Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:08:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: przygotowanie samicy  (Przeczytany 11103 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« : Stycznia 09, 2009, 06:26:47 »

Witam już od dłuższego czasu przygotowuje samice do lęgów tzn. podaje jej jajówe temperatura w pokoju jest już od dłuższego czasu wyższa co dziennie dostaje owoce ostatnio zacząłem podawać kiełki i ją to jakoś nie rusza do zaczynania lęgów. Czy może potrzebuje więcej czasu a może z tego wszystkiego się po prostu spasła. Dodam jeszcze tyle że samiec cały czas śpiewa
Pozdrawiem

BOOG22
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 09, 2009, 07:27:29 »

Witam.Musisz jeszcze dodatkowo doswietlac pomieszczenie (wydłużanie dnia tylko stopniowo).Musisz cierpliwie czekac.To dobrze ze samiec spiewa.Dalej dawaj kielki i jajko.Roznie to jest z ptakami.Niektore przystepuja do legow wczesniej a pozostałe pózniej.W sumie to dopiero styczen tak ze masz duzo czasu.Niektorzy zaczynaja w marcu.Odnosnie zapasienia to musisz to sprawdzic.Nie napisales czy trzymasz ptaki razem czy osobno.Jezeli samica jest zdrowa to powinna przystapic do legow.Musisz bacznie obserwowac zachowanie ptakow.Nie napisales czy dales juz samicy gniazdo.Czekaj cierpliwie a czas pokaze.Nic nie przyspieszysz.To musi przyjsc samo.Pozdrawiam.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Stycznia 09, 2009, 08:19:00 »

no to tak faktycznie nie pisałem  Jzyk a co do wydłużenia dnia to właśnie tak robię świece światło i pomału wydłużam a co do samicy to jest osobno a co do gniazda to narazie nie wieszam bo samica nie wykazuje żadnych oznak żeby ja coś interesowało więc myślę że narazie nie trzeba

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #3 : Stycznia 11, 2009, 07:50:40 »

Zatem zawieś jej gniazdko! Jeśli tylko zauważysz, ze się nim interesuje to już będzie kwestia dni kiedy przystąpi do lęgów. Oczywiście nie zapomnij o materiale do budowy gniazdka! Z tego co opisujesz to spełniasz wszystkie potrzebne warunki do tego aby ptaki przystąpiły do lęgów. Wszystko jest zatem kwestią czasu. Samiczka jeżeli jest z roku 2008 to może jeszcze nie być gotowa. Być może jest z tzw "póŹnego lęgu". Dlatego trzeba dać jej troszkę czasu. Mimo wszystko jednak uważam, że takim "znakiem" dla Ciebie będzie interesowanie się przez nią gniazdkiem. Warto spróbować ;-)

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 11, 2009, 09:55:39 »

no oki dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Stycznia 29, 2009, 03:16:55 »

I jak z samiczka? Powinna wejść w okres lęgów jeśli masz przygotowanego samczyka -z zasady to z przygotowaniem samczyka są wieksze kłopoty.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Stycznia 29, 2009, 08:56:39 »

no jeszcze nad nią pracuje wydaje mi się że potrzebuje więcej czasu. Właśnie z samczykim nie mam żadbych problemów bo śpiewa cały czas ale na razie na samicy nie robi to wrażenia

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #7 : Stycznia 29, 2009, 11:01:19 »

Daj jej jeszcze troszkę czasu. Podawaj mieszankę jajeczną i owoce. Wydłużaj również dzień. Masz jeszcze sporo czasu na lęgi. Nawet jak zaczniesz z początkiem marca to nic nie stracisz!

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Stycznia 30, 2009, 12:49:58 »

no właśnie jestem tego samego zdania mi się nie spieszy Umiech a co do podawania to wszystko daje jak, ma jajko, owoce, ciepło i dzień wydłużony

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #9 : Stycznia 30, 2009, 08:31:47 »

podawaj jej również kiełki, one też pobudzą samiczkę do lęgów Mrugnicie.

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Stycznia 30, 2009, 10:29:36 »

Też próbowałem ale coś jej nie smakują  Smutny

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #11 : Lutego 15, 2009, 09:09:06 »

Masz tylko tę jedną samiczkę ?

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Lutego 17, 2009, 03:29:04 »

nie mam jeszcze jedna. Ale muszę się pochwalić że nastąpił wielki postęp samiczka buduje gniazdko i kto wie może w końcu doczekam się jakiś jajek

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #13 : Lutego 17, 2009, 03:48:11 »

Sławku na pewno doczekasz się jajek! Jak widać Twoja cierpliwość się opłaciła i przynosi konkretne efekty. Teraz możesz pomyśleć o dopuszczeniu samczyka. Daj samiczce jeszcze może 1-2 dni i zacznij wpuszczać samca. Jajka będą na 100%!

Granos
Go
« Odpowiedz #14 : Lutego 17, 2009, 06:08:47 »

A ja się posunę dalej i powiem ,ze sądzę ,ze twa cierpliwosc zostanie wynagrodzone i z jajeczek wykluja się pisklatki .Moze nawet komplet Mrugnicie.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!