Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:16:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zapalenie spojówki lewego oczka  (Przeczytany 3687 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« : Padziernika 14, 2016, 06:04:46 »

Piszę ten post retrospektywnie. Jest to relacja z choroby.Może komuś się przyda.
W marcu zaobserwowałem u swojego kanarka spuchnięte powieki lewego oka. Pióra w okolicy oka wilgotne, ptak mruży oko. Pomimo opisanych objawów ptaszek jest bardzo energiczny i żywiołowy oraz zachował apetyt.
Zmienione chorobowo oko, przemywałem przez okres tygodnia wodą z rumiankiem ale objawy nie ustąpiły. Po konsultacji z weterynarzem rozpocząłem zakrapianie (5 dni) do zmienionego chorobowo oka kropli Dicortineff-vet. Dodatkowo dokładnie zdezynfekowałem wszystkie akcesoria hodowlane. Po 5 dniach terapii opuchlizna zniknęła.
Około tygodnia od zakończenia terapii stan zapalny powrócił w związku z czym postanowiłem powtórzyć leczenie ale w nieco zmienionych dawkach i przez 7 dni. Stan zapalny ustąpił ponownie i po około 7-10 dniach powrócił. Zabrałem ptaka do weterynarza, specjalisty od ptaków, który stwierdził, że prawdopodobnie przyczyną zapalenia jest Chlamydophila psitaci (ale to było tylko przypuszczenie nie potwierdzone badaniami). Ptak otrzymał antybiotyk Draxxin w zastrzyku ale antybiotykoterapia okazała się nieskuteczna (zapalenie spojówek nie ustąpiło). Dodatkowo wet potwierdził moje obawy, że ptak oślepł na lewe oko. Dodam, że ptak był nadal energiczny. Leczenie zostało zakończone w związku z wyczerpaniem możliwości terapeutycznych.
Po około 1,5 miesiąca od zakonczenia leczenia zapalenie spojówek samoistnie ustąpiło. Ptak zdrowy. Przyczyna nie ustalona ale sądzę, że ptak miał osłabiony układ immunologiczny.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!