kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 80
|
 |
« : Maja 12, 2012, 05:04:26 » |
|
Witam. Proszę o pomoc w następującej sprawie: mam młode kanarki i od kilku dni zauważyłem, że są osowiałe i przymykają oczka oraz śpią w dzień, niektóre też kichają. Przypuszczam u nich pasożyty, ale obawiam się zastosować u nich preparat Ivomec ze względu na młody wiek mają 26 dni. Rodzice ich byli szczepieni przed legami Ivomec- iem. Kanarki są karmione pokarmem jajecznym, 2 razy w tygodniu brokułem i 3 razy w tygodniu pietruszką oraz codziennie mają jabłko. Jedzą też mieszankę ziarnistą i mają świeżą, odstałą wodę. Sprzątam im codziennie. Dostają piasek razem z wapnem i witaminami. Mają możliwość prawie codziennie do kąpieli. Proszę o pomoc, z góry dziękuję za wszystkie porady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 12, 2012, 06:44:50 » |
|
Kichanie to raczej nie pasożyty. Ale jak jesteś pewien polecam Ardap.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kerry
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 12, 2012, 07:18:43 » |
|
Mogą mieć pasożyty ale złap podejrzanie zachowujące się młode i obejrzyj brzuch.Jak mają zaczerwieniony,widoczne zaciemnione jelita to począek choroby to tylko dieta plus nifuroksazyd.Choć młode kanarki w dzień często śpią,zależy jeszcze jaki kał ich ma konsystencję i kolor.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 12, 2012, 07:31:11 » |
|
Dajesz nifuroksazyd kanarkom? W jakiej dawce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 12, 2012, 08:57:03 » |
|
Dziękuję za rady, kanarki mają odchody normalne i nie cuchną mają konsystencję tak jak zdrowe kanarki przy karmieniu zielonką nie za suchą i nie za rzadką, jeszcze mam jedno pytanie: Ile dni muszą mieć młode kanarki, żeby móc je zaszczepić Ivomec- iem na pasożyty. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 12, 2012, 09:04:48 » |
|
Poza tym młode kanarki nawet zaczynają jeść mieszankę jajeczną i jabłko tylko martwi mnie to ich osowiałe zachowanie i spanie w dzień. Może to u młodych normalne nie wiem? W tamtym roku też miałem młode kanarki, ale tak się nie zachowywały. Zobaczymy co będzie dalej pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kerry
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 12, 2012, 09:53:49 » |
|
W początkowej fazie choroby 5 kropel do dzioba a póŹniej leję w deserówkę.To rady starego hodowcy i u mnie się sprawdziło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 12, 2012, 09:59:30 » |
|
W początkowej fazie choroby 5 kropel do dzioba a póŹniej leję w deserówkę.To rady starego hodowcy i u mnie się sprawdziło.
Rozumiem, że chodzi Ci o nifuroksazyd, który znam w postaci tabletek, a nie o ivomec?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 12, 2012, 11:13:37 » |
|
Również podawałem nifuroksazyd w postaci zawiesiny. Nifuroksazyd działa tylko w układzie pokarmowym, nie wchłania się do krwi. Kanarek 2012 swoje młode możesz śmiało, profilaktycznie potraktować ivomeckiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 12, 2012, 11:37:06 » |
|
Koledzy! Młody kanarek śpi za dnia i już szprycujecie go lekami! Jeżeli odchody są prawidłowe i nie ma żadnych niepokojących objawów po za spaniem, pozostaje tylko obserwacja. Moja rada: Ogranicz jedynie podawanie jabłka-raz w tydodniu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 13, 2012, 08:25:39 » |
|
Zwróć szczególną uwagę czy na pewno młode ptaki odstawione od matki jedzą samodzielnie. Dwa lata temu również miałem taki przypadek i przez moją nieuwagę padły. Według mnie odstawionym ptakom podawaj na razie i wyłącznie pokarm jajeczny oraz odrobinę ziarna w osobnym pojemniku. Warzywa i owoce odstaw w chwili obecnej. Naucz ptaki same jeść ziarno a z czasem dodawaj do menu inne składniki tj. wspomniany wcześniej brokuł i jabłko. Jeśli chodzi o ivomec to jak najbardziej zastosuj - kropla na kark jednego ptaka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maja 13, 2012, 04:25:06 » |
|
Podałem młodym kanarkom preparat Ivomec jedną kropelkę na kark, tak jak radzicie, zobaczymy co będzie dalej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maja 30, 2012, 05:53:42 » |
|
Witam, na dzień dzisiejszy młode kanarki czują się dobrze, widać że Ivomec im pomógł. Mam jeszcze pytanko czy zdarza się u was też takie coś, że pary lęgowe w pierwszym lęgu mają po 4-5 młodych i wszystkie wychowują, a w drugim lęgu mają po 6- 4 jajek i wszystkie zalęgnięte ale tylko kluje się po jednym młodym u każdej pary lęgowej , co może być nie tak. Dodam że u dwóch par młode kanarki padały w jajku albo zaraz po wykluciu i tylko po jednym młody się wykluło i żyją i już są fajnie podrośnięte. Dorosłe kanarki karmiłem tak samo jak podczas 1 lęgu. Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 03, 2012, 11:57:08 » |
|
Przyczyn tak naprawdę może być mnóstwo np zbyt mała wilgotność powietrza wtedy zdarzają się problemy z kluciem , zbyt rzadkie wietrzenie jaj przez samice itd. Lecz powiem ci taką rzecz , że ten rok jest zadziwiająco dziwny i wszyscy mają dużo problemów z hodowlą takich jak miedzy innymi : klucie młodych , samice nie chcą karmić w dniach 1-5 ( jak rozmawiałem z hodowcami sporo ma taki problem , że w tych dniach nie karmią ) , u mnie spotkałem się że młode które miały ok. 8 dni po prostu samica je wyrzuciła z gniazda ( nakarmione ) dwa razy musiałem je wkładać z powrotem ale uratowały się teraz latają na wolierze , często samice skubią młode . Ogólnie w tym roku dużo problemów jest w hodowli i to większości hodowców.
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 04, 2012, 05:11:21 » |
|
Ja też stwierdziłem że w tym roku kanarki dobrze się nie lęgną i w związku z tym postanowiłem zakończyć tegoroczne lęgi na dwóch przeprowadzonych lęgach. Na dzień dzisiejszy mam 16 młodych od 3 par i jeszcze jedna parkę z jajkami mają się legnąć już nie długo. Pozdrawiam . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|