Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 03:33:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Trzeci leg  (Przeczytany 2348 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Marca 22, 2009, 04:24:25 »

Witam.Kiedy powinno sie oddzielac samca od samicy w trzecim legu jezeli razem wychowuja mlode.Chodzi mi zeby nie dopuscic do czwartego legu.Prosze o cenne informacje.Czy moge to zrobic w kazdej chwili czy zaczekac az mlode wyleca z gniazda.Na dzien obecny mlode maja 15 dzien.Dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Marca 22, 2009, 05:39:14 »

Witam!
Ja bym zrobił tak: Trzymał bym całą rodzinkę razem do czasu aż młode zaczną wychodzić z gniazda, gdy w tym okresie samica wykazuje chęci do kolejnego lęgu to przeniósł bym ją do wylotówki a młode pozostawił z samcem w klatce lęgowej. Jak Ci pewnie wiadomo to samiec przejmuje obowiązki rodzicielskie gdy młodzież opuszcza gniazdo a samica przystępuje do kolejnego lęgu, dlatego powinieneś oddzielić właśnie samice, bo gdyby została sama z młodymi w klatce lęgowej, to prawdopodobnie próbowała by przystąpić do kolejnego lęgu, wyrzucając młode z gniazda i budując nowe gniazdo.
Samca z młodymi możesz także przenieś do jakiejś większej klatki (wylotówki) aby uczyły się latać i samodzielności. Gdy będą już samodzielne samca możesz od niech oddzielić.
Trochę wcześnie kończysz lęgi więc możesz mieć problemy z samicą, która będzie chciała dalej się rozmnażać. Powinieneś zmienić samicy dietę na bardziej ubogą. Dobrze by było żeby samica nie słyszała głosu śpiewającego samca, który pobudza ją do lęgów.
Ile ta parka odchowała w tym roku lęgów? Bo jeśli miała np. trzy zniesienia i tylko jeden lęg udany to po przerwie możesz dopuścić do kolejnego lęgu. Jeśli samica jest odpowiednio karmiona i w dobrej kondycji to prawdopodobnie nic jej się nie stanie.
Pozdrawiam!     

BOOG22
Go
« Odpowiedz #2 : Marca 22, 2009, 07:52:59 »

Witam.Dzieki Tymm za wskazowki.Ta para miala trzy legi.w pierwszym legu jajka byly czyste.W dwoch nastepnych wychowala po dwa mlode.Wiesz co troche sie obawiam ze samiec bedzie parzyl samice troche wczesniej przed wylotem mlodych.Taka sytuacje mialem przed trzecim legiem.Samiec ja parzyl w czasie jak mlode byly w gniezdzie.Wiem ze beda problemy z wyciszeniem samicy.Nie mam bardzo warunkow w postaci dwoch pomieszczen gdzie moglbym samice trzymac w chlodnym pomieszczeniu.Przez to legi zaczalem dosc wczesnie.Uwazam ze trzy legi to dosc sporo obojetnie czy samica miala mlode czy nie.Z innych par tez mam mlode.Mysle ze na poczatek to nawet teraz mam ich za duzo.Bede musial cos sprzedac.Podsumowujac swoje legi stwierdzam ze jak na poczatek to nie jest zle.Odnosnie diety to masz racje.Dzieki za szybka odpowiedz.Pozdrawiam i powodzenia.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Marca 22, 2009, 09:02:11 »

To jeśli samiczka już chce przystępować do następnego lęgu a samiec karmi młode to w zasadzie możesz już samiczkę oddzielić. Chyba nie ma lepszego rozwiązania? Cieszę się, że udały Ci się tegoroczne lęgi:)

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!