Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:10:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Karmienie młodych.  (Przeczytany 3120 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Stycznia 06, 2009, 10:31:30 »

Witam.Jak to do konca jest z tym karmieniem.Według moich obserwacji podczas legów stwierdziłem że lepiej karmi samica osobno niż para która przebywa razem.U samicy która jest sama zawsze widac charakterystycznego na szyji żóltego wola u młodych.Natomiast tam gdize wspólnie wychowywuja młode różnie to jest.Czy jeżeli nie ma tego żółtego wola to młode sa nienakarmione dobrze.Samice siedzącą na gniezdzie dokarmia samiec.Ona z koleji póżniej karmi młode.Zauważyłem ze dwa razy jak samiec i samica karmiły młode.Jednak odnoszac sie do samicy która jest sama stwierdziłem że młode sa lepiej odkarmiane.Nie wiem czy to ja bardziej dopinguje ze jest sama.Bardzo bym prosił o wytłumaczenie jak to jest u Was.Czy ona w poczatkowym przebiegu legów bardziej ma ogrzewac młode a samiec ma ja dokarmiac.Pozdrawiam.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #1 : Stycznia 07, 2009, 07:43:26 »

ja moge Ci troche powiedzieć , doświadczenie mam niewielkie, ale z tego co zauważyłem w ostatnich lęgach to jest tak jak napisałeś, umnie też młode były lepiej odkarmione jak samica sama je karmiła.dlatego w tych lęgach jak trzymam pare razem , jak już samica zniesie jajka to zabieram samca, na ok. 2 dni przerwy i daje go nastempnej samicy.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #2 : Stycznia 07, 2009, 08:50:02 »

W moim wypadku samiec(gloster od Pana Marka) jak i samica ładnie karmili młode (Nawet wykarmili potomstwo innej pary ktora  na poczatku karmiła lecz pozniej sporadycznie)Tak wiec mysle ze to jest tak jak z ludzmi jedni lepiej dbaja o dzieci inni wcale sie nie interesuja

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Stycznia 07, 2009, 11:44:49 »

Chyba jest tak, że jeśli para kanarków razem karmią młode, to gdy samica zniesie kolejne jajka młode karmi głównie samiec i karmi młode dłużej niż samica, która jest sama. A młode karmione dłużej i przez obojga rodziców są podobno zdrowsze, lepiej odchowane i silniejsze niż karmione przez samą samice.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Stycznia 07, 2009, 06:07:51 »

Witam.Dzieki Panowie za podjecie tematu.Widze po Waszych wypowiedziach ze to jest różnie z tym karmieniem.Jedne karmią lepiej drugie gorzej.Zgodze sie z wypowiedzia Marcelolsztyn ze można to porównac do ludzi ze jedni dbaja o dzieci a inni wcale sie nie interesuja.Zastanawiam sie czy jezeli młode by były dalej zle karmione przez samice to co mozna zrobic.Jak ja zdopingowac.Przekladanie do innej samicy jest niemożliwe zbyt duza różnica wieku.Czy ewentualne zabranie samca od niej przyniosło by efekt i zdopingowało by ja do czestego opuszczania gniazda a tym samym do czestszego karmienia młodych.Jeżeli ktos miał podobne sytuacje to bede wdzieczny za opis.Sa to moje pierwszwe legi i w zwiazku z tym mam wiele pytan.Ale dzieki Wam wiem duzo wiecej.Dziekuje i Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!