Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:36:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Glostery łączenie wg. upierzenia.  (Przeczytany 20184 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Sierpnia 22, 2008, 12:56:42 »

Chciałbym poruszyć temat glosterów intensywnych i nieintensywnych. Jak wiadomo należy łączyć ptaki o oby dwoch rodzajach upierzenia w celu nie powstawania cyst piórowych. Hodowcy coraz częściej łączą knarki o upierzeniu wyłącznie nieintensywnym ponieważ ptaki te sprawiają wrażenie ptaków bardziej opierzonych.

A jak wy łączycie swoje glostery? Proszę o zdjęcia wszych par hodowlanych glosterów oraz ,jeśli ktoś może ,zamieszczenia (dla porównania) zdjęcia glostera intensywnego i nieintensywnego.

Drugim moim pytaniem jest jak radzicie sobie z  glosterem u ,kórego powstała cysta .

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 23, 2008, 10:12:40 »

Glostery są intensywne lub nieintensywne w długości pióra.Ptaki intensywne to takie,których pióra są długie i miękkie ,glostery nieintensywne maja pióra krótsze i nie tak miękkie jak u glosterów intensywnych.Zawsze powinniśmy dąży aby w parę do hodowli łączyc ze sobą glostera z długim piórem z ptakiem o piórze krótkim.Jednak zdecydowana większośc obecnie hodowanych glosterów jest długo pióra.Przyczyną powstawania cyst piórowych u wszystkich gatunków kanarków mogą by zarówno przyczyny genetyczne  jak i urazy mechaniczne np.wielokrotnie wyrywane pióra z ogona mogą za którymś razem po wyrwaniu przerodzi się w cystę piórową,następną przyczyną może by także kojarzenie ze sobą od wielu pokoleń wyłącznie ptaków z długim piórem.Cysty piórowe po jakimś czasie zasychają i wtedy należy je usuną.Cysty usuwamy palcami po prostu je wykręcając tak jak wykręca się śruby.Nie jest to związane z żadnym krwawieniem i jest całkiem bezpieczne dla ptaków.

Marian_P
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Janów Lubelski
Wiadomoci: 9

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 16, 2009, 01:22:28 »

Jak to jest z tym upierzeniem intensywnym i nieintensywnym.Czytam wypowiedzi na forum i nie tylko .Jedne osoby piszą,że upierzenie intensywne to takie, którego pióra są długie i miękkie a nieintensywne przeciwnie czyli ptaki są dobrze opierzone i mają krótkie pióra i gęste.Ptaki z upierzeniem intensywnym nie mają białawego nalotu na okrywie piórowej w przeciwieństwie do nieintensywnych.Czy więc intensywne  upierzenie poznajemy po długości piór i ich miękkości,gęstości upierzenia oraz po obecności białawego nalotu w barwie okrywy?Man jeszcze jedno pytanie czy intensywne i nieintensywne upierzenie  występuje u szeków np u glosterów ?

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 16, 2009, 01:56:33 »

Jak to jest z tym upierzeniem intensywnym i nieintensywnym.Czytam wypowiedzi na forum i nie tylko .Jedne osoby piszą,że upierzenie intensywne to takie, którego pióra są długie i miękkie a nieintensywne przeciwnie czyli ptaki są dobrze opierzone i mają krótkie pióra i gęste.Ptaki z upierzeniem intensywnym nie mają białawego nalotu na okrywie piórowej w przeciwieństwie do nieintensywnych.Czy więc intensywne  upierzenie poznajemy po długości piór i ich miękkości,gęstości upierzenia oraz po obecności białawego nalotu w barwie okrywy?Man jeszcze jedno pytanie czy intensywne i nieintensywne upierzenie  występuje u szeków np u glosterów ?

Sa 2 typu intensywności i nieintensywności upierzenia :ze względu na struktóre pióra (dlugość i miękkosć) oraz ze względu na kolor.

Marian_P
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Janów Lubelski

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 16, 2009, 07:46:03 »

Przyglądałem się dzisiaj upierzeniu mojego samczyka glostera.Jest to szek,ma bardzo miękkie w dotyku piórka i dośc gęste.Na skórze brak jest cyst.Piórka są doś długie,ale na głowie,plecach,szyi występują białawe piórka.Nie wiem do jakiej kategorii samczyka zaliczy a chcę naby do niego samicę.Jakby Kolega więcej opisał o rodzajach intensywności to byłbym bardzo wdzięczny.

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 16, 2009, 08:09:01 »

Witam, może bardziej doświadczeni hodowcy wstawili by zdjęcia z ptakami pod względem upierzenia. Wtedy moglibyśmy zobaczyć o co chodzi z intensywnością i długością pióra a także jak należy łączyć w pary, a jak nie należy,no i teżj jak łączyć pary pod względem koloru. Myślę ,że wreszcie było by wszystko wiadomo, nie wszyscy z nas mają dostęp do związku hodowców i zasięgać porady widząc jednocześnie ptaki, z pozdrowieniami Dzidek.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 16, 2009, 08:12:53 »

Jest to najprawdopodobniej gloster nieintensywny. Nieintensywne mają końce piór bezbarwne, pióra dłuższe i delikatniejsze, gęste upierzenie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 21, 2009, 12:14:22 »

Witam, może bardziej doświadczeni hodowcy wstawili by zdjęcia z ptakami pod względem upierzenia.

Zerknij chociażby tutaj: http://kanarki.eu/index.php?topic=621.0.

Marian_P
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Janów Lubelski

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 21, 2009, 07:15:35 »

Dziękuję za link.Co prawda korzystałem z opcji szukaj ale  w/w strony nie widziałem.Jesten zainteresowany tematem.ponieważ muszę zakupic  samiczkę gloster 1 lub 2 szek z koroną według tego co przeczytałem to intensywne.Gdyby ktoś z Kolegów miał takie do sprzedaży to proszę o e-mail.

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #9 : Padziernika 31, 2009, 09:24:06 »

Czytając wypowiedzi na temat pióro intensywne czy n\intensywne, jest to prawda jesli chodzi o długość pióra, ale najprościej można to wytłumaczyć w ten sposób, pióro intensywne jak mówi nazwa jest bardziej jasne , mocniejsze i bez białego nalotu na końcach a pióro n\intensywne jest ciemniejsze,z białym nalotemna końcach piór. a inaczej można to określić np. intensywny to kolor jasno zielony a n\intensywny to kolor zgnitej zieleni i to też się odnosi do szeków czy żółtych. Najlepiej jest łączyć np. szek lub żółty intensywny albo n\intensywny z zielonym n\intensywnym lub intensywnym. ja wten sposób łączę pary lęgowe i posiadam w swojej hodowli ptaki w kolorze intensywnym, chociarz zaczeło to zanikać. Niemam problemów z cystami. Pozdrawiam Robert Rosinski PS. Jeśli jeszcze będę mógł pomóc to bardzo chętnie to uczynię

R038
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #10 : Stycznia 30, 2011, 04:18:12 »

Witam
Podam jeden przykład.
Czy np: tak dobrana para to jest O.K?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #11 : Stycznia 30, 2011, 04:32:48 »

z takiej pary prawdopodobnie wyjdą ci biało- szafirowe ptaki ( szeki )

Sygnum - D027
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #12 : Stycznia 30, 2011, 05:10:31 »

Dzięki za odpowiedz jak uważacie dobrze dobrana para?
Pozdrawiam

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #13 : Stycznia 30, 2011, 09:26:42 »

Dzięki za odpowiedz jak uważacie dobrze dobrana para?
Pozdrawiam
Jak w temacie a mianowicie chodzi mi czy ta para jest dobrze dobrana pod względem intensywności piór?

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie

« Odpowiedz #14 : Stycznia 31, 2011, 07:27:25 »

Witam
Szkoda że tak ważny temat nie ma zainteresowania Smutny  Szok dołączam filmik w którym zaprezentowane są pary glosterów, może kiedyś ktoś skożysta. :
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=mRyb4E-5-vs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mRyb4E-5-vs</a>
Pozdrawiam

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!