Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: młoda amadyna wspaniała - karmienie  (Przeczytany 35903 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« Odpowiedz #15 : Padziernika 23, 2015, 03:10:55 »

W sklepie znalazłem coś takiego bez cukru:
http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1209_1434/96700221/Spozywcze/Ciastka-Chipsy/Ciastka-Herbatniki/Biszkopty-Bezcukrowe-Mamut-100-g

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #16 : Padziernika 23, 2015, 03:29:03 »

Napisałem o tych biszkoptach bo w internecie piszą, że te emulgatory (na powyższej str jest e 474 a faktycznie na opakowaniu jest e 475) nie są szkodliwe i są naturalne podobnie jak ta substancja słodząca maltitol. Mogą być czy nie? I jak często je podawać?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #17 : Padziernika 23, 2015, 04:18:07 »

zwykłe sklepowe biszkopty, mają zawierać cukier, ale nie być nim obsypane

okrągłe, kruche, takie:
http://www.mieszko.pl/Media/products/69/big_biszkopty-podlaskie-ciastko-1336727946.jpg
(nie doszukuj się podtekstów, nazw firm ani składników, to tylko obrazek, żebyś wiedział, o jakie mi chodzi)

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Padziernika 23, 2015, 04:44:19 »

Trochę sie pospieszyłem i kupiłem te z naturalną substancją slodząca zamiast cukru. Są zwykłe, okrągłe bez żadnych posypek, polew itp tyle ze bez cukru. Ujdą czy nie mogą być? Wiem, że bardzo dopytuje ale chce być pewien.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #19 : Padziernika 23, 2015, 05:13:02 »

dawaj co masz

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Padziernika 23, 2015, 05:26:28 »

Zapomniałem o ostatniej rzeczy. Czy mam codziennie dawać i czy dużo tak żeby mógł się najeść czy trochę?
I przy okazji dziękuję Ci za pomoc.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #21 : Padziernika 23, 2015, 06:10:10 »

połam jedno ciastko na 34 części i daj mu na podłogę. zobaczysz, co się będzie działo. jak zacznie jeść, to dawaj mu więcej  nie pęknie

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Padziernika 24, 2015, 01:18:32 »

Zaczął jeść biszkopt ale podobnie jak płatki jaglane (kaszy nie chciał) tzn podejdzie, skubnie kilka razy i tak co jakiś czas. Poza tym głownie śpi. A jak mu podstawiam patyk to mało prętów nie urwie. Z tego co zauważyłem to najbardziej polubił płatki jaglane, owsiane (dałem mu na sprobowanie) i posmakował mu też ten biszkopt. Ziarno nadtłuczone skubie, a zwykłe weźmie do dzioba, trochę sie pobawi i wypluwa. Pytanie tylko czy takie pożywienie jedt dobre dla niego i co będzie dalej. Co o tym sądzisz?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #23 : Padziernika 24, 2015, 11:17:13 »

Pożyjemy - zobaczymy

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Padziernika 25, 2015, 02:46:03 »

Tak pomyślałem, że może spróbuje mu powoli ograniczać płatki na rzecz ziarna i biszkoptu. Może dzięki temu bardziej polubi ziarno. Ale skoro na ten moment cały czas prosi o jedzenie to mam go dokarmiać czy nie? Teraz daje mu tak: pierwsze o 7, drugie o 20 (oba pełne) i trzy razy w ciągu dnia w niewielkiej ilości, żeby był głodny. Może tak być czy zmniejszyć?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #25 : Padziernika 25, 2015, 06:59:26 »

Hm... na te trudne pytanie może odpowiedzieć tylko ptasi dietetyk...

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Padziernika 25, 2015, 07:35:30 »

To jeszcze chciałem zapytać o dwie rzeczy. Czy płatki jaglane mogą mu zaszkodzić skoro są z prosa? Oraz czy mogę biszkopt podawać codziennie czy rzadziej?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #27 : Padziernika 25, 2015, 10:39:11 »

Kto Ci wymyśla te pytania?

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Padziernika 25, 2015, 11:01:47 »

Same przychodzą mi do głowy. Chodzi o to, że nigdy nie byłem w takiej sytuacji. Młoda amadyna, którą muszę karmić i nie chce zrobić czegoś źle. W końcu ode mnie zależy czy nauczy się jeść, czy sie wychowa. Nie chcę żeby coś się z nią stało. Może głupio brzmią te pytania, ale wolę być pewny w 100% czy wszystko robię dobrze. Sorry, że tak zawracam Ci głowę ale znasz sie na hodowli.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Padziernika 29, 2015, 08:04:30 »

Młody coraz bardziej interesuje się ziarnem, co prawda głównie tym nadtłuczonym, ale takie z mieszanki też bierze do dzioba. Problem jest taki, że zjada tylko kanar, a prosem (niezależnie od rodzaju) się nie interesuje albo wcale albo weźmie i wypluwa (podobnie było z kaszą jaglaną, zamiast niej woli płatki). Mam wrażenie, że kanar jest łatwiejszy w łuskaniu i to dlatego.
Czy w takiej sytuacji mam coś robić, mam na myśli czy jakoś ograniczać mu dostęp do kanaru, żeby zajął się prosem, czy dawać mu wybór, by sam się wziął również za proso?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!