Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:45:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Gawron (Corvus frugilegus)  (Przeczytany 2035 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wojtynia
Go
« : Lutego 02, 2009, 05:50:11 »

Gawron (Corvus frugilegus) jest to ptak średniej wielkości wrony siwej, ale zdecydowanie od niej smuklejszy.
Zamieszkuje laski z terenami otwartymi, rozległe parki, ogrody i sady, tereny miejskie.
Jest to ptak wędrowny, ale zdarzają się grupki ptaków zamieszkujących stale dany rejon, w jesiennych wędrówkach łączy się w bardzo liczne stada z kawkami (kiedyś widziałem duże stado gawronów razem z: kawkami, wronami siwymi i kilkoma srokami i szpakami).
Gniazda zakłada w koloniach na czubkach wysokich drzew, często drzewa na, których gawrony się gnieżdżą obumierają
od odchodów tych pięknych ptaków.
Składają tam 4-5 jaj, pisklętami zajmują się oboje rodzice.
Gawrony mają bardzo zróżnicowaną dietę w lecie i na wiosnę: zjadają śladowe ilości owadów i larw, gryzoniami oraz padliną, a w okresie jesienno- zimowym żywią się
 owocami, odpadkami wyrzuconymi przez człowieka oraz wszelkim nasionami.

Niestety gawrony są objęte ochroną tylko i wyłącznie w okresie wiosennym kiedy mają pisklęta, ale zasługują na całkowitą ochronę ponieważ zjadają szkodliwe owady.

wiktoria
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 02, 2009, 07:46:17 »

Gawrony nie są za ładnymi ptakami jednak zaobserwowałam że nie są aż tak złe . Zobaczyłam że są mądre jak inne ptaki jednak nie przydatne ponieważ nie robią nic pożytecznego. Więc zaczęłam je karmić ponieważ nikt się nimi nie interesuje i nie będzie ich straszył i miałam dużo jedzenia .  Rzuciłam im orzechy a oni nie pewnię się rozglądali i myśleli. Wkońcu doczekałam się bo mi uwierzyli i jednen zleciał i zaczął walić dziobem w orzecha nagle go rozłupał i zaczął jeść . Wkońcu gawrony zaczęli się zlatywać jedna po drugiej ale nie tracili czujności . Karmiłam ich prawie codziennie a jakiegoś dnia wyszłam na dwór ale nie zapomniałam o orzechach a gawrony od razu do mnie przylecieli , usiedli i wszyscy na raz zaczęli się na mnie patrzyć i językiem ciała mówili mi abym dała im jeść . I im dałam . Na następne dni robili to samo . I na jakiś dzień było na dworze głupie dziecko które zaczęło się ślizgać na lodzie i w ten sposób straszyć gawrony a oni gapili się na mnie . Wkońcu odlecieli a dziecko uciekło bo zobaczyło że wrony odlecieli i w ten sam czas gawrony się zjawili a ja karmiłam ich .

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!