Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:09:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Płodność samca kanarka.  (Przeczytany 5794 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Grudnia 02, 2008, 04:31:24 »

Witam.Mam pytanie odnośnie płodności samca.U mnie jest taka sytuacja mam 4 samce.Trzy samce są na pełnym śpiewie przynajmniej tak mi sie wydaje.Mówiąc krótko bardzo często śpiewają.Mam jednak problem z czwartym samcem.W sumie to nie spiewa lub bardzo mało.W związku z tym chciałem uzyskac informacje że jezeli nie spiewa tak jak pozostałe to jest bezpłodny.Czy tak zawsze jest że spiew kanarka jest wyznacznikiem ze jest płodny lub nie.Czy ktos kiedys miał taką sytuację że kanarek nie śpiewał bądz tesz mało śpiewał i doczekał sie od takiej pary młodych.Swoje ptaki żywie tak samo.Wygląda mi na zdrowego.Nie odbiega od pozostałych trzech w zachowaniu i wyglądzie.Jak można pobudzić ptaka do spiewu.Ptaki dostają witaminy.Trzymając w lotnej cztery samce nie zauważyłem aby to była samica.Pewnie którys samiec by sie zalecał jeżeli była by to samica.Proszę o cenne wskazówki.Pozdrawiam.Nadmieniam że od pazdziernika samce trzymam w oddzielnych klatkach w regale.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #1 : Grudnia 03, 2008, 01:47:36 »

Śpiew nie zawsze jest oznaką płodności. Owszem często tak bywa że samiec który często śpiewa, jest bardzo pobudliwy i intensywnie walczy o względy samicy jest płodny, ale bywa też tak że taki samiec jest bezpłodny (przyczyn tego może być wiele). I na odwrót samce które mało śpiewają są w 100% płodne.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Grudnia 03, 2008, 02:28:17 »

Witam.Bardzo dziękuję Balcar za odpowiedz na moje pytanie.Pocieszyłeś mnie tą odpowiedzią.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 29, 2013, 03:37:53 »

Mili,

ciekawia mnie kwestie:
a/czy sa jakies inne cechy pozwalajace stwierdzic plodnosc lub bezplodnosc samczyka?
b/po jakim czasie, ilu miesiacach samczyk osiaga dojrzalosc plciowa?
c/prosze o porada co po za mieszanka jajeczna, zieleninka i ew czasowa izolacja w osobnej klatce stymuluje samczyka do 'amorow'?
Mam na mysli 'metody naturalne' a nie chemie czy rozne dopalacze :-)

Pozdrawiam
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 29, 2013, 10:07:08 »

Witam czy samiec jest plodny czy nie , nie sprawdzi sie amatorska metoda,to ze samiec nie spewa  moze byc powodem tzw.zapasienia,choroby itd.Na produkcje plemnikow i pomoc w leprzej plodnosci sa  kielkowane nasiona najlepiej pszenicy ,ktore zawieraja duza ilosc witaminy "E" potrzebnej do jej produkcji.Ja daje po dwa ziarna dwa razy w tygodniu na ptaka pozdrawiam i powodzenia.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 29, 2013, 11:05:02 »

Witam Samiec kanarka na ogół jest płodny już w 9 miesiącu życia i raczej nie sprawdzisz tego jeśli nie spróbujesz go w legach. Samiec kanarka aby był zdatny do krycia samic musi być odpowiednio przygotowany stopniowo wydłużonym dniem z okresu spoczynku zimowego, oraz karmiony pokarmem białkowym i kiełkami najlepiej z rzepiku podawanymi codziennie w niewielkich ilościach.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #6 : Maja 02, 2013, 01:16:17 »

Miłe Koleżeństwo,

dziękuję za odzew i podpowiedzi!
Spróbuję z pszenicą!

Pozdrowienia z zimnego i deszczowego Las Kabatos!
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!