mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 37
|
 |
« Odpowiedz #15 : Padziernika 23, 2015, 03:10:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Padziernika 23, 2015, 03:29:03 » |
|
Napisałem o tych biszkoptach bo w internecie piszą, że te emulgatory (na powyższej str jest e 474 a faktycznie na opakowaniu jest e 475) nie są szkodliwe i są naturalne podobnie jak ta substancja słodząca maltitol. Mogą być czy nie? I jak często je podawać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #17 : Padziernika 23, 2015, 04:18:07 » |
|
zwykłe sklepowe biszkopty, mają zawierać cukier, ale nie być nim obsypane okrągłe, kruche, takie: http://www.mieszko.pl/Media/products/69/big_biszkopty-podlaskie-ciastko-1336727946.jpg(nie doszukuj się podtekstów, nazw firm ani składników, to tylko obrazek, żebyś wiedział, o jakie mi chodzi)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Padziernika 23, 2015, 04:44:19 » |
|
Trochę sie pospieszyłem i kupiłem te z naturalną substancją slodząca zamiast cukru. Są zwykłe, okrągłe bez żadnych posypek, polew itp tyle ze bez cukru. Ujdą czy nie mogą być? Wiem, że bardzo dopytuje ale chce być pewien.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #19 : Padziernika 23, 2015, 05:13:02 » |
|
dawaj co masz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Padziernika 23, 2015, 05:26:28 » |
|
Zapomniałem o ostatniej rzeczy. Czy mam codziennie dawać i czy dużo tak żeby mógł się najeść czy trochę? I przy okazji dziękuję Ci za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #21 : Padziernika 23, 2015, 06:10:10 » |
|
połam jedno ciastko na 34 części i daj mu na podłogę. zobaczysz, co się będzie działo. jak zacznie jeść, to dawaj mu więcej nie pęknie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Padziernika 24, 2015, 01:18:32 » |
|
Zaczął jeść biszkopt ale podobnie jak płatki jaglane (kaszy nie chciał) tzn podejdzie, skubnie kilka razy i tak co jakiś czas. Poza tym głownie śpi. A jak mu podstawiam patyk to mało prętów nie urwie. Z tego co zauważyłem to najbardziej polubił płatki jaglane, owsiane (dałem mu na sprobowanie) i posmakował mu też ten biszkopt. Ziarno nadtłuczone skubie, a zwykłe weźmie do dzioba, trochę sie pobawi i wypluwa. Pytanie tylko czy takie pożywienie jedt dobre dla niego i co będzie dalej. Co o tym sądzisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #23 : Padziernika 24, 2015, 11:17:13 » |
|
Pożyjemy - zobaczymy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Padziernika 25, 2015, 02:46:03 » |
|
Tak pomyślałem, że może spróbuje mu powoli ograniczać płatki na rzecz ziarna i biszkoptu. Może dzięki temu bardziej polubi ziarno. Ale skoro na ten moment cały czas prosi o jedzenie to mam go dokarmiać czy nie? Teraz daje mu tak: pierwsze o 7, drugie o 20 (oba pełne) i trzy razy w ciągu dnia w niewielkiej ilości, żeby był głodny. Może tak być czy zmniejszyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #25 : Padziernika 25, 2015, 06:59:26 » |
|
Hm... na te trudne pytanie może odpowiedzieć tylko ptasi dietetyk...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Padziernika 25, 2015, 07:35:30 » |
|
To jeszcze chciałem zapytać o dwie rzeczy. Czy płatki jaglane mogą mu zaszkodzić skoro są z prosa? Oraz czy mogę biszkopt podawać codziennie czy rzadziej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #27 : Padziernika 25, 2015, 10:39:11 » |
|
Kto Ci wymyśla te pytania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Padziernika 25, 2015, 11:01:47 » |
|
Same przychodzą mi do głowy. Chodzi o to, że nigdy nie byłem w takiej sytuacji. Młoda amadyna, którą muszę karmić i nie chce zrobić czegoś źle. W końcu ode mnie zależy czy nauczy się jeść, czy sie wychowa. Nie chcę żeby coś się z nią stało. Może głupio brzmią te pytania, ale wolę być pewny w 100% czy wszystko robię dobrze. Sorry, że tak zawracam Ci głowę ale znasz sie na hodowli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Padziernika 29, 2015, 08:04:30 » |
|
Młody coraz bardziej interesuje się ziarnem, co prawda głównie tym nadtłuczonym, ale takie z mieszanki też bierze do dzioba. Problem jest taki, że zjada tylko kanar, a prosem (niezależnie od rodzaju) się nie interesuje albo wcale albo weźmie i wypluwa (podobnie było z kaszą jaglaną, zamiast niej woli płatki). Mam wrażenie, że kanar jest łatwiejszy w łuskaniu i to dlatego. Czy w takiej sytuacji mam coś robić, mam na myśli czy jakoś ograniczać mu dostęp do kanaru, żeby zajął się prosem, czy dawać mu wybór, by sam się wziął również za proso?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|