Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:35:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: dziwne zachowanie samicy  (Przeczytany 2671 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« : Kwietnia 29, 2009, 11:53:28 »

Witam Państwa !
Jako początkujący miłośnik kanarków, chciałbym prosić o radę. Jedna z moich samiczek ( z marca 2007), od marca składała jajeczka. Jajeczka były niezapłodnione, gdyż nie miała kontaktu z samcem. Mimo to zawiesiłem jej gniazdo - które zostało całkowicie zignorowane. Samica składała jaja na ziemi i tam je wysiadywała. W chwili obecnej, pomimo braku jajeczek, nadal siedzi na ziemi - robiąc sobie przerwy na posiłki. Nie zauważyłem by była osowiała, chętnie wylatuje z klatki, jej zachowanie raczej nie wskazuje na chorobę ... czy wg. szanownych ekspertów powinienem się niepokoić ? dodam jeszcze że mam w sumie 3 kanarki - 2 samice i jednego samca - każdy hm ... "mieszka" osobno ...
Pozdrawiam
Sacrebleu

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 30, 2009, 09:27:39 »

Witam!
Ja na twoim miejscu dopuścił bym samczyka do samiczek i pozwolił odchować chociaż jeden lęg. Lęgi kanarków są bardzo ważne w ich życiu i powinno im się na nie pozwolić. Jeśli kanarki nie będą miały możliwości rozmnażania się to może to spowodować np. problemy z pierzeniem itp. Oczywiście ptaki, które maja przystąpić do lęgów muszą być w odpowiednim wieku (mieć około roku).

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 30, 2009, 09:45:13 »

Samczyk jest przygotowywany właśnie do roli "ojca", i jedna z samiczek zaczęła dziś budować gniazdo - zatem jutro samczyk zostanie do niej zaproszony. Jednak martwi mnie ta samiczka spędzająca tyle czasu na dnie klatki - wygląda tak, jakby wysiadywała wyimaginowane jajka. Co jakiś czas wskakuje na zerdkę, napije się, naje wyczyści piórka i siada znowu ...

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #3 : Maja 12, 2009, 02:05:28 »

Najwidoczniej ma jakiś taki dziwny charakter. Ja na Twoim miejscu spróbowałbym dać ją do innej klatki i wpuścić samca. Może w innej klatce będzie inaczej się zachowywać (oczywiście daj jej również gniazdo)

orlik-1943
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #4 : Marca 04, 2010, 09:14:24 »

Witam! Mam pytanie jako początkujący a mianowicie: czy normalnym zachowaniem samiczki jest kiedy w biały dzień  wysiadując jajka zasypia w gnieżdzie chowając główkę pod skrzydełko?. Wprawdzie jest to krótka drzemka ale robi to 2-3 razy dziennie.

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #5 : Marca 05, 2010, 10:29:22 »

Witam! Mam pytanie jako początkujący a mianowicie: czy normalnym zachowaniem samiczki jest kiedy w biały dzień  wysiadując jajka zasypia w gnieżdzie chowając główkę pod skrzydełko?. Wprawdzie jest to krótka drzemka ale robi to 2-3 razy dziennie.
Nie masz się czym martwić, zdarza się takie zachowanie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!