Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 03:33:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rodzaje gniazd  (Przeczytany 9147 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« : Lutego 17, 2009, 08:52:55 »

Jakie gniazda proponujecie i jakie stosujecie bo zastanawiam się jakie ja mam stosować. Lepiej aby gniazdo było w budce lęgowej czy lepiej gniazdo zewnętrzne?

gosia121
Go
« Odpowiedz #1 : Lutego 17, 2009, 09:16:35 »

Jakie masz klatki i ich wielkość,bo od tego zależy rodzaj stosowanego gniazda
Zobacz stronę www.hodowlakanarkow.republika.pl i zobacz regały i wyposażenie to sam sobie wszystko dobierzesz.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2009, 09:46:07 wysane przez Luka » Zapisane

wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 49

« Odpowiedz #2 : Lutego 18, 2009, 12:00:33 »

otwarte gniazdka nie zamkniete budki

wiktoria
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 18, 2009, 10:09:21 »

Ja mam otwarte gniazda i dla mnie są lepsze niż budki .

wiktoria
Go
« Odpowiedz #4 : Lutego 18, 2009, 10:12:32 »

Takie też nie jest złe :

feno-typ
Go
« Odpowiedz #5 : Lutego 18, 2009, 10:48:14 »

Jakie gniazda proponujecie i jakie stosujecie bo zastanawiam się jakie ja mam stosować. Lepiej aby gniazdo było w budce lęgowej czy lepiej gniazdo zewnętrzne?

Ja używam zewnętrznych klateczek gniazdowych zawieszanych na drzwiczkach klatki lęgowej, tzw. „Kaiserneste”.
Wyglądają one tak: www.graf-versand.de/?itemId=3349&categorieId=634

Takie gniazdka są bardzo łatwe w obsłudze i nie zabierają ptakom przestrzeni wewnątrz klatki lęgowej, co jest dość istotne w przypadku małych lęgówek (np. 50x40x30 cm).

Jedyną „wadą” zawieszanych na drzwiczki klateczek gniazdkowych jest problem zabrudzania zewnętrznych okolic boksów lęgowych odchodami znajdujących się w nich piskląt. W przypadku klatek segmentowych w regale hodowlanym zachodzi zatem konieczność osłonięcia koszyczków gniazdkowych z góry, naturalnie tych, nad którymi znajdują się zewnętrzne gniazdka z pisklętami załatwiającymi się poza jego obręb. Ale nie jest to trudne, bo zwykle wystarczy osłona z przyciętej odpowiednio gazety, jakiegoś kartonu, lub łatwo zmywalna, sztywna płytka z plastiku umieszczona na „dachu” klateczki gniazdkowej.

Plastikowy koszyczek takiej zewnętrznej klateczki wykładam wkładem filcowym, aby ściółka nie wypadała przez stosunkowo szerokie szpary koszyczka, umocowując go od spodu kilkoma ściegami grubszej nici. Wkłady można też przymocować do dna koszyczka paskiem taśmy dwustronnie przylepnej.

Oto te wkłady: www.graf-versand.de/?itemId=3361&categorieId=633

Pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Lutego 18, 2009, 11:35:30 »

Polecam takie same "budki jak feno-typ. Teraz sporo hodowców decuduje się na takie rozwiazanie chociażbu zobacz stronę Luki. Ja stosuję budki tylko nie mam takich problemów ze szparami jak wcześniej opisywał mój bardziej doswiadczony poprzednik ponieważ stosuje budki z plastikiem na około z kratka od frontu.Takie budki i wkładu jakie pokazywał feno-typ znajdziesz na starej stronie kankana. To jest adres bodajze www.papugi.kankan.pl

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie

« Odpowiedz #7 : Lutego 18, 2009, 12:43:32 »

dzięki jeszcze zobaczę jakie wybiorę 

gosia121
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 18, 2009, 08:08:28 »

WITAM ! KIEDY ZACZYNAłEM BUDOWAÆ REGAłY DO KANARKÓW,ZASTANAWIAłEM SIÊ TAK JAK OBECNIE UżYTKOWNICY DYSKUTUJ¡ NA RODZAJEM GNIAZD WEWNÊTRZNE CZY ZEWNÊTRZNE.w TYM OKRESIE JUREK BUDOWAł SWOJE REGAłY I PISAł żE,ZASTOSUJE GNIAZDA ZEWNÊTRZNE NA DRZWICZKI.ZBUDOWAłEM REGAłY ,ZAłOżYłEM PRZODY,INSTALACJE ELEKTRYCZN¡ I ZMIENIłEM UMIEJSCOWIENIE GNIAZD ZEWNÊTRZNYCH,BIOR¡C POD UWAGÊ LOKALIZACJÊ REGAłU,KTÓRY UMIEJSCOWIłEM NAD FRUWAJK¡ DLA MłODYCH KANARKÓW.BRAłEM POD UWAGÊ , TO CO OBECNIE JUREK OPISUJE,ZANIECZYSZCZENIA Z GNIAZD JAK RÓWNIEż Z KLATEK .UMIEJSCOWIłEM WIÊC GNIAZDA PO STRONACH BOCZNYCH REGAłU WYCINAJ¡C ODPOWIEDNIE WIELKOŚCI OTWORY,KTÓRE MAJ¡ DRZWICZKI JAK PRZY KLATKACH,A KIEDY PRZYCHODZI OKRES ZNIESIENIA JAJECZEK DRZWICZKI ZDEJMUJE I W TO MIEJSCE WIESZAM GNIAZDA NA ODPOWIEDNICH NA STAłE WKRÊCONYCH HACZYKACH.MAM SWOBODNY DOSTÊP,NIE MAM ZANIECZYSZCZEÑ I JEST JESZCZE JEDEN PLUS żE NIC MI NIE PRZESłANIA WIDOKU KANARKÓW,MOGÊ WSZYSTKIE AKCESORIA POWIESIÆ Z PRZODU.w ZAł¡CZENIU ZBUDOWANE REGAłY
Zdjęć:
URL=http://www.fotosik.pl][/URL]

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie

« Odpowiedz #9 : Lutego 18, 2009, 08:29:14 »

bardzo ładne i pomysłowe regały. gratuluje

Granos
Go
« Odpowiedz #10 : Lutego 18, 2009, 08:33:10 »

No to mamy te same gniazda ... Tadmart gratuluje ptaków. Mam pytanie czy w jednych z klatek to śą mozaiki czerwone topazowe?

gosia121
Go
« Odpowiedz #11 : Lutego 18, 2009, 10:15:13 »

WITAM ! Tak Granos,to są mozaiki czerwone agatowo-topazowe od Mistrza Polski p.Jana ŚCIUKA Z D¡BROWY GÓRNICZEJ.Mam dwie pary,lecz jak dotychczas nie układa mi się z nimi dobrze.Pierwsze jajka szt.4 czyste , od drugiej pary 3 jajka - jeden młody.Teraz znosi drugie jajka zobaczę co będzie.Inne pary jajka wszystkie zalężone i już jest 18 młodych,przeważnie czerwone po kanarkach od p.Rosy z Sosnowca.Pozdrawiam !

Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Lutego 19, 2009, 11:12:45 »

Napewno wkońcu się uda i z nimi. Fajnie kontrastuje czerwień z "szaroscia" u tej rasy.

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie

« Odpowiedz #13 : Lutego 20, 2009, 10:52:10 »

tadmart z zdjęć wnioskuje, że ptaki trzymasz w jakimś pokoju gdzie przebywasz np z rodziną czytałem, że w pomieszczeniach z ptakami nie powinno być hałasu bo to przeszkadza w lęgach. Moje pytanie brzmi, czy Twoje lęgi są udane? (pytam dlatego, że planuje przenieść moje ptaki do mojego pokoju)

gosia121
Go
« Odpowiedz #14 : Lutego 21, 2009, 09:19:30 »

WITAM HAZEL ! TAK ,KANARKI TRZYMAM W POKOJU,GDZIE ZAMIESZKUJE.JESTEM SAM,DLATEGO NIE PRZESZKADZA IM MOJA OBECNOŚÆ,ŚPIÊ W INNYM POKOJU.MUSI ISTNIEÆ SYMBIOZA MIÊDZY CZłOWIEKIEM I KANARKAMI,TO ZNACZY KANARKI MUSZ¡ SIÊ CIEBIE NIE BAÆ,MAłO INGERENCJI W ICH żYCIE,OGRANICZAÆ SIÊ WYł¡CZNIE DO KARMIENIA,POJENIA,CZYSZCZENIA,NA GNIAZDKU GDY SIEDZ¡ SAMICZKI ,TO MOGÊ JE GłASKAÆ./NIE WSZYSTKIE/.JEżELI CHCESZ PRZENIEŚ KANARKI DO SWOJEGO POKOJU,TO NAD TYM SIÊ ZASTANÓW,BO JEżELI BÊDZIESZ UCZULONY NA KANARKÓW PYł, TO MOżE TOBIE SZKODZIÆ NA ZDROWIU.SPRÓBUJ ! w ZNOSZENIU JAJEK I LÊGACH MOJA OBECNOŚÆ IM NIE PRZESZKADZA. PRZYGOTOWANIE DO LÊGÓW I ODPOWIEDNIE KARMIENIE,DAWANIE KIEłKÓW,OWOCÓW,GRITU I SKORUPEK OD JAJEK,TO S¡ PODSTAWOWE CZYNNIK CHOWU KANARKÓW.POZDROWIENIA !

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!