuzsze przechowywanie? Nie podają. Zresztą to też zależy od czynników zewnętrznych (np. temperatury). Na pewno powinno się przechowywać taki pokarm w ciemnym miejscu (zresztą one są w nieprzezroczystych pudelkach).
Jeśli chodzi o dawkowanie. Przeciętna kropla to powiedzmy 0,025 ml (
http://www.papugi.dt.pl/PCI/artykuly/DawkowaniePlyny.asp - tu jest o kroplach). Czyli w jednej kropli powinno być 1250 jednostek witaminy A. 5 kropli = 6250 jednostek. Teraz rozcienczamy to w 150 ml wody. Wychodzi więc 41 jednostek na 1 ml. Jeżeli przyjąć, że zapotrzebowanie kanarków na witamine A jest pokryte przy 20 000 jednostkach na kilogram pokarmu jajecznego, to wychodzi, że na 1 gram pokarmu jest 20 jednostek. Policz sobie teraz ile kanarek wypija wody i ile zjada pokarmu jajecznego. [z tym, że te moje wyliczenia trzeba sprawdzić, bo jeszcze jestem chora, mam gorączke więc nie wiem czy na pewno dobrze policzyłam]
Niestety jest znacznie wiecej zaleznosci. Np. do prawidłowego wchłaniania witaminy A potrzebne jest białko (konkretne aminokwasy). Jak jest za dużo białka, to też źle. U ludzi podaje się, że witamina A najlepiej się wchlania przy 10% bialka. W pokarmach jajecznych białka jest znacznie wiecej. Z kolei w wodzie nie ma go wcale.
Obawiam się, że tutaj nie da się dojsć do tego jak będzie najlepiej.
Pozdrawiam,
Joanna